СРБИЈИ СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: У великој сте опасности, РУСИЈА ВАМ НУДИ ЗАШТИТУ

SRBIJI STIGLO HITNO UPOZORENJE IZ MOSKVE: U velikoj ste opasnosti, RUSIJA VAM NUDI ZAŠTITU

20 juna 2020

Jako je dobro što smo od Lavrova dobili zvanično upozorenje oko pritisaka za rešenje pitanja Kosova. Lako je pritisnuti malu Srbiju, ali Srbiju koja ima rusku podršku i zaštitu nije lako naterati na bilo kakve ustupke.

To kaže za Sputnjik politički analitičar Dragomir Anđelković sublimirajući najmarkantniji utisak posete Sergeja Lavrova Beogradu.Posle razgovora sa ruskim šefom diplomatije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je Lavrov upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

Zaštita Moskve važna za Srbiju

Sam Lavrov nije želeo da govori o detaljima razgovora, ali je predsednik Vučić otkrio da nas čeka težak period, u kom će se Srbija „suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje, ni zvanično, ni nezvanično, nismo dobili“.

Karijerni diplomata u penziji dr Zoran Milivojević za Sputnjik kaže da je očigledna želja američke administracije da za vreme ovog mandata dođe do nekog rešenja i da to uknjiži kao svoj uspeh, a to je i želja Evrope, o čemu svedoče izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka. Na to se verovatno odnosilo i upozorenje ministra Lavrova, kaže Milivojević.

„To je verovatno upozorenje da možda postoji opasnost da se koriste neki mehanizmi i sredstva koja izlaze iz okvira međunarodnog prava i institucija i da se na taj način, obilaznim putem, obezbedi priznanje Kosova. Zbog toga su važne poruke ministra Lavrova koje se nedvosmisleno tiču Saveta Bezbednosti i nadležnosti tog foruma za rešavanje pitanja Kosova, Rezolucije 1244 i međunarodnog prava kao osnova za bilo koje rešenje“, kaže Milivojević.

Poruka i za Evropu

On dodaje da je veoma interesantna i činjenica da je ministar Lavrov u Beogradu govorio i o Evropskoj uniji, o potrebi da ona vrati kredibilitet i da zapravo treba da posreduje u rešavanju pitanja Kosova.

„To je poruka i stav Rusije da je ovo ipak evropsko pitanje i da se mora rešavati u okvirima Evrope. Takođe, da se ne može rešavati mimo Rusije, da ona zadržava apsolutno pravo na to, jer se radi o evropskom pitanju od koga zavisi bezbednost i stabilnost u Evropi i da nije sklona tome da prihvati da ga SAD autonomno rešavaju izvan interesa drugih subjekata“, kaže Milivojević.

Tramp i da hoće, ne može

Istoričar Dragomir Anđelković smatra da uopšte nije važno da li ovo pitanje rešava Amerika ili Evropska unija, jer je za Srbiju najvažnije da ono bude rešeno povoljno.

„Drugo je pitanje da li Trampova administracija sada ima snage da iznedri rešenje, jer je evidentno da su Albanci povezani sa njegovim oponentima u SAD i oslanjaju se na neke krugove u Evropi. Tako da je Rusija faktički upozorila Srbiju da ne prihvata lako obećanja, jer i da Tramp želi, pitanje je da li može da reši kosovsko pitanje povoljno za nas“, ističe Anđelković.

„Pitanje je da li Trampova administracija ima snage da iznedri rešenje za Kosovo i Metohiju“, kaže Anđelković.

Ustupci i kontraustupci

On dodaje da se svaka priča o Kosovu do sada završavala našim jednostranim ustupcima i da ne treba da imamo iluziju da Bela kuća može nešto brzo da uradi nama u korist, bez ustupaka, a da kasnije lako može da se ispostavi da ne možemo da dobijemo kontraustupke.

„To je scenario sa Briselskim sporazumom, gde smo olako ušli u proces, dali ustupke bez ozbiljnih garancija. Da se to ne bi desilo, Rusija nam je ponudila podršku i s druge strane, ukazala nam je da ne treba takve stvari rešavati suviše brzo, da za sve postoji vreme i mesto, a da trenutno, niti je mesto Vašington, niti je vreme da se to uradi na prečac“, ističe Anđelković.

On posetu Lavrova vidi kao veliko olakšanje, jer veruje da je predsednik Srbije od ruskog ministra dobio konkretne informacije o tome koliki će i kakvi pritisci za konačno rešenje kosovskog pitanja biti u skoroj budućnosti.

„Jako je dobro što smo dobili od Rusije to u zvaničnoj formi, a s druge strane što smo od nje dobili podršku, poruku da će biti uz nas“, zaključuje Anđelković.

„Ovo je poruka i stav Rusije, Kosovo je ipak evropsko pitanje od koga zavisi bezbednost i stabilnost u Evropi“, kaže Milivojević.Lavrov je u Beogradu ponovio da Rusija ostaje pri stavu da se pitanje Kosova i Metohije ne može rešiti mimo Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti, da rešenje mora biti na osnovama međunarodnog prava i Rezolucije 1244 i da mora uvažiti interese i stavove Srbije.

Sagovornici Sputnjika smatraju da je to veoma važno pred predstojeće susrete koje će predsednik Vučić imati sa specijalnim izaslanikom Evropske unije, ali pre svega 27. juna u Vašingtonu na osnovu najnovije inicijative specijalnog izaslanika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel.

(Sputnjik)

KOMENTARI30 komentara

 1. Slobodanka says:

  Davali smo jednostrane ustupke u Briselu u korist što većeg osamostaljenja Kosova, a nije došlo do ostvarenja ni minimalnih kontraustupaka. Nastavimo li tako i u Vašingtonu ma gde će nam biti kraj.

 2. Miraš says:

  Grenel je odradio svoje zadatke u Nemačkoj, zato ne sumnjam da planira dobru realizaciju svojih zadataka i u Srbiji. Sigurno je da treba biti oprezan povodom Tramp-Grenel ponude. Recimo mogu sad od nas da traže da smanjimo saradnju sa Kinom, jer Tramp se posebno okomio na Kinu. Takodje sad bi mu itekako odgovaralo da se proslavi kako je on taj koji je Rusiju istisnuo sa Balkana.

 3. dinki says:

  Ne puštajte ga na pregovore!!!!!!!

 4. uddu says:

  Možda bi bolje bilo da se pravimo ludi,kao i izraelci:Oni podižu svoje najmodernije avione,bombarduju koga god hoće od svojih neprijatelja i niko im ništa niti hoće ,niti može.A posle toga samo kažu:-Ko?mi?ma ni slučajno !Tako i mi da se pravimo ludi:-Ma Kosovo je naše,vi ,amerikanci ste vojno okupirali Kosovo (to niko,koliko ja pamtim,od političara nije izjavio),nemamo mi šta pregovarati kada ste vi došli kod nas i uzeli nam teritoriju.Suviše smo mekani,tako nas svetske sile sve manje cene,Ne trebamo odmah trčati kad god nas EU ili Amerika zove da pregovaramo,hajda da se i mi pravimo malo ludi!Ovi naši kerovi na vlasti reaguju kao mala deca čim neko iz EU ili SAD-a mahaju kostima prema nama.Odmah sepodižu na prednje šape i balave na te kosti.Imajmo malo časti !

  • persida says:

   Apsolutno tako, mi smo dno ljigavosti, niko nas ne ceni, a nema ni zbog cega, ako cemo pravo.

   • Kosovac says:

    @ persida, …..Hvala Bogu da si i ti jednom iskrena, pa da priznaš da ste dno ljigavosti. Ja ti to odavno govorim, a ti do danas nikako da shvatiš.

    • persida says:

     Kao patriota i Srpkinja, nikada se necu pomiriti da je dosao kraj. Ali, kao posmatrac koji tezi da vidi stvari realno, mislim da nade gotovo nema.

    • persida says:

     Ja sam govorila o nama Srbima, a ti izvrces, pa kazes:"DA STE", da li to znaci da nisi Srbin nego si ustasa koji ovde glumi pravoslavca? Ili si ti jedini Srbin koji nije potonuo nego pliva u oblacima? Jos mi samo reci kada ce tvoj Irinej doci do istog spoznanja? Sta ga sprecava da kaze na sta je spao srpski narod? Nemoral ili glupost? I jos mi reci zasto tolerise pedofile u SPC? I jos mi reci zasto je postao verni psic izdajnika Vucica? Kao sto vidis, ima mnogo vaznijih tema od spijuniranja Persidinih komentara.

     • Kosovac says:

      @ persida, …..Verujem ti da si patriota. Neću da kažem čiji patriota. Ali se čudim što očekuješ da ti ljudi poveruju da si „Srpkinja“. Gde možeš da budeš „Srpkinja“ kada si po izvodu iz matične knjige rođenih, muško. Htela bi kao što onomad reče Mladen Delić, da budeš u ekipi ženske momčadi. Ti bi htela onako lagodno, po jezuitskom sistemu da sebe proglasiš Srpkinjom, pa onda kao to ti daje pravo da sereš po Srbima. Pa onda „…..Mi smo dno ljigavosti….“, pa očekuješ da se neki srpski idioti upecaju i da ti aplaudiraju. Mnoge gadure i karakondžule kao ti što si, žive u zabludi da mogu svoju okolinu da vuku za nos lažno se predstavljajući. Hodaju gole pred svima, očekujući da okolina misli da su obučene po najnovijoj Pariskoj modi. ……………Treba da znaš da je uzaludno da sebe proglašavaš Srbinom, ako napadaš i skrnaviš srpske svetinje. Svi koji tako rade ne mogu da se nazivaju Srbima, oni su Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci. Njima to liči, odlično im stoji pljuvanje po Srpskim svetinjama, ali oni bar pošteno kažu da nisu Srbi.

      • Cp6a says:

       Ima i bivših zadrtih titoista, po rođenju Srba, kojima su SPC i Srpstvo ostali najveći neprijatelji, koji su danas nekakvi "rodnoverci" i pričaju o svetom panju. Meni izgleda da je on taj.

   • Zapadnjak says:

    Tako je persida,ti si dno ljigavosti,malo me je to iznenadilo od tebe ali priznanje je priznanje.

  • Slobodanka says:

   Radna mesta predsednik i premijer od Srbije ispravno bi bilo da se zovu MAKRO-1 i MAKRO-2 od Srbije. Prostitucija na visokom nivou > kakve god pi... iz Srbije da traži razna manja i veća gospoda sa Zapada i iz celog sveta oni će to svima rado dati jer MAKRO uvek zaradjuje. Nama je namenjena sudbina bedne neokolonije sa jeftinim i što jeftinijim sirovinama i sa jeftinom i što jeftinijom radnom snagom, da nemamo sopstveni industrijski i privredni razvoj, da nemamo ni sopstvenu privredu i trgovinu nego da nju pretežno drže stranci, da nemamo ni sopstvene banke eto "najpametniji" nam je ostavio tek Poštansku štedionicu, da budemo deponija za opasne i štetne materije, a i da ovde uskladište one migrante koji im se čine najgorim te nikako nisu prihvatljivi za njihovu lepu EU. Ima još, mrsko mi je da sve to napišem.

 5. Milos says:

  A ne dragi Rusi.Nas dobri dozivotni predsednik nikako ne voli da cuje rec Rezolucija, a narocito 1244.Za njega sve vi Rusi obicne budale jer branite Ceceniju koja je vas deo teritorije.Za njega su budale i Englezi sto su 1982. branili pusto ostrvo Foklande.Nas dobri dozivotni predsednik veruje u kompromise i razgranicenja.Veruje u hrabre vizije, teske mere i jos teze odluke.A veruje u sve jer je pametan.Zato sto je pametniji od svih nas, uplatice ovog puta ne 2 nego PET miliona dolara drzavnih para u predizbornu kampanju Bajdena Dzozefa.

  • persida says:

   Kad je mogao da ulaze u Hitleri, ulagace i u Bajdena. Davace srpske pare americkim zlikovcima.

 6. test01 says:

  Koja opasnost, vucic radi na odcepljivanju Srpskog KiM od kada ga je zapad doveo na vlast 2012. Sada ga pozivaju na Vidovdan da da konacan potpis (znajuci da su izbri farsa u njihovom rezimu gde ce opet vucic da pobedi). Za ovo ima samo jedna rec - VELEIZDAJA na kojoj doticni radi vec 8 godina a zauzvrat moze da pljacka Srbiju i narod po volji.

 7. Zorana says:

  hahahha crveni cirkus iz Moskve. Podrzavaju sorosevog ustasu da nam vlada, a onda nam nude pomoc. Nemojte vise molim vas.

  • persida says:

   Nema veceg licemera od Putina.

 8. Rista says:

  Što se tiče ruske pomoći, ona je zaksnila 100% i to već drugi put u zadnjih 30 godina. Sada prave kilave poteze koji će se završiti trećim kašnjenjem Rusa. Prvo, samo su trepnuli kada su nas bombardovali a drugo ovakvu posetu su trebali napraviti pre odvođenja Miloševića u Dejton. Sve ovo danas je samo nastavak a Rusi su sa svojom pomoći Srbiji na samom repu događaja. Saće ih otresu ko brabonjak i sasvim zasluženo će biti isterani sa Balkana u potpunosti, mada Srbi to nisu zaslužili ni najmanje. Rusi nikako da shvate da se ništa ne pitaju. A što se tiče Vučića, tačno. On je postavljen da završi poslove Đinđića, Koštunice i Tadića ili da ih bar privede kraju, jer ameri imaju celu srpsku skupštinu rezerve. Opozicija glumi opoziciju ali ne napada Ameriku a onda vam je jasno da je američka rezerva. I to radi sa potpunim uspehom. Zanimljivo do bola. Nažalost! Obzirom na kljasto, zakasnelo i nemoćno Rusko mešanje, KiM je privremeno potpuno izgubljeno. Rusi bolje da započnu radove na povratku KiM u srpske ruke a to se može odraditi samo oružanim sukobom sa Amerikom. Sve ostalo je zamazivanje očiju. Do sukoba neće doći, osim ako Amerika napadne Rusiju na neki način, a u tom slučaju mi opet nemamo nikakve šanse. Verovatnoća da će Rusi izvršiti bar preventivni udar po državama sa Američkim bazama u Evropi gotovo da ne postoji a nama bi samo takav razvoj događaja odgovarao. Sve ostalo je guranje glave u pesak. Opet nažalost i sve manje Srba shvataju ovo. To je ono što i Vučić i Putin i Amerikanci znaju da se neće dogoditi i Vučić ide u Dejton Vašington bez ikakvog oslonca a sudeći po onome kako je došao na vlast uz pomoć Brisela i Njujorka, njemu i ne treba oslonac. Ne bi bilo čudo da nam donese gadne vesti, samo ih neće odmah objaviti. Nema još puno koraka za Srbiju. Najviše dva, a ovaj put u Dejton Vašington je predzadnji korak.Ni EU se ne pita baš nešto naročito, čak šta više i nema nikakv uticaj jer Ameri su zaseli na KiM sa svojom vojskom a EU sa svojim bednicima je samo fizički radnik amerike. A rusija je još manje važna. Rusija na KiM nema ni fizičkih radnika.

 9. radmila says:

  Kosovo je Srbija i tacka. Hvala Rusijo na pomoci.

  • persida says:

   Rusija ispustila Ukrajinu, a sad ce da se bori za Kosovo. Jesmo li mi u pozoristu ili u bolnici?

   • Miraš says:

    Ti si pobegla iz bolnice i tamo se vrati. Ukrajina je nezavisna država od 1991 godine, sukobi u Ukrajini su počeli 22 godine kasnije 2013-2014, zato ne možeš da kažeš da je Rusija ispustila Ukrajinu. Od 2014 do danas Ukrajina ispušta Ukrajinu tojest sama sebe uništava.

 10. gile says:

  Potpisivanjem forme bilo kakvog priznanja mi gubimo pravo na ratnu odštetu za I i II sv.rat i bombardovanje 99-te, bićemo proglašeni kao genocidni narod, a samo bombardovanje 99-te će biti legalno, drugi narodi sa prostora ex YU podnosiće ratne odštete da im platimo, otvoriće se pitanja odcepljenja drugih oblasti (Raška oblast, Vojvodina, Istočna Srbija) i za kratko vreme izgubićemo državu. Bednik je doveden da izda Kosovo to je svima jasno, a u poslednje vreme plačipička to i ne krije. Rusija ima svoje interese i vrlo dobro se zna zašto brani R 1244. Ova odvratna nemoralna kreatura koja laže (a ko laže taj i krade) misli da svojim lažima može da obmanjuje sve svetske igrače. Nigde nema podršku i niko od njih ne može očima da ga gleda.

 11. persida says:

  Vucko ce potpisati, a penkalo ce mu dodati Putin i Lavrov. Rusija je najveci grobar Srbije u ovom trenutku. Promenicu misljenje samo ako vidim da su skinuli izdajnicki rezim Gaspara Vucka.

  • Jovan says:

   Rusija nije nikada pa ni danas nije grobar Srbije. Druga je prica Kominternovci iz Moskve (glavnu rec u Kominterni uvek imali Nemci, (i Jevreji)), koji su razbili Rusiju i ruski narod u 20-ak neprijateljski nastrojenih drzavica. Normalno da su ti kominternovci ucestvovali i u razbijanju i unistenju srpskog naroda 90-ih, a i u 5.oktobru 2000. Kada je Rusija bila jaka i Srbima je bila od pomoci, kada je Rusija bila okupirana kao 1812. (propao Prvi ustanak), ili 90'ih kada je bila okupirana od Zapada, i mi smo stradali.

 12. Cp6a says:

  Šta je bre ovo? Budete malo van kontrole i odmah se pretvarate u neki B52 portal. Odakle ovoliko malodušnosti, naivnosti i neozbiljnosti među Srbima i neprijateljstva prema najvažnijem prijatelju - Rusiji, koja da nije vaskrsla, mi bi do danas bukvalno bili samleveni, polako i sa uživanjem. Kakva izdaja, kakve gluposti?

  • Rista says:

   Zdrav i razuman stav. Nema druge nego da se zamislimo posle vašeg komentara i ubacimo u rikverc, jer u suštini svi mislimo kao i vi, stim što smo malo besni i onda vrag odnese šalu. Nije zgoreg potsetiti nas svremena na vreme. Ja jesam ljut na Ruse, mada u suštini shvatam kako stvari stoje. Kad bolje razmislim, ta frustriranost nas odvede prilično daleko i tamo gde ustvari nismo. Ima istine u kritici Rusije ali ona nije na prvom mestu i kao što rekoh, nije zgoreg ponekad malo balansirati frustriranost naroda i reći mu elementarnu istinu. I mene ponekad odnesu mutne vode kojim ide B52, mada nikada ni jednu reč tog medija nisam čuo niti me zanima, ali verujem da B52 ne bi nikada objavio ovaj moj komentar. Dakle, komentar vam je na pravom mestu i u pravo vreme.

   • Cp6a says:

    Znam Rile, i ja strepim, nerviraju i mene dvosmislene izjave, ali mi zdrav razum kaže da su to nekakve taktike i da je izdaja nemoguća, u sve povoljnijim istorijskim okolnostina i bez krvi. Rusija bije bitku na najvišen nivou, to mora da osećamo, pratimo, da budemo strpljivi i da se ne ponašamo kao razmažena derišta. Kad je Napoleon udario na Rusiju sa najvećom silom onog vremena, propala je Karađorđeva slobodna Srbija. Sve zapadne sile su bile na strani Turske, a protiv nas. Rusi su rekli, aj sad malo usporite, a onda su pobedama nad Turcima i stalnim pritiscima, malo po malo, preko autonomije smo došli do slobodne Srbije. Nije valjda sultan postao slab prema Srbima, pa nam je hatišerifima davao slobodu. Kako su naši preci tada bili pametni, hrabri i strpljivi, tako moramo i mi. Nema izdaje, nema predaje.

 13. Kulak says:

  Volim Srbiju

 14. uddu says:

  Neka,hvala,ne treba !

 15. Stanko Bogojevic says:

  Do krajnosti usitnjena politika sitnih, iznudjenih poteza, malih koraka i nikakvog stava, politika "stisnutog supka,a otvorenih usta" ne moze u nedogled odrzavati privid ucesca u nekakvom resavanju necega, pogotovo kada su u pitanju Kosovo i Metohija i druge nezalecene Srpske rane. Od Putina treba jasno i nedvosmisleno i javno u potpunosti transparentno traziti da Srbiji pomogne u realizaciji vizije Srbije kakvu je imao Sveti Car Nikolaj II Romanov. Bez kompromisa i ustupaka. Ako ne moze sam - tu je Kina i nas i Ruski sudbinski saveznik,a to bi bio i njihov interes. Konacno, granicu koju i danas medjusobno postuju uredio je jedan Srbin! Neka oni urede nasu! Bez pravednog resenja Srpskog pitanja na Balkanu nece biti ni mira ni prosperiteta ni za koga! Pa niti za Evropu. Srbja je kljuc Evrope, a ne kandidat za clanstvo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *