СРБИЈИ СЕ СПРЕМА ЗАМКА! Не пише нам се добро

SRBIJI SE SPREMA ZAMKA! Ne piše nam se dobro

14 oktobra 2020

Evropska unija sebi neće dozvoliti taj luksuz da razgovori između Beograda i Prištine u ovoj fazi propadnu, ali u budućim sporazumima ima potencijalnih kukavičjih jaja i nagaznih mina pa moramo da budemo mudri u sprovođenju svega toga, smatraju sagovornici Sputnjika.Zbog pretnji prištinskih zvaničnika da se pitanje Zajednice srpskih opština neće naći za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine, dijalog je već odložen, a prema najavama iz kabineta kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Priština neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju ZSO, „već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom ustavnog suda“.

Kosovski predsednik Hašim Tači je nakon posete Briselu i Vašingtonu izjavio da je i jednima i drugima jasno rekao da je pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda – ona o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije, a zatim tek ostala pitanja.

Sa druge strane, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije najavili su da će napustiti prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO.

Posle burnih poruka, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u Prištini, nakon čega će doći u Beograd, a prema rečima visokog zvaničnika EU upoznatim sa procesom pregovora, Lajčak se za ovu posetu odlučio upravo u nameri da odblokira pitanje Zajednice srpskih opština.

Brisel neće dozvoliti luksuz propasti pregovora

Upitan da li su zahtevi prištinskih vlasti znak da je došlo do propasti pregovora pod okriljem EU, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da Brisel neće dozvoliti taj luksuz da razgovori između Beograda i Prištine u ovoj fazi propadnu.

„Sada se očekuje snažna diplomatska aktivnost Brisela, odnosno prvenstveno Lajčaka, da pokuša da približi stavove dve strane kako bi se razgovori nastavili. Problem naravno jeste u Prištini, jer oni ne samo da ne žele da se na dnevnom redu nađe pitanje formiranja ZSO, već sada po izjavi Tačija vidimo da oni žele da se na prvo mesto stave razgovori o, kako oni kažu, međusobnom priznanju, što znaju da Beograd svakako neće prihvatiti. Time postoji jasna namera Prištine da se zapravo onemogući nastavak razgovora, ili da se bar odloži na određeno vreme“, ukazuje Drecun.

On dodaje da je interesantna Hotijeva izjava da će se ZSO formirati, ali u skladu sa odlukom takozvanog ustavnog suda. To za nas, kako kaže nije prihvatljivo, jer insistiramo da se ZSO formira odmah, i to sa svim nadležnostima koje su predviđene Briselskim sporazumom.

„Mislim da će tu Lajčak sada pokušati da vidi da li je moguće postići napredak, jer je potpuno jasno da bez formiranja ZSO nema nastavka razgovora i nema njihovog završetka. Beograd ne može da prihvati da priča o Zajednici bude sastavni deo tog eventualnog sveobuhvatnog sporazuma, već formiranje ZSO mora da bude korak ka postizanju eventualnog sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji“, smatra Drecun.

Prema njegovom mišljenju Brisel je itekako zainteresovan da održi vođstvo u razgovorima između Beograda i Prištine i nešto će morati da učini po pitanju ispunjenja obaveza o ZSO. Da li će i kakve mere osim ove šatl diplomatije primeniti, to ćemo videti, zaključuje on.

Albanci kupuju vreme

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, kaže za Sputnjik da je odbijanje formiranja ZSO od strane prištinskih zvaničnika posledica njihove navike da ne poštuju pravila civilizovanog i demokratskog sveta, jer to za njih ne važi.

Kako kaže, prištinski političari i dalje čekaju i kupuju vreme u kome bi oni želeli da neko drugi završi posao za njih, a da oni ponovo ne ispune ništa od svojih obaveza.

Čović ukazuje da Albanci sa KiM nisu preterano kreativni i da uvek primenjuju istu taktiku. Prvi segment te taktike je kreiranje problema kako bi se skrenula pažnja sa neispunjenja potpisanih obaveza i kupilo vreme u očekivanju „da će neko drugi da im servira to što traže na nekom srebrnom poslužavniku“. Tako je, podseća, bilo sa uvođenjem taksi u novembru 2018, a sada je to najava skupštinske rezolucije o zabrani formiranja ZSO.„U ovom slučaju stvari se odugovlače u nadi da će Džo Bajden doći na vlast i da će tada Amerika i Nemačka pritiskom i ucenama zaokružiti njihovu državnost. Drugi deo njihove taktike je stalna pretnja nasiljem. Svaki put kada bi da izbegnu da sprovedu neku svoju obavezu zaprete nasiljem prema Srbima i ostalim ne-Albancima. Ovog puta je pretnja nasiljem povezana i sa početkom rada Specijalizovanog veća, koje pokušavaju maksimalno da diskredituju dosijeima. Vidite kako se međunarodni faktor u tome ponaša – miruju, ćute, ništa nisu uradili“, ukazuje Čović.

Priština direktno ponizila EU

On ističe da je Priština odbijanjem da sprovede svoje obaveze iz Briselskog sporazuma direktno ponizila EU i prema njegovom mišljenju potpuno obesmislila nastavak pregovaračkog procesa:

„Ovaj proces je, što je Lajčak i sam priznao, dodatno obesmišljen time što Evropa nema ništa da ponudi Srbiji. Ali ta ista Evropa i taj isti Lajčak istovremeno nastavljaju da insistiraju da se Srbija odrekne svojih nacionalnih interesa. Ovim se direktno opravdano dovodi u pitanje bilo kakva svrsishodnost nastavka bilo kakvih daljih razgovora“.

Upitan da li će najnovija poseta Lajčaka doneti promenu stava po pitanju ZSO, sagovornik Sputnjika kaže da i ako se napravi pomak, on neće biti iskren. To će, kako kaže, biti podmetnuto kukavičje jaje, jer kako je i sam Lajčak izjavio, put Srbije u Evropu je uslovljen dijalogom, što prema Čovićevoj analizi ukazuje na poruku da nema ulaska Srbije u EU ukoliko ne prizna nezavisnost tzv. Kosova.

Govoreći o međunarodnoj zajednici kao garantu tih preuzetih obaveza, Čović se pita kakav je kredibilitet EU koja je garant Briselskog sporazuma kada Albanci ne sprovode nešto što je dogovoreno pre sedam godina, a to je Zajednica srpskih opština.

„Videli smo kako ih je EU sankcionisala po pitanju taksi. Sve oni to rade zajedno, to je jedno veliko pozorište, lutkarsko, gde se oni koji pomeraju konce lutkama nalaze van ovog regiona. Znate šta, vađenje na nekakav ustavni sud, to je smešno i to je nedopustivo. Iz prostog razloga što je po Bečkoj konvenciji međunarodni sporazum koji je potpisan u Briselu pravno obavezujući. Kakvo vađenje ustavnim sudom i ne znam šta još. Veoma je specifičan trenutak, i moramo da budemo izuzetno oprezni“, upozorava sagovornik Sputnjika.

Oprez sa kukavičjim jajima i nagaznim minama

Čović dodaje da i pored svega onoga što je potpisano u Vašingtonu, u sporazumima Beograda i Prištine ima veoma velikih zamki. Kako ilustruje, tu ima potencijalnih kukavičjih jaja i nagaznih mina i Beograd mora da bude mudar u njihovom sprovođenju.

On zaključuje da Albanci sa KiM uporno permanentno nastavljaju da slede i sprovode stari kurs zaokruživanja kosovske državnosti, i to je razlog zbog kog mi moramo da budemo posebno oprezni u vezi sa svim sporazumima.

„Sada će biti pritisak da se po svaku cenu proba ako ne do kraja godine, onda do kraja prvog kvartala iduće, da se potpiše nekakav sveobuhvatni, pa još pravno, pa još i obavezujući sporazum. A kakav je Briselski sporazum, on nije pravno obavezujući? Kako možete da potpisujete neki novi sporazum, a da prethodnih četrdeset i kusur u kojima je garant bila međunarodna zajednica nisu sprovedeni. To treba da pričamo javno i otvorenih očiju“, naglašava on.

(Sputnjik)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kosovac says:

  Sputnjik, u poverenju: …..Ne piše Vam se dobro. Sprema Nam se zamka, propasti nećemo.

  • persida says:

   Kosovac, secam se da smo davno trazili nacin da preskocimo reklame u video klipovima na jutjubu. Imas li konkretan pedlog, treba li skinuti neki softver koji blokira reklame?

   • Kosovac says:

    @ persida, …..Jeste, ja sam se žalio na reklame i prekidao sam gledanje čak i interesantnih snimaka, dok mi jedan naš kolega „da da“ pre dve godine nije dao savet „instaliraj ad block za you tube i nema reklama“. Hvala mu, ja sam našao neki program, besplatan, i moje muke sa reklamama su prestale. I JouTube je nastavio da bude moj omiljeni. Sada ti preporučujem jedan odličan program koji ćeš naći pod imenom „Adblock Plus“, koji je smrt za sve reklame JouTube i sve sajtove. A pregledač je Firefox. ..........Međutim, imam jedan problem jer mi se ufunjao neki Mikrosoftov pregledač Microsoft Edge, koji rastura sa reklamama, kada sam tada video koliko reklama ima Intermagazin, smučio mi se. Taj pregledač Microsoft Edge se aktivira na link kada pritisneš „CTRL“ + „levi klik“. Tako sam nažalost prinuđen da odustanem od te korisne naredbe, pa na linku primenjujem ono komplikovanije „copi“ – „paste“. Tako izbegavam reklame i uspevam da sačuvam ovo malo živaca što mi je ostalo. ……….Inače reklame su jedan od glavnih uzroka što televiziju ne gledam već oko 10 godina. Od tada, to ne gledanje televizije me je potpuno osvežilo, i zato su moji komentari nešto posebno – lišeni indoktrinacije koju vrši gledanje televizijski usavršenih načina indoktrinacije. ……………U jednoj tvojoj raspravi si poricao da si me nazvao majmunom, tražio si gde to, evo našao sam gde i šta je to „goran“ rekao. Evo ti ardesa koju ćeš sa copi-paste da preneseš u pretraživač, ja sam izbrisao link zato što Intermagazin ne dozvoljava (s pravom) slanje linkova. http://www.intermagazin.rs/rusi-sokirali-ceo-svet-otkrili-ko-je-zapravo-tramp-i-ciji-je-igrac1/?lang=cir. Tvoj komentar je zadnji.

    • šiško says:

     Instalirao sam i addblock i addblock plus i još neke slične programe, ali ništa ne vredi. I dalje su mrcine uspevale da se uvuku. Čak sam u neko doba primetio da mi ovi instalirani "zaštitni" programi prave problem, ometaju normalno pregledanje sajtova, pa sam neke deinstalirao, a neke zaustavio. Mnogo dosadan problem.

     • Kosovac says:

      @ šiško, …..Namesti da ti je podrazumevani pretraživač Google, a početna strana da bude Firefoks (Ona crveno-žuta lisica koja obuhvata globus). Kao što je kod mene sada, znači tada verovatno i deluje taj „adblok plus“. Kažem ti, kada se kod mene ufunjao Mikrosoftov pregledač Microsoft Edge umesto Googleta (ili Firefoksa?), reklame su igrale pipirevku, duplo više reklama nego teksta, pa blješte, žmirkaju, da izgubiš volju i da čitaš tekst. Ja sam mislio da to sam sajt pušta reklame pa ko velim da sajt sam radi protiv sebe. Ne znam koji bi manijak to tražio vesti i neki članak između šume reklama. Međutim sajt nije ni kriv ni dužan, izgleda da se reklame ufunjaju na sajt preko tog pregledača. ……….Jednom mi se ufunjao Jahoo, ja napišem ćirilicom ono što traži, a Jahoo kao da je iz kamenog doba, ne zna ćirilicu, pa napiše 10 znakova pitanja, jedva sam ga obrisao, bio je to čitav poduhvat. A Google, on mi čak i rođendan čestita na ćirilici. A pretraga mu uopšte nije bitna da li je zahtev napisan ćirilicom, latinicom ili hrvatskom latinicom. ……….Kolega, ne razumem se ja baš nešto u kompjuterizaciju, ali kada mi neki sajtovi nude neke kolačiće, ja odmah gasim taj sajt, nisam lud da lapnem neki kolač koji je možda nafilovan nekom drogom, pa da i ja postanem zavistan. Ne tvrdim, ali možda i preko tog kolačića oni dobijaju mogućnost da ti uvale sve te reklame. Kod mene je vrlo prosto, samo pitam – što nude kolačiće i torte – pa ja sam ionako otvorio taj sajt, i dobrovoljno sam rešio da ga pregledam, i da nije nikakva krađa ako čitam ono što su ponudili. ……….Nadam se da će da se javi neko ko će nas uputiti bolje od ovog što sam ja iznaklapao.

  • Rista says:

   Pa vi be doktori za kompjutere. U beee, ala rasturate. Ja prestao da gledam tv tačno pre 23 godine, be. Al sada imam čist mozak. Ko suza. A te reklame, stvarno me jedu na jutub. Saće probam ovo vaše rešeto ali šiško vam već zapljuno izum pa nisam baš sigran. Ali javiću se ako nešto vredi. Ti kosovac mora da si nešto dometo, dok tvoj antivirus radi a šiškov ne radi. Saće ja to preispitam. Ja nisam prestao da gledam tv radi reklama. Kad god su reklame onda bile, ja išo pišo. Prestao sam da čitam mnoge novine, da gledam tv, radio uopšte ne slušam...časna reč samo zbog laži i muvanja. Pa šta onda radim? Pa radim nešto.

   • Kosovac says:

    Brate Risto, Onog koji kao mi visi po ceo dan na Internetu, njega napada i kuso i repato, tu jedino karantin spašava. Ali ako si u karantin, onda nema Internet. Vrzino kolo. Srećom, kada se izmisli neki virus, odmah uz njega ide i antivirus (vakcina), samo treba platiti. Eventualno se ne mora platiti, ako je neki stručnjak raspoložen da časti. To mu nešto dođe slično kao ovaj naš kuronavirus. Pa nam onda Evropska Unija dadne malo evrova koje je štampala u cilju borbe protiv pandemije. I to je bolje nego polovne autobuse koje je uvalila Đinđi Minđi kroz donatorske kredite.

 2. Stanojka says:

  Bravo Čoviću ti jih ubijaš u pojam...

 3. milorad3 says:

  ma kakvi evo potpisujem da možemo komotno sutra da se okrenemo za 180 stepeni i da prekinemo pregovore i NIŠTA se neće desiti.Kakve crne zamke i gluposti mi uopšte nemoramo više ni da pregovaramo sa šiptarima.čitava njihova konstrukcija se SRUŠILA zajedno sa nemačkim snovima o besplatnom zlatu iz srbije.Mislim da bi čak NAJPAMERTNIJE u ovom trenutku i bilo da ih odjebemo i prekinemo tu komediju od pregovora , time je loptica sad u šiptarskom ćošku jer mi imamo sve razloge i argumente da prekinemo pregovore koji se i NE VODE,naši odu tamo ,šiptari odu tamo i onda se gledaju ko bvolovi u štali dok lajčak isprdi šta ima i to je to . KOJI su to pregovri bre?treba preiinuti dotur političke municije poslednjim plaćenioima šiptarske mafije unutar EU birokratije, time će ljčak biti poslat na nekzu drugu budalaštinu i izgubiće pristup pregovaračkom uhkebljenju posle samo TRI meseca prekida pregovra recim otprilike a i ostala ekipa iz tog šiptarskog plaćenog lobija će biti razmontirana.Kad ponovo počnu da glame o pregovorima iz EU to će neko drugi voditi:)Zato pravac srbija dok šiptari ne ispune ono što su prethodno potpisali a to će biti malo NIKAD.Pole toga možemo da ih sačekamo na krivini i da vojno rešimo taj problem ili ak oje situacija nepovoljnija sami da tražimo pregovore ali sada sa nEKIM drugim medijatorom koga će MI DA PLATIMO :)

  • bilje says:

   TOP KOMENTAR

 4. Pravda says:

  bit ce plivanja prema Italiji.

 5. Avangard-Kinzal says:

  Naravno da zli vatikaneri iz EU ne misle dobro ni malim ni velikim Rusima. A naš problem je što se ne povezujemo sa velikim Rusima u vojni savez. Tada bi vatikaneri mogli samo da reže, ali bi bili samo mali,jedno,iskompleksirani i siromašni vatikaneri-pelinezeri!

 6. Kwaka says:

  Znaci sada su pregovori o ceni izdaje kosova, nije vise ni pitanje kako je to ne zakonito, vec koliko ce novca izdajnicka vlas uzeti u dzep. Za 20god uradise sto Turci nisu za 600. Bolje da Srba vise i ne bude ja mislim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *