СРБИЈИ СТИГАО НОВИ „ДОБРОНАМЕРНИ“ УЛТИМАТУМ ИЗ НЕМАЧКЕ

SRBIJI STIGAO NOVI „DOBRONAMERNI“ ULTIMATUM IZ NEMAČKE

24 oktobra 2020

Nekom čudnom istorijskom ironijom, baš u danu kad se obeležavala godišnjica streljanja đaka u Kragujevcu tokom Drugog svetskog rata, Srbija je ovog 21. oktobra dobila novi ultimatum od zvaničnog Berlina.Nemački ambasador pri UN Kristof Hojzgen sa te najviše svetske političke pozornice poručio je Srbima da „pucaju sebi u nogu“ jer vode politiku povlačenja priznanja nezavisnog Kosova.

Dobronamerni savet Hojzgena Srbiji je da radi na priznanju Kosova, pa i sama da ga prizna ukoliko želi da postane članica Evropske unije.

Ultimatum Berlina — Srbi, pucajte u srce

U prevodu sa nemačkog na srpski, ambasador i bivši spoljnopolitički savetnik Angele Merkel savetovao je Srbe: „Nemojte da pucate sebi u nogu nego odmah pucajte u srce!“

Hojzgen je Beogradu saopštio: Prestanite da se ranjavate i samopovređujete bez potrebe odbranom državne celovitosti, odmah se odreknite Kosova, prekratite sebi muke i ubijte se kao država.

Zvanični Berlin je iskusno, sa visine, gordo i nadmoćno preporučio nedorasloj i mahnitoj Srbiji koja očigledno ne zna šta čini, pa puca sebi u noge kao nenormalna, da isključi aparate na koje je priključena, da likvidira i svaku primisao državnosti i dostojanstva, da se samouništi.

U neku ruku, takvu poruku Nemačke trebalo bi i ceniti jer je ogoljena do srži, brutalna do neukusa, iskrena do nelagode.

Trebalo bi se čak Berlinu i zvanično zahvaliti jer nije uvijao svoj krajnji cilj — priznanje Srbije da je Kosovo nezavisno — u neke šarene folije i eufemizme o sveobuhvatnim sporazumima i kompromisima za tobožnju zajedničku budućnost.

Bilo bi poželjno odati priznanje Hojzgenu jer je očinski lupio Beogradu šamar koji otrežnjuje od evropijanstva, utopijskih zanosa i zabluda da Srbiju čeka članstvo u Evropskoj uniji jednoga dana kad se reformiše i ispuni standarde za taj čin.

Šta se nudi Srbiji

Potpuno je, dakle, jasno da se Srbiji nudi jedino smrt države, jedino čupanje sopstvenog srca i nestanak, kako bi neka okupirana teritorija, raskomadani provizorijum dobio šansu da možda nekada uđe u EU.

I dobro je da, čak i kad formalno nastavimo taj jalovi i besmisleni kafkijansko birokratski put evrointegracija, suštinski znamo da je to lavirint bez kraja i da budemo svesni i spremni da gradimo alternativu za sopstveni život i postojanje umesto smrti.

Zbog svega toga je u neku ruku katarzična, pa čak i optimistična nova Hojzgenova poruka jer ne ostavlja prostor za tumačenja, igrarije i foliražu.

Samo na jednu stvar je Berlin, ipak, morao da pazi i bilo bi korisno po opštu higijenu da mu se to u budućnosti ne ponovi. A to je da ne pominje Srbiji bilo kakvo pucanje, pa makar to bilo i u noge, na dan kad se obeležava streljanje srpskih đaka u Kragujevcu.Znamo, ovo je moderna Nemačka koja je potpuno raskinula sa svojom nacističkom prošlošću, koja je klekla pred svojim žrtvama i suštinski se preobratila.

Ni u jednom smislu nemamo nameru da izvlačimo neke neprimerene istorijske paralele niti da zadiremo u istorijske stranice koje su odavno zatvorene.

Ali baš zbog toga, valjalo bi da zvaničnici Berlina, kad spreme novi ultimatum za Srbiju, bace pogled na kalendar — da možda nije slučajno 21. oktobar.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad3 says:

  samo ih ignorisati, nemci su opasna stoka ako imaju armiju ali im rusi NEĆE dozvoliti da se naoružaju.Na svaki pokušaj masivnijeg jačanja armije u nemačkoj preko noći, oni će dobiti nuklearni tepih , takodje preko noći.NEMCI VIŠE NIKADA NEĆE MARŠIRATI NA ISTOK a ako budu budale odmarširaće ovoga puta u zaborav.Da je nemačka zaista ozbiljno naoružana oni bi nas već napali to je sigurno ali dokle god oni mole da mi priznamo nešto što su oteli to je smešno.Treba im poručiti da priznanje neće dobiti nikada, i prekinuti kontakte iu vezi kosova sa njima, to će ih podstaći na maštovitiji i verovatno razumniji pristup kosovskim resursima i nama kao njihovim VLASNICIMA.Dokle god se oni nadaju da će našto da izmuvaju ovde imaćemo ovakvu blesavu poziciju, a mislim da im se jasno može poručiti da nas više i ne interesuje baš preterano ulazak u EU, to je potrebno JAVNO reći pa će te videti STRKU I ZBRKU u berlinu i briselu.Ima bre lajčaka da obese za primer i kao žrtvu da nas odobrovolje:)Treba insisitirati na UN rezolucijama i treba vratiti našu vojsku i policiju prema toj rezoluciji.Evo mogu da se kladim da kada im se jasno i neopozivo stavi do znanja da od priznanja nema ništa i da mi ne želimo pod ucenama da postanemo deo EU ,ajde da se kladimo da će se priča iz BERLINA ŽESTOKO promeniti.I to EXSPRES.Oni su takiodje računali na ustaše kao sredstvo vojne pretnje jer sami ne mogu to da rade otvoreno ali od ustaša uskoro neće ostati ni U,veća sada je ta pretnja potpuno impotentna.Jačati armiju i odbiti ucene i prekinuti prazne razgovore to je sve što treba da uradimo, neka se oni kuvaju malo i razmišljaju kako da se postave.Loptica je u njihovom dvorištu sada.

 2. Avangard-Kinzal says:

  Nemci su primati.

 3. Ivke says:

  SOMINA JEDNA, izjavi te da je nepozeljna osoba i kraj

 4. persida says:

  Kad sam se jutros probudila, bila sam nervozna. Nemci mi nisu javili sta da doruckujem.

 5. petrovgrad says:

  Alo Švabovi nije ovo 1914 godina.Ni tada Vam nismo popustili. Kakav ultimatum, terajte se u tri .... .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *