СРБИЈИ СА ДВЕ СТРАНЕ РЕЧЕНО: „Нема уласка у ЕУ!“

СРБИЈИ СА ДВЕ СТРАНЕ РЕЧЕНО: „Нема уласка у ЕУ!“

27 јуна 2017

Двојица дипломата из, најблаже речено, супротних табора, у односу према Србији, говорила су готово исто о перспективама региона и Србије на путу ка ЕУ. Нису ружичасте.

Аустријски дипломата, данас председник аустријске фондације „Маршалов план”, Волфганг Петрич, кога памтимо као амбасадора Аустрије у Београду, посебног изасланика Европске уније за Космет и њеног главног преговарача у Рамбујеу и Паризу, као и Високог представника у БиХ, буквално нам је поручио следеће:

“Европска унија би требало да учини све да би пружила земљама овог региона подстицаје који ће их задовољити, пружити неку врсту предности док су у стању чекања. Али, једнако је важно да земље региона препознају стварност да ЕУ тренутно не може да преузме више чланова”(1).

Стари “српски пријатељ”, један од оних чија нас је умешност “преговарања” увела у НАТО бомбардовање, који ових дана долази у Београд где ће говорити о перспективама и изазовима балканских односа, потпуно отворено предочава истину да ЕУ у овом тренутку чак ни не размишља о проширењу. И додаје: „У овом тренутку, она (ЕУ) мора да превазиђе вишеструку кризу и постигне договор о свом будућем правцу“.(2)

Шта још треба да нам кажу како би их разумели и оканили се ћорава посла. Може ли директније, отвореније?

Може, ако сте у другом табору, табору српских пријатеља. Показао нам је то Дмитриј Рогозин, Путинов изасланик на Вучићевој инаугурацији.

„Прво, где да вас приме када отуда сви беже? Код њих је тамо скандал. Енглези одлазе, а овамо вас убеђују да се иде у ЕУ. Њима се не свиђа, а желе да се вама свиђа. Не може тако. Нешто ту не ваља. Како се каже, бог ти дао оно што себи не желим” – приметио је Рогозин, а затим поручио:

„Што се тиче услова ступања Србије у ЕУ, ви ћете морати да се одрекнете Косова. Ви то никад нећете урадити. Ниједан најпрозападнији Србин никад неће издати своју отаџбину. Може се договарати о економији, курсу, порезима, али то је већ питање издаје. А без одрицања од Косова, Србе неће примити у ЕУ”(3).

Дакле, Петрич јасно, Рогозин још јасније! Нема уласка у ЕУ у догледно време, нема га под прихватљивим условима, ЕУ још увек не зна шта ће са собом оваква каква је!

Само, има ли ко то да у Београду чује. Данас нема. Ено је, нова мандатарка, где него на Пинку, ЕУ прогласила за најважнији циљ Србије. Вучић исто тако. Али, не само да не чују, него и не читају.

Јер, некада је имао ко да чује и то предочи народу. Рецимо, Радоје Домановић у својој сјајној причи „Вођа“. Остави се Вебера, Вучићу. А, ти, Ана Сорошевих приручника! Време је за Домановића …

– www.politika.rs/scc/clanak/383707/Vucic-preuzima-integraciju-regiona
– Исто
– www.politika.rs/scc/clanak/383680/Rogozin-Bez-odricanja-od-Kosova-Srbiju-nece-primiti-u-EU

KOMENTARI3 коментара

  1. kuka says:

    Taj poklič "Evropa zdaj" je samo stara mantra i izgovor za sve ustupke (tj. ludačke, samoubilačke poklone) Srbije Hrvatima, Bošnjacima i Šiptarima koje je AV činio, a mandatarka planira da čini. U EU više niko ne veruje, ni u Srbiji ni u Evropi. I svaki naš političar to zna, i nijedan od njih više ne veruje u EU-perspektivu Srbije. Ako ima nekog od njih koji to ne zna onda je on mentalno zaostao, a takvi nam ipak ne trebaju na čelu države. Ja čak imam utisak da EU ne bi ni smela da nas primi čak i kad bi htela da se ne bi zamerila Rusima, što je za nas srećna okolnost. Ipak nas je konačno Bog pogledao.

  2. hristina says:

    I njhovih usta u Bozje usi!

  3. Sasulja says:

    Srbi ne boj te se,necete nikada biti primljeni u eu,kao ni Turska.Svejedno priznali Kosovo ili ne,nikada necete postati clanica EU,upravo zato sto ste Srbi,kao i Turci zato sto su Turci.Vatikan tako kaze i tako ce biti,jer niste poslali patrijarha u Vatikan kad je Bizantija trazila pomoc od istog u ratu protiv osmanlija. Trebalo je da potpise nalog,kojim bi se priznao papa kao poglavar i pravoslavne crkve.To vam Vatikan nikada oprostiti nece,ovo sada sto rade sa vama to je pi-su-ri-ja.Pa vrapci na grani znaju da vas nece primiti,mislim da i danasnja srpska vlada to zna,samo cini te sve ustupke da bi se duze odrzali na vlasti a za sopstveni narod svakako i ne mari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u