СРБИЈИ СЕ НЕ ПИШЕ ДОБРО – БРИТАНЦИ СЕ ВРАЋАЈУ НА БАЛКАН

SRBIJI SE NE PIŠE DOBRO – BRITANCI SE VRAĆAJU NA BALKAN

23 marta 2021

Velika Britanija namerava da se aktivira u Crnom moru i na Baltiku, navodi se u Strategiji modernizacije oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Najavljena je i nova regionalna inicijativa za Zapadni Balkan.

– Povećaćemo naše prisustvo u oblasti Crnog mora, na Dalekom severu, Baltiku i na Zapadnom Balkanu (gde realizujemo novu regionalnu inicijativu za obuku oružanih snaga saveznika). Prisustvo će biti ostvareno u okviru multilateralnih grupa – navodi se u dokumentu koji je danas objavilo Ministarstvo odbrane.U istom dokumentu na 76 strana Rusija je označena kao pretnja a navedeno je i da modernizacija Oružanih snaga Rusije čini tu zemlju istovremeno i nepredvidivim i iskusnim igračem.

– Rusija, kao i do sada, predstavlja najveću nuklearnu i vojnu pretnju po evropsku bezbednost. Modernizacija ruskih Oružanih snaga, sposobnost za integraciju svih državnih delatnosti i želja za rizikom čine Rusiju istovremeno i iskusnim i nepredvidivim igračem – navodi se u dokumentu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije konstatuje da Rusija investira u podmornice, kao i opremu koja se koristi na velikim dubinama i koja može protivniku da nanese štetu.

– Rusija raspolaže mogućnošću da nanosi visoko precizne udare na velikim rastojanjima i da Britaniju i njene saveznike liši slobode delovanja uz pomoć visoko efikasnih PVO sistema. Zbog svega toga Rusija može da predstavlja značajnu pretnju potencijalima Britanije da podrži svoje snage i zaštiti interese u Evropi, istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku – zaključuje se u dokumentu.

Takođe, u dokumentu se navodi da će zvanični London u naredne četiri godine potrošiti 85 milijardi funti za opremu Oružanih snaga kako bi vojnici mogli da se prilagode novim pretnjama koje se menjaju i da im se efikasno suprotstavljaju.

Podsetimo, britanski premijer Boris Džonson objavio je prošle nedelje planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra pretnji koje potiču iz Rusije.

Britanska vlada takođe je najavila da će broj nuklearnih bojevih glava povećati za više od 40 odsto. U novoj odbrambenoj i spoljnopolitičkoj strategiji predviđa se povećanje rashoda bez presedana i plan da se broj nuklearnih bojevih glava poveća do 260.

Reagovao je i Kremlj, koji je ocenio da je ruska pretnja, koja je Velikoj Britaniji bila izgovor da poveća svoj nuklearni potencijal, efemerna.

– Žalimo što je Velika Britanija izabrala put povećanja broja nuklearnih bojevih glava, to je odluka koja, nema sumnje, nanosi štetu međunarodnoj stabilnosti i strateškoj bezbednosti. Ponovo je kao obrazloženje navedena nekakva efemerna pretnja koja dolazi iz Rusije. Može se reći samo jedno – to nije istina, nikakva pretnja ne dolazi sa ruske strane – rekao je portparol Krema Dmitrij Peskov.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Nema sta da se vracaju, Toni Bler je savetnik Ace Misliua, oni su ovde bez pauze. Samo Rusa nema, svi ostali su tu.

 2. Gagi says:

  Neutoljiva je narcisoidna zelja robivlasnika da bicuju sve redom po ovoj planeti. Svako onaj ko prica da je EU napredna i civilizovana zajednica naroda, svesno i tesko laze. Duh EU je ostao nepromenjen vekovima unazad, danasnji politicari to podsticu i stimulisu, ostalo je u genima da se lepo zivi i uziva u sceni dok nekom tece krv po celom telu. Nema tu razmisljanja i moralnog limita, da bi se ostvario cilj, ubijace se ljudi maljevima i deci vaditi oci. Ima jos daleko gorih od njih, to su oni koji sve to aminuju i oprastaju zlodela, oni koji tudju nesrecu pretvaraju u svoju zivotnu korist i zadovoljstvo. Nije toliko kriv dzelat koji spusta giljotinu i sece glave, gora je ona publika koja navija i raduje se sto jedno Bozje stvorenje odlazi sa ovog sveta. Kao da oni nisu Bozje delo, jesu, dosuse tesko retardirani i mentalno osteceni. Eto, danas smo svedoci da su svi ovi retardirani zaglavunjali u politiku, mentalna hrana i zivotna sreca im je kada politicka giljotina nekom skine glavu, radost i zadovoljstvo su neopisivi, u to ime se pije i jede, veselje traje kao Ivkova slava. Bez obzira na ovoliki tehnoloski napredak, mentalno smo ostali u srednjem veku.

 3. Sveta says:

  "Britanci se vraćaju na Balkan", na stranu petparački naslov, od koga inače boluju svi mediji, niko ne bi mogao ni da dođe, a kamoli da se vrati, kad bi svaki narod imao dovoljno pameti i volje da se najsurovije obračuna sa sopstvenim poturicama. A stanje u kome smo je direktna posledica višedecenijskog tihog pretvaranja naroda u stoku, pre svega naopakim vaspitno-obrazovnim sistemom.Jbga.

 4. milorad 5 says:

  ne vraćaju se ono nigde,britanija će uskroo biti u teškom haosu,mnogo se oni igraju sa bojnim otrovima i virusima.Izgleda da su se ovoga puta "ZAIGRALI" iznad svojih mogućnosti jer DVE supersile ih drže na nišanu,da sam na njihovom mestu ja bih se plašio.

 5. 1389 says:

  Nigde se oni ne vračaju, oni su tu prisutni već 30 godina, prave nemire i vrše teror nad balkanskim narodima. Neka jim je srečno, uskoro pad Engleske...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *