СРБИЈИ РЕЧЕНО КОЈЕ УСЛОВЕ МОРА ДА ИСПУНИ ако жели у ЕУ!

SRBIJI REČENO KOJE USLOVE MORA DA ISPUNI ako želi u EU!

15 septembra 2016

David McAllister

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister rekao je da ne zna šta će tačno stajati u predstojećem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, ali je istakao da od eksperata Komisije i zemalja članica generalno čuje da Srbija „dobro radi i napreduje prema EU“. On se osvrnuo i na otvaranje novih poglavlja, ističući da kosovsko pitanje ima ključnu ulogu u procesu evrointegracija. Samim tim, Srbiji je još jednom stigla „uvijena“ poruka da je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za ulazak u Uniju koja se raspada.

Mekalister koji će sa delegacijom Evropskog paralamenta boraviti u Srbiji od 22. do 23. septembra, kaže da s nestprljenjem očekuje da ponovo dođe u Beograd i veruje da će dobiti pozitivan utisak o tome kako nova vlada posle izbora planira dalju politiku prema članstvu u EU.

– Srbija je na evropskom putu i ima veliku podršku ne samo u Briselu već i u prestonicama zemalja članica – rekao je on.

Otvaranje poglavlja

On veruje da će tokom slovačkog predsedavanja odnosno do kraja ove godine biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

– Mislim da je Poglavlje 5 o javnim nabavkama spremno za otvaranje, ali ima i drugih poglavlja, recimo Poglavlja 25 lii 26, koja će verujem za nekoliko nedelja takođe biti spremna za otvaranje – rekao je Mekalister.

Na pitanje da li će poglavlje 35 biti najteže i da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova na kraju tog procesa, on je ocenio da Poglavlje o Kosovu ima „vitalnu ulogu u procesu pregovora sa Srbijom“ i podsetio da ono podrazumeva proces normaliazacije odnosa Beograda i Prištine.

– Poglavlje 35 je otvoreno u najranijoj mogućoj fazi, i biće zatvoreno na samom kraju. Ono podrazumeva da Priština i Beograd postepeno normalizuju odnose. U tome je ključan Briselski dijalog u kome je postignuto nekoliko sporazuma zahvaljujući angažovanju Visoke predstavnice EU – podsetio je Mekalister.

Može li EU bez Kosova?

Dijalog je važan ali da se postignuti sporazumi moraju sprovesti istakao je on i dodao da će otvaranje novih poglavlja „zavisiti i od toga da li je učinjen napredak u Poglavlju 35“.

Upitan da li Srbija može da ispuni svoje obaveze mimo Prištine koja blokira sprovođenje briselskih sporazuma, Mekalister je rekao da obe strane treba da urade ono što je do njih i pokažu rezultate.

– Visoka predstavnica EU, Komisija i drugi zvaniičnici koriste sve kanale komunikacije da to saopšte i Beogradu i Prištini. Obe strane treba da urade svoj posao. Vreme je za rezultate – naglasio je Mekaliser.

(Vesti-online)

KOMENTARI2 komentara

  1. test says:

    Rezolucija UN je medjunarodni priznati dokument koga vlada treba da se pridrzava. Briselski Sporazum ili BS (BullShit ili BollockS) je vele IZ-DAJA Kosmeta i Srpskog naroda!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *