СРБИЈИ СЕ ЗЛО СПРЕМА! ПАРИЗ И БЕРЛИН ТРАЖЕ БРЗО РЕШЕЊЕ ЗА КиМ! Ево зашто две водеће земље ЕУ желе да преузму кормило од Гренела!

SRBIJI SE ZLO SPREMA! PARIZ I BERLIN TRAŽE BRZO REŠENJE ZA KiM! Evo zašto dve vodeće zemlje EU žele da preuzmu kormilo od Grenela!

24 maja 2020

Pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske, kojim se pozivaju na hitno obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma, u vreme kada je u Prištini u toku institucionalna kriza, a Srbiji predstoje izbori nije ništa drugo do simulacija želje za ozbiljnim razgovorima i pokušaj Evrope da drži tempo sa SAD, ocenili su politički analitičari.

Profesor međunarodnog prava na Institutu za evropske studije Slobodan Zečević kaže da se Prištini ne žuri i zbog izbora u SAD, jer očekujuju da bi posle izbora mogli da imaju povoljniji položaj.Za Prištinu je, ocenjuje Zečević, dobro pripremljen dijalog, koga sada traže „svaki dijalog koji podrazumeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da oni ne učine neke velike ustupke ili da učine minimalne u smislu minimalne razmene teritorija, nekoliko sela za Preševo, Bujanovac ili eventualno rešenje koje bi podrazumevalo da se da minimalna autonomija Zajednici srpskih opština na severu Kosova a da Srbija za uzvrat prizna nezavisnost Kosova“.

Prema njegovim rečima, okvir za dijalog bi trebalo da postavi EU u dogovoru sa Beogradom i Prištinom.

„Što se nas tiče šta bi bio prihvatljiv okvir za dijaloga, prvo da treba da se realizuje Briselski sporazum. Druga tačka eventualnog dijaloga trebalo bi da bude postizanje nekakvog kopromisnog rešenja, koje bi isključilo svaki razgovor o teritoriji centralne Srbije. Uopšte ne može da se razgova o Medveđi, Preševu i Bujanovcu kao delovima centralne Srbije, jer nije tema centralna Srbija, već je tema Kosovo i problem Kosova“, ističe Zečević.

Treća tačka dijaloga, dodaje, trebalo bi da bude da Srbija jednostavno iznese neko svoje viđenje cele situacije ako je o kompromisnom rešenju reč, stavljanje pod nadležnost Srbije čitavog severa Kosova i delova teoritorije južnog Kosova, gde su srpski manastiri, svetinje i imovina SPC.

Da li direktno pod nadležnost Srbije ili pod nadležnost SPC, uz visok stepen eksteritorijalnost, to je sada pitanje o kojem bi se razgovaralo, navodi Zečević.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je dobro što se iz pisma dvojice ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske vidi da će se održati novi pariski samit, da je rešavanje kosovskog problema ušlo u novi format što samo imenovanje Lajčaka to potvrđuje.

Dodao je da nastavak pregovora ne očekuje pre septembra i da sporazuma verovatno neće biti ni do marta sledeće godine.

„Lajčak ništa neće predložiti, neće niko ništa predložiti“, kaže Janjić odgovarajući na pitanje o inicijativama koje se mogu očekivati iz EU, ali i komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nije video nijedan predlog.

Neće ga ni videti, jer se predlog gradi zajednički, smatra Janjić.

Kratki rokovi koji se zadaju za rešenje kosovskog problema su, kako kaže, deo upravljanja krizom i njih postavljaju i lokalni političari da bi pobeđivali na izborima da bi bili nacionalni heroji, ali ih postavljaju i iz međunarodnih centara.Postoji jedno pravilo za Kosovo među pregovaračima, kaže Janjić – na Kosovo odeš kao papa a budi srećan ako se vratiš kao kardinal.

„Tu niko nije uspešan, ali svi guraju kao da će postati pape i nobelovci“, ocenjuje Janjić.

Kada je reč o pismu ministara Nemačke i Francuske o hitnosti nastavka dijaloga mišljenja Zečevića i Janjića da Pariz i Berlin pismom žele da održe tempo sa SAD, jer ne žele da budu isključeni iz procesa, slaže se i bivši šef vladinog biroa za informisanje Milivoje Mihajlović.

Pismo kojim Žan Iv le Drijan i Hajko Mas zahtevaju nastavak razgovora je, kako dodaje Mihajović, još jedan pokušaj da se simulira da postoji razgovor i namera da se ne odugovlači sa iznalaženjem rešenja.

Mihajlović veruje da do kraja godine neće biti nikakvog ozbiljnijeg dijaloga iako i specijalni predstavnik predsednika SAD Ričard Grenel insistira na tome.

„Nema šanse da se u ovoj godini napravi suštinski pomak, a mislim da su toga svesni i Brisel i Vašington. Verujem da može biti samo simulacija dijaloga“, rekao je Mijajlović i dodao da nestabilnost koja postoji u Prišitni umanje šanse da dijalog bude uspešan.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad2 says:

    Eu vipe nema ništa sa nama mi smo već u drugoj priči i bolje je da je tako.Sva ova lupetanja o pregovorima i "ubrzavanima" su deo birokratske inercije i ne treba ih shvatati ozbiljno pogotovo što je sasvim sazrelo mišljenje da je bole vaditi zlato iz srbije u razumnom dogovoru sa nama nego ratovati oko tog zlata (i drugih ruda normalno) jer se ne može pobediti u tom ratu i nikakva korist neće biti od toga.Elem šiptari bi trebali da pakuju već sada kofere jer će tu da se vratimo mi i doći će oko pola miliona kineza pošto neko mora da radi u tamo a mi neće da kopamo i i ma nas malo a šiptari su neupotrebiljivi čak i za kopanje,znači pravac albanija ili zap. makedonija pre nego što stignu oklopna vozila za raseljavanje i to ne samo iz srbije.

  2. Istina says:

    Nikakvo zlo se ne sprema, sprema se izdaja ali bićemo obavešteni na vreme. Evropskoj uniji treba demonstrirati kako se pregovara sa teroristima. Ako imaju takav princip pregovora u Evropi onda neka razgovaraju sa teroristima, znam da će priznanje lažne države Kosovo dokrajčiti evropu, jer su sa tim činom uništili vlastitu budućnost i ponovo dokazali, da igraju sa duplim kartama, dok budu duple igre ima Evropa da gubi na vlastitom terenu kao što su već počeli da gube, u svakom slučaju krah evropskih standarda je na vrhuncu, još kad dodamo migrante infinancijsku krizu dolazimo do rata u Nemačkoj i Francujskoj koji će uništiti budućnost EU...

  3. Kosovac says:

    Izgleda da američka pomoć od 220.000 dolara srpskim medijima počinje da deluje. Ovog puta se malo ofajdio i Tanjug. Pa je pozvao neke antisrbe – „profesora“ i „analitičara“ da nam protumače zainteresovanost Evropske Unije za Srpsko Kosovo. I opet nam naturaju mišljenje onog goveda janjičarske gnjide Dušana Janjića iz sorošoidnog „Foruma za etničke odnose“. Dušan Janjić i njegov „Forum“ otvoreno rade za Šiptarsko-Američku narko mafiju, a srpski novinari jedva čekaju da čuju njegovo prepametno mišljenje. Šta ćete, američka pomoć vrti tamo gde burgija neće, a svi znamo da su novinari slabi na miris novca. ……………Život piše romane. Srbiji su okupirali Kosmet, pa evroatlantski sorošoidni mangupi sada bi deo okupirane teritorije da menjaju za vitalni deo Srbije Preševo i Bujanovac. Vitalni deo, zato što je to pravac i izlaz prema Grčkoj. Sada bi trebalo da putnici za Grčku trpe maltretiranja i iživljavanja carinika Šiptara. I da Šiptari Srbima naplaćuju Taksu za prolaz, a Srbi da sklopljenih ruku mole nekog komesara iz EU da interveniše po pitanju ljudskih prava. Da bi se srpska javnost skuvala kao žabe kada kuvaju, onda Američka Pomoć angažuje „profesore“ evropskih studija, „analitičare“ sorošoidnih radionica, i evo forsiraju non-stop ovog Srpskog bednika a Šiptarskog velikana – Dušana Janjića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *