СРБИЈИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ: Тачи ће нас шпијунирати преко нашег телекома!

SRBIJI PRETI OPASNOST: Tači će nas špijunirati preko našeg telekoma!

7 oktobra 2016

444689-02-taci

Dokument iz Brisela je stigao, a prema rečima premijera Aleksandra Vučića, ako ga ne prihvatimo, nema otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa EU.

Osim zahteva da Srbija prepusti Kosovu svu imovinu „Trepče“ i „Gazivoda“, na tom spisku se nalazi i imovina „Telekoma“, što je veliki politički, ali i bezbednosni problem za Beograd.

Plan Prištine je da zagospodari imovinom „Telekoma“ na Kosovo, a na taj način bi nesmetano mogla da prisluškuje sve građane Srbije, čak i njene najviše funkcionere, što tom problemu daje novu dimenziju.

– Pitanja „Trepče“ i „Gazivoda“ su veoma osetljiva za Srbiju i premijer Vučić je u više navrata rekao da ih neće prepustiti Albancima. Ipak, u pregovorima i ucenama otišlo se najdalje do sada. Od Beograda se traži da se odrekne sve imovine na KiM i da ono u šta se godinama ulagalo sada treba drugome da se olako prepusti – kaže sagovornik iz Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, sada su svi zabrinuti za sudbinu imovine srpskog telefonskog operatera.

– Knjigovodstvena vrednost „Telekoma“ na KiM je 11 miliona evra, dok je tržišna mnogo veća i ne može se sa sigurnošću ni proceniti. Kada se na to doda novac dobijen od usluga koje operater pruža, jasno je da bi gubitak bio višestruk – kaže naš sagovornik.

Orhan Dragaš, stručnjak za bezbednost, kaže za „Alo!“ da je pred Srbijom veoma teška odluka i da se posebno mora povesti računa o imovini srpskog operatera, jer tu nije reč samo o politici i novcu, već i o bezbednosti zemlje.

– Pitanje imovine „Telekoma Srbija“ nije samo imovinsko, već i bezbednosno. Imajući u vidu nepostojanje jakih institucija na Kosovu i paradržavu koja je nastala i održava se na kriminalu, postoji velika bojazan da bi se ulazak u sistem našeg „Telekoma“ svakako mogao zloupotrebiti i za praćenje komunikacija srpskih građana. Tehnički je moguće odvojiti pristup infrastrukturi na Kosovu od infrastrukture u centralnoj Srbiji, ali opet ostaje opasnost nadzora naših građana na Kosovu – kaže on.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je da pitanje statusa KiM ostaje tačka trajnog neslaganja Beograda i Prištine, navodeći da njihov dijalog od samog početka ima jednu hroničnu boljku, a to je činjenica da dve strane nemaju isti interes. On je rekao da je pred nama poduži katalog nerešenih pitanja koja moraju da se nađu na pregovaračkom stolu, a da su neka od njih ključna za budućnost srpsko-albanskih odnosa i položaj i prava srpskog naroda.

Vučić: Videćemo još je li sve to zakucano

Premijer Vučić izjavio je da očekuje nastavak razgovora o telekomunikacijama na KiM sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima Kosova. – Imaćemo još mnogo kontakata, pokušaćemo ako možemo nešto da popravimo i da vidimo da li je tu sve zakucano – rekao je Vučić novinarima u Senti.

Vučić je o akcionom planu za telekomunikacije na Kosovu i Metohiji rekao da su problematične tačke devet i 11, koje se tiču upotrebe baznih stanica i imovine.

– Ako je to nešto na osnovu čega se donosi pravilo da i u svim drugim oblastima imovina automatski pripada njima, onda automatski možemo da kažemo: „Doviđenja za ‚Trepču‘, ‚Gazivode‘ i ‚Valač’” – rekao je on.

Vučić je rekao da će kada bude doneta odluka o akcionom planu, tada biti i saopštena. Komentarišuči predloženi zakon o rudarskom kompleksu „Trepča“, Vučić je rekao da i ako bude usvojen u Skupštini Kosova ne zna kako prištinske vlasti planiraju da sarađuju sa Srbima na Kosovu i predstavnicima vlasti u Beogradu.

Svađa Kocijančićeve i Đurića

Maja Kocijančić, portparol EK, izjavila je da za EU dijalog Beograda i Prištine nema veze s ultimatumima, već sa sprovođenjem dogovora. Kocijančićeva je rekla da se EU oslanja na dogovor o telekomunikacijama i na akcioni plan o kojem su i Srbija i Kosovo postigli sporazum.

„Ovde je reč o tome da su Kosovo i Srbija dogovorili o uslovima pod kojima je Kosovo dobilo pozivni broj, a srpska kompanija je na Kosovu dobila potpunu dozvolu i privremenu jurisdikciju za postojeću mobilnu mrežu“, rekla je ona.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odgovorio je da je „oduševljen“ izjavom Kocijančićeve i upitao je gde su bili njena reakcija i komentar kada su Srbiju nazivali šakom jada.

– Ako to što EU radi Srbiji nije ultimatum, kako se zove to kada imate neku obavezu koja vam je nametnuta da je sprovedete, imate rok da je sprovedete i sankciju ako je ne sprovedete – upitao je Đurić.

(Alo)

KOMENTARI6 komentara

 1. Hitler Velicanstveni says:

  smrdijanci morate shvatiti u vasim tupavim glavama,da je Kosovo neovisna republika pod protektoratom USA i da cete im jos i vise davati. I beograd ce biti nova prestonnica Republike Kosovo. Opet cete biti raja tj.roblje.

  • tigar says:

   Sanjaš ,bolesna budalo!

 2. Srbin says:

  KAKO MOZE DA PRETI SAMO AKO OVAJ LJIGAVAC IZDAJNICKI VUCIC PREDA AKO NE PREDA NISTA SVE JE U RUKAMA IZDAJNIKA VUCICA A CSTO JE NAJGORE STO OVAJ SMRDLJIVI GENSKI IZDAJNICKI SRPSKI NAROD CUTI.

 3. Srbin says:

  Novi Pazar: OŠ Sveti Sava promenili ime u Halifa Bin Zajeda el Nahjana Novi Pazar – Novu školsku godinu đaci novopazarske OŠ „Sveti Sava“ započeli su u klupama škole koja sada i zvanično nosi ime osnivača UAE Halifa Bin Zajeda el Nahjana. I pored brojnih negativnih reakcija koje su pratile najavu mogućnosti da se ta škola više neće zvati po najvećem srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, odbornici Skupštine Opštine Novi Pazar jednoglasno su doneli odluku da škola promeni naziv.

 4. Hitler Velicanstveni says:

  Zivjela neovisna Republika Kosovo! Zivjela neovisna Republika Vojvodina! Zivjele neovisne Republike Sandzak,Raska,Novi Pazar,Juzna Srbija! Hahahaha

 5. Harry Neron says:

  Ovaj avtor je zaboravio da Telekom nije ko Rup polski telefon sistem ili neka žičana veza pa da treba za špijuniranje ili sekati žicu i vezati se ili pratiti preko centrala promet. Gospodo srbi danas je tefonija digitalizovana i zato može da vas sluša svako ko ima nekoliko informatičkog umeča i volje za te radnje. I u SAD i u Rusiji i u nekim europskim državama više znadu što i sa kome priča bilo ko od vas nego Tači zna ili znače o vašim razgovorima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *