СРБИЈИ СА ДВЕ СТРАНЕ РЕЧЕНО: „Нема уласка у ЕУ!“

SRBIJI SA DVE STRANE REČENO: „Nema ulaska u EU!“

27 juna 2017

Dvojica diplomata iz, najblaže rečeno, suprotnih tabora, u odnosu prema Srbiji, govorila su gotovo isto o perspektivama regiona i Srbije na putu ka EU. Nisu ružičaste.

Austrijski diplomata, danas predsednik austrijske fondacije „Maršalov plan”, Volfgang Petrič, koga pamtimo kao ambasadora Austrije u Beogradu, posebnog izaslanika Evropske unije za Kosmet i njenog glavnog pregovarača u Rambujeu i Parizu, kao i Visokog predstavnika u BiH, bukvalno nam je poručio sledeće:

“Evropska unija bi trebalo da učini sve da bi pružila zemljama ovog regiona podsticaje koji će ih zadovoljiti, pružiti neku vrstu prednosti dok su u stanju čekanja. Ali, jednako je važno da zemlje regiona prepoznaju stvarnost da EU trenutno ne može da preuzme više članova”(1).

Stari “srpski prijatelj”, jedan od onih čija nas je umešnost “pregovaranja” uvela u NATO bombardovanje, koji ovih dana dolazi u Beograd gde će govoriti o perspektivama i izazovima balkanskih odnosa, potpuno otvoreno predočava istinu da EU u ovom trenutku čak ni ne razmišlja o proširenju. I dodaje: „U ovom trenutku, ona (EU) mora da prevaziđe višestruku krizu i postigne dogovor o svom budućem pravcu“.(2)

Šta još treba da nam kažu kako bi ih razumeli i okanili se ćorava posla. Može li direktnije, otvorenije?

Može, ako ste u drugom taboru, taboru srpskih prijatelja. Pokazao nam je to Dmitrij Rogozin, Putinov izaslanik na Vučićevoj inauguraciji.

„Prvo, gde da vas prime kada otuda svi beže? Kod njih je tamo skandal. Englezi odlaze, a ovamo vas ubeđuju da se ide u EU. Njima se ne sviđa, a žele da se vama sviđa. Ne može tako. Nešto tu ne valja. Kako se kaže, bog ti dao ono što sebi ne želim” – primetio je Rogozin, a zatim poručio:

„Što se tiče uslova stupanja Srbije u EU, vi ćete morati da se odreknete Kosova. Vi to nikad nećete uraditi. Nijedan najprozapadniji Srbin nikad neće izdati svoju otadžbinu. Može se dogovarati o ekonomiji, kursu, porezima, ali to je već pitanje izdaje. A bez odricanja od Kosova, Srbe neće primiti u EU”(3).

Dakle, Petrič jasno, Rogozin još jasnije! Nema ulaska u EU u dogledno vreme, nema ga pod prihvatljivim uslovima, EU još uvek ne zna šta će sa sobom ovakva kakva je!

Samo, ima li ko to da u Beogradu čuje. Danas nema. Eno je, nova mandatarka, gde nego na Pinku, EU proglasila za najvažniji cilj Srbije. Vučić isto tako. Ali, ne samo da ne čuju, nego i ne čitaju.

Jer, nekada je imao ko da čuje i to predoči narodu. Recimo, Radoje Domanović u svojoj sjajnoj priči „Vođa“. Ostavi se Vebera, Vučiću. A, ti, Ana Soroševih priručnika! Vreme je za Domanovića …

– www.politika.rs/scc/clanak/383707/Vucic-preuzima-integraciju-regiona
– Isto
– www.politika.rs/scc/clanak/383680/Rogozin-Bez-odricanja-od-Kosova-Srbiju-nece-primiti-u-EU

KOMENTARI3 komentara

  1. kuka says:

    Taj poklič "Evropa zdaj" je samo stara mantra i izgovor za sve ustupke (tj. ludačke, samoubilačke poklone) Srbije Hrvatima, Bošnjacima i Šiptarima koje je AV činio, a mandatarka planira da čini. U EU više niko ne veruje, ni u Srbiji ni u Evropi. I svaki naš političar to zna, i nijedan od njih više ne veruje u EU-perspektivu Srbije. Ako ima nekog od njih koji to ne zna onda je on mentalno zaostao, a takvi nam ipak ne trebaju na čelu države. Ja čak imam utisak da EU ne bi ni smela da nas primi čak i kad bi htela da se ne bi zamerila Rusima, što je za nas srećna okolnost. Ipak nas je konačno Bog pogledao.

  2. hristina says:

    I njhovih usta u Bozje usi!

  3. Sasulja says:

    Srbi ne boj te se,necete nikada biti primljeni u eu,kao ni Turska.Svejedno priznali Kosovo ili ne,nikada necete postati clanica EU,upravo zato sto ste Srbi,kao i Turci zato sto su Turci.Vatikan tako kaze i tako ce biti,jer niste poslali patrijarha u Vatikan kad je Bizantija trazila pomoc od istog u ratu protiv osmanlija. Trebalo je da potpise nalog,kojim bi se priznao papa kao poglavar i pravoslavne crkve.To vam Vatikan nikada oprostiti nece,ovo sada sto rade sa vama to je pi-su-ri-ja.Pa vrapci na grani znaju da vas nece primiti,mislim da i danasnja srpska vlada to zna,samo cini te sve ustupke da bi se duze odrzali na vlasti a za sopstveni narod svakako i ne mari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *