Srbiji se ponovo uvode vize!?

Srbiji se ponovo uvode vize!?

21 maja 2013

TanjaFajon01Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon upozorava da postoji zabrinutost u EU zbog priliva lažnih azilanata. Zbog neslaganja u EU, još ne treba brinuti da će ponovo uvesti vize.

Evropa i dalje izražava zabrinutost zbog velikog priliva lažnih azilanata iz Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana. Ali, sticajem okolnosti, zbog unutrašnjih neslaganja u EU na liniji Evropski parlament – Evropska komisija – Evropski savet, ne bi trebalo brinuti da bi vize uskoro mogle ponovo da budu uvedene.

Ovo u razgovoru za „Novosti“ ističe Tanja Fajon, član Evropskog parlamenta. Kao sadašnji izvestilac „iz senke“ evropskih socijalista za suspenziju bezviznog režima, ona poručuje da se dogovor u začaranom evropskom trouglu – ne nazire.

– Još pregovaramo o mehanizmu za privremenu suspenziju, na osnovu dokumenta Evropske komisije, koji se pred nama nalazi već dve godine. Prošle nedelje smo ponovo imali trojni razgovor, ali nismo uspeli da pronađemo zajednički stav.

Gde je zapelo u tom dogovoru?

– Naročito su otvorena pitanja oko uloge EP u procesu odlučivanja. Parlament traži da u proceduri, pri eventualnom ponovnom uvođenju viza, ima istu zakonodavnu ulogu kao i prilikom njihovog ukidanja. Mi smo protiv pojednostavljene procedure. Želimo da postoji još jedna kočnica, da neka od država članica ovo pitanje eventualno ne bi zloupotrebila zbog političkih interesa.

U čemu se stavovi tri evropske institucije najviše razlikuju?

– Otvoreno je nekoliko pitanja. Pregovaramo, na primer, i o tome koliko godina posle ukidanja viza neka država članica može određenoj zemlji da suspenduje bezvizni režim. Parlament predlaže tri godine, a Evropski savet čak – sedam.

Konkretno, kada bi, na primer, Nemačka odlučila da Srbiji ponovo uvede vize, to bi, na osnovu sadašnjeg predloga Evropskog saveta, mogla da učini do kraja 2016. Posle tog roka, sve bi išlo daleko teže. Kada bi prošao naš predlog, to bi značilo da se, zbog isteka roka, ova mera danas više ne bi uopšte odnosila na Srbiju, a ne bi bile ugrožene ni ostale zemlje zapadnog Balkana. Ali, bojim se da u ovom delu uopšte nećemo doći do dogovora, jer Evropski savet sigurno neće mnogo popustiti.

Hoćete li uspeti da se izborite za vaše zahteve?

– Pritisak zemalja članica i Evropskog saveta je veoma veliki. Traže da se mera usvoji što je pre moguće, na osnovu čega bi dobili mogućnost da uvode privremenu suspenziju za bilo koju treću zemlju, ne samo za zapadni Balkan.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *