СРБИЈИ прети венецуелански сценарио, ЕВО И ДОKАЗА!

СРБИЈИ прети венецуелански сценарио, ЕВО И ДОKАЗА!

8 фебруара 2019

Интернет сајт „Граy зоне“ детаљно се позабавио успоном десничара Хуана Гваида, кога су САД, велики број европских земаља, али и неки продесничарски јужноамерички режими проласили председником Венецуеле.

У тексту „Стварање Хуана Гваида: Kако је амерички режим променио лабораторисјки креираног вођу венецуеланског државног удара“ каже се да је Гваидо продукт деценијског пројекта надгледаног из Вашинтона и америчких инструктора за промену режима. Док се представљао за витеза демократије, Гваидо је, пише овај портал, провео године у првим редовима насилних кампања за дестабилизацију режима.Пре судбоносног датума, 22. јануара, мање од петине Венецуеланаца чуло је за Хуана Гваида. Пре свега неколико месеци, овај 35-годишњак представљао је опскурну фигуру у политички маргиналној есктремно десничарској групи, повезаној са насилним протестима. Чак и у својој партији Гваидо је представљао особу другог ешалона у опозиционо доминантној Националној скупштини Венецуеле, која је, од пре неколико дана, проглашена неважећом према уставу те земље.

Ипак, након само једног телефонског позива америчког потпредседника Мајка Пенса, Гваидо је себе прогласио председником Венецуеле. Самозвани лидер, благосиљан из Вашингтона, избио је у први план као неко ко ће заступати америчке интересе у земљи огромних нафтних резерви.

Иако се на први поглед чини да се Гваидо појавио ниоткуда, заправо је реч о продукту, који траје више од 10 година у америчким „фабрикама“ за промене режима. Заједно са групом екстремиста Гваидо је узгајан за подривање венецуеланског, социјалистички опредељеног, режима.

– Хуан Гваидо је особа, која је наменски стварана за овакве околности – каже Марко Теруђи, аргентински социолог и водећи хроничар венецуеланске политике.

– То је логика лабораторије, Гваидо је мешавина неколико елемената за стварање карактера који осцилира између смешног и забрињавајућег – додао је.

Данас се Гваидо представља као лице успостављања демократије, а зна се да је године провео као члан најрадикалније опозиционе партије на насилним уличним протестима. Истина је да популарност његове странке не прелази 20 одсто, а разлог томе је што грађани Венецуеле не желе рат, него решења.

И управо је зато Гваидо селектован од стране Американаца јер њихов циљ није да он води Венецуелу ка демократији, већ напротив, ка потпуном колапсу земље, која се протекле две деценије бори против америчке хегемоније и њиховог пројекта да униште социјалистички експеримент у овој земљи, како би се докопали огромних нафтних залиха.

ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ

Последњи снимци и фотографије на којима се види како на састанку у ресторану хотела Хилтон у Београду представници амбасаде САД разговарају са новим лидером ПСГ Сергејом Трифуновићем и координаторком протеста „1 од 5 милиона“ Јеленом Анасоновић, узнемирујуће подсећају на венецуелански сценарио.

Иако садржај разговора није познат, мало је вероватно да је тема била било шта друго осим протеста у Београду и изазивању хаоса у земљи. Специјалци америчке амбасаде више од два сата разговарали су с Трифуновићем, чији су ставови да су жене фуксе и курве, да неистомишљенике треба вешати на Теразијама и пишати им по гробовима.

Јасно је од кога стижу инструкције лидерима протеста и шта би требало да буде њихов главни циљ. А сличности с Гваидом су више него очигледне будући да је популарност опозиционих лидера у Србији пођеднако мала као и вођама револуције у Венецуели.

ОБУKА У БЕОГРАДУ

Октобра 2005. кад је тадашњи венецуелански председник Уго Чавез био на врхунцу моћи, пет студентских лидера из Венецуеле стигло је у Београд на почетак обуке за дизање устанка.

Студенти су дошли у Србију захваљујући Центру за примењену ненасилну акцију и стратегије (ЦАНВАС), који су основали бивши чланови покрета Отпор, који је мобилисао масовне протесте против Слободана Милиошевића.

У извештајима Стратфора, који су захваљујући Викиликсу процурели у јавност, наводи се да је ЦАНВАС вероватно финансиран од стране ЦИА током рушења Милошевићевог режима.

– Деца која су основала Отпор су порасла, обукли одела и основали ЦАНВАС. Другим речима, група за „извоз револуције“ обучава подобне да изведу овакав вид смене власти у земљама које немају америчку наклоност.

Стратфор истиче да је ЦАНВАС поклонио пажњу Венецуели 2005. након успешно обављеног посла у источноевропским земљама и довођењу про НАТО режима на власт. Посматрајући рад ЦАНВАС-а, Стратфор истиче упадљуво тупу реторику попут ове:

– Успех није загарантован ни у једном погледу. Студентски покрети су само почетак дуготрајног пројекта за покретање револуције у Венецуели. Инструктори су људи који су се челичили у свргавању Милошевића с власти – стоји у извештају Стратфора.

ПОЧЕТАK

Две године након обуке у Београду почиње пројекат изазивања револуције у Венецуели када студенти дипломирају на својим факултетима. Тада се рађа група „Генерација 2007“ којој припада и Гваидо и под чијом су организацијом изведене неке од најнасилнијих демонстрација у овој земљи.

Поред Гваида, међу припадницима групе је и Даид Смолански, најмлађи венецуелански градоначелник, који је изабран за првог човека Ел Хатиља. Смолански је био један од пет студената на обуци у Београду, али је након избора за градоначелника 2015. смењен и правоснажно осуђен на 15-месечну казну затвора због организовања насилних демонстрација, у Венецуели познатих под називом гваримбас. Ипак, прерушен у свештеника, успева да побегне из земље и емигрира у САД где му је дат посао у радној групи која се бави питањем венецуеланских миграната.

За разлику од Смоланског кога су Американци удомили, сасвим другу историју имају лидери опозиционе партије Народна воља, од којих су многи на потерници венецуеланских власти. Један од њих, Фреди Гевара добио је политички азил и налази се у чилеанској амбасади.

Аналитичари указују на то да је и Гваидо само потрошна роба за Американце и да није важно како ће он проћи у покушају свргавања Мадуровог режима, докле год је на улицама насиље и страх. Чињеница је да су протести у Београду започели ненасилно, али истина је и да су се на последњим појавила вешала. Шта ће покушати следеће није тешко погодити уколико видимо шта се догађа у Венецуели.

KOMENTARI8 коментара

 1. Zoran says:

  "Iako se na prvi pogled čini da se Gvaido pojavio niotkuda, zapravo je reč o produktu, koji traje više od 10 godina u američkim „fabrikama“ za promene režima."_________Toliko je Rusija u Venecueli. I sta je uradila? Pomagala Amerima?

 2. Zoran says:

  To sto vi pisete Ameri napisali kao obican clanak u Tajmsu, u novembru 2000. godine, odmah posle 5. oktobra: https://www.nytimes.com/2000/11/26/magazine/who-really-brought-down-milosevic.html _____ At the same time, McCarthy held a series of meetings with the movement's leaders in Podgorica, the capital of Montenegro, and in Szeged and Budapest in Hungary. Homen, at 28 one of Otpor's senior members, was one of McCarthy's interlocutors. ''We had a lot of financial help from Western nongovernmental organizations,'' Homen says. ''And also some Western governmental organizations.''

 3. PRVA LINIJA says:

  DALEKO SMO MI OD OVIH INDIJANACA... JEDNOM SU NAS PREVARILI, OBECALI PA POGAZILI... NJIMA VISE NIKO NISTA NE VERUJE... OSTACE IM NA KRAJU DA OTKRIJU HAMAS U BEOGRADU I DA NAS OPTUZE ZA TERORIZAM... LJUDI KOJE PRONALAZE NE MOGU DA VODE KUCNI SAVET A NE DRZAVU... I TO KAKVU DRZAVU... DRZAVU NARODA SKLONOG POBUNI, NARODA KOJI NE PRIZNAJE I POZNAJE PRAVO I ZAKON JACEG... PRVI SVETSKI RAT SMO ZAPOCELI, DRUGI VEROVATNO PRESUDILI JER ZBOG NAS ZAKASNISE TAMAN TOLIKO DA IZGUBE A TRECI... U TRECEM IMA DA NAPLATIMO DUGOVE... SA KAMATOM NARAVNO... DACE BOG... USKORO...

 4. Velika Metla says:

  Ово испаде да је непомињеник као Мадуро! Хахахахахахахаха........,више мушкости и достојанства има Мадуро у лакту него што непомињеник има у целом самом себи! Мадуро није служинче наци-америке као овај срПијански непомињеник! Разлије је између њих драстична! Непремостива!

 5. mrak says:

  Opet 1.-aprilska sala!? Ovde to traje vec skoro dobrih 30 godina! Gde vi zivite!?

 6. Mi says:

  Kада министарка Михајловић позива Америчког амбасадора на славу то је уреду. Она пуна себе то књижи као успех, не хајући како је српско биће страдало од њихове политике... Преседник ангажује најљуће непријатеље овог народа као саветнике, и опет је као уреду.... Ма дајте приче о састајању са америчким амбасадором су смејурија...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u