SRBIJI PRETI GRČKI SCENARIO: Ukoliko se ne sprovedu reforme, država će biti na kolenima

SRBIJI PRETI GRČKI SCENARIO: Ukoliko se ne sprovedu reforme, država će biti na kolenima

16 jula 2014

lazar-krstic-600x405Bivši ministar finansija Lazar Krstić, čiju ostavku je potvrdila Skupština Srbije, kaže da je ovo trenutak za oštre rezove, koliko god oni socijalno ili politički bili teški i da će, ukoliko reforme ne budu sprovedene, država biti na kolenima.

„Hteo sam nagli zaokret, ali oni koji donose političke odluke i koji su i izabrani od naroda da to rade, smatraju da je uputnije, ako ne i odgovornije, pokušati ovaj drugi način. Za mene su potencijalni rizici tog puta veći od socijalnog troška ovog naglog zaokreta koji sam predložio“, rekao je Krstić u intervjuu nedeljniku NIN.

Ukoliko nastavimo da ignorišemo stvarnost i ne sprovedemo reforme, kaže Krstić, rizici su da državu dovedemo bukvalno na kolena.

„A onda će biti kao u Grčkoj, gde je smanjenje penzija i plata išlo i do 40 odsto ili više“, kaže Krstić. Tvrdi da se sa premijerom nije sporio oko cilja, a to je smanjenje deficita za 1,7 milijardi dinara do kraja 2017, ali se nisu saglasili oko načina na koji će se do tog cilja doći, zbog čega je i odlučio da podnese ostavku.

Krstić je aktuelnu situaciju slikovito uporedio sa vožnjom broda pri čemu su, kako kaže, opcije – ili nagli zaokret i rizik da neki ljudi ispadnu, ili da se ide sporo i zaokreće malo pomalo s tim da postoji sigurnost da svaki šraf u toj mašini mora biti na svom mestu.

„Nažalost, kod nas su institucije u takvom stanju da u to ne možete biti sigurni. Dakle, dovoljno smo daleko od ledenog brega, i ja sam sada pritisnuo sirenu za uzbunu“, naveo je on.

Krstić kaže da je njegov naslednik Dušan Vujović upoznat sa stanjem u javnim finansijama, a ne isključuje ni mogućnost povećanja poreza.

„Ako bih se odlučio na blaže smanjenje rashoda, a ono ne bude dovoljno, moja rezervna opcija bila bi povećanje poreza. Sigurno ne bih računao na mogućnost naknadnog smanjenja plata i penzija, uzev da znam koliko je to socijalno i politički teška odluka“, rekao je bivši ministar.

Rekao je i da neće biti zaposlen u vladi, ali je na raspolaganju premijeru. U Ameriku se, verovatno, neće vraćati, a o ostalom još nije razmišljao.

„Nisam imao političke ambicije i nisam se libio da kažem celu sliku, koliko god to bolno bilo. Da prestanemo da ignorišemo stvarnost, da zatvaramo uši i oči, jer bi onda put do izlečenja mogao da bude još bolniji“, rekao je Krstić.

KOMENTARI5 komentara

 1. MILOŠ says:

  E moj KRSTIĆU jadna li je tvoja majka.Kako ja tebe razumam tvoje rešenje jedino je POUBIJATI PENZIONERE, RADNIKE u JP,samo ostaviti ČINOVNIKE koji su članovi SNS, Sram te bilo...

 2. Pavle says:

  lazar Krstić ide stopama domaćih tajkuna ... Ko prati zakonske opcije uočiće sukob interesa gde država sklapa ugovor sa privatnom savetničkom firmom Krstića bivšeg ministra finansija , ko je sve u toj opciji i pod čijim vodjstvom će biti taj biznis ... Sa kim je u dilu ???

 3. Spasoje says:

  Interesantno je to što do sada nijedan ministar finansijanije insistirao da se smaNJE PLATE I OSTALA PRIMANJA FUNKCIONERA U VLASTI,TAČNIJE OD PREDSJEDNIKA DRŽAVE,PREMIJERA I OSTALIH U VLASTI DO POSLANIKA I DIREKTORA JAVNIH PREDUZEĆA,VEĆ ODMAH KREĆU NA KRESANJE PENZIJA(VALJDA IM JE TO NAJLAKŠE) pa onda zaposlenim u javnim preduzećima itd.Naravno nesmiji dirati u osinjak(političare i ostale)već će gdje je led najtanji.To je nagrada onima koji su glasali za ovu vlast.Tražili ste,gledaj te imate to na djelu.Samo je strašno što će ispaštati i oni koji nisu glasali za ovu vlast.

 4. Bane says:

  Najlakše je praviti ,,nagli zaokret,, na njsiromašnijim slojevima naroda na penzionerima... ,,Nagli zaokret,, je lupig koliko ja znam , a svaki luping u nestručnim rukama, ko nije pilot , je smrtonosan . Nagli zaokret ne može da izvrši ni Mirko Alvirović u njegovom NAVAK-u Tako su svi radili političari sebi plate Gore a narodu Dole.

 5. Bane says:

  ------MILOŠ Says,,E moj KRSTIĆU jadna li je tvoja majka.Kako ja tebe razumam tvoje rešenje jedino je POUBIJATI PENZIONERE, RADNIKE u JP,samo ostaviti ČINOVNIKE koji su članovi SNS, Sram te bilo,, Njegova majka je predpostavljam ponosna žena jer je sina školovala u SAD pa da nam SAD zaprži čorbu po američkom i europsopskom diktatu a njemu je lepo s tolikim primanjima pa će ostati u Srbiji .. i to da dalje daje besplatne savete...koji će sutra biti preskupi. SRAMOTA I BRUKA:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *