СРБИЈИ СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: У великој сте опасности, РУСИЈА ВАМ НУДИ ЗАШТИТУ

СРБИЈИ СТИГЛО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ МОСКВЕ: У великој сте опасности, РУСИЈА ВАМ НУДИ ЗАШТИТУ

20 јуна 2020

Јако је добро што смо од Лаврова добили званично упозорење око притисака за решење питања Косова. Лако је притиснути малу Србију, али Србију која има руску подршку и заштиту није лако натерати на било какве уступке.

То каже за Спутњик политички аналитичар Драгомир Анђелковић сублимирајући најмаркантнији утисак посете Сергеја Лаврова Београду.После разговора са руским шефом дипломатије, председник Србије Александар Вучић изјавио је да га је Лавров упознао са забрињавајућим информацијама које се тичу различитих планова и идеја по питању решавања косовске кризе.

Заштита Москве важна за Србију

Сам Лавров није желео да говори о детаљима разговора, али је председник Вучић открио да нас чека тежак период, у ком ће се Србија „суочити са великим притисцима да би се остварили планови које, ни званично, ни незванично, нисмо добили“.

Каријерни дипломата у пензији др Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је очигледна жеља америчке администрације да за време овог мандата дође до неког решења и да то укњижи као свој успех, а то је и жеља Европе, о чему сведоче изјаве специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака. На то се вероватно односило и упозорење министра Лаврова, каже Миливојевић.

„То је вероватно упозорење да можда постоји опасност да се користе неки механизми и средства која излазе из оквира међународног права и институција и да се на тај начин, обилазним путем, обезбеди признање Косова. Због тога су важне поруке министра Лаврова које се недвосмислено тичу Савета Безбедности и надлежности тог форума за решавање питања Косова, Резолуције 1244 и међународног права као основа за било које решење“, каже Миливојевић.

Порука и за Европу

Он додаје да је веома интересантна и чињеница да је министар Лавров у Београду говорио и о Европској унији, о потреби да она врати кредибилитет и да заправо треба да посредује у решавању питања Косова.

„То је порука и став Русије да је ово ипак европско питање и да се мора решавати у оквирима Европе. Такође, да се не може решавати мимо Русије, да она задржава апсолутно право на то, јер се ради о европском питању од кога зависи безбедност и стабилност у Европи и да није склона томе да прихвати да га САД аутономно решавају изван интереса других субјеката“, каже Миливојевић.

Трамп и да хоће, не може

Историчар Драгомир Анђелковић сматра да уопште није важно да ли ово питање решава Америка или Европска унија, јер је за Србију најважније да оно буде решено повољно.

„Друго је питање да ли Трампова администрација сада има снаге да изнедри решење, јер је евидентно да су Албанци повезани са његовим опонентима у САД и ослањају се на неке кругове у Европи. Тако да је Русија фактички упозорила Србију да не прихвата лако обећања, јер и да Трамп жели, питање је да ли може да реши косовско питање повољно за нас“, истиче Анђелковић.

„Питање је да ли Трампова администрација има снаге да изнедри решење за Косово и Метохију“, каже Анђелковић.

Уступци и контрауступци

Он додаје да се свака прича о Косову до сада завршавала нашим једностраним уступцима и да не треба да имамо илузију да Бела кућа може нешто брзо да уради нама у корист, без уступака, а да касније лако може да се испостави да не можемо да добијемо контрауступке.

„То је сценарио са Бриселским споразумом, где смо олако ушли у процес, дали уступке без озбиљних гаранција. Да се то не би десило, Русија нам је понудила подршку и с друге стране, указала нам је да не треба такве ствари решавати сувише брзо, да за све постоји време и место, а да тренутно, нити је место Вашингтон, нити је време да се то уради на пречац“, истиче Анђелковић.

Он посету Лаврова види као велико олакшање, јер верује да је председник Србије од руског министра добио конкретне информације о томе колики ће и какви притисци за коначно решење косовског питања бити у скорој будућности.

„Јако је добро што смо добили од Русије то у званичној форми, а с друге стране што смо од ње добили подршку, поруку да ће бити уз нас“, закључује Анђелковић.

„Ово је порука и став Русије, Косово је ипак европско питање од кога зависи безбедност и стабилност у Европи“, каже Миливојевић.Лавров је у Београду поновио да Русија остаје при ставу да се питање Косова и Метохије не може решити мимо Уједињених нација и Савета безбедности, да решење мора бити на основама међународног права и Резолуције 1244 и да мора уважити интересе и ставове Србије.

Саговорници Спутњика сматрају да је то веома важно пред предстојеће сусрете које ће председник Вучић имати са специјалним изаслаником Европске уније, али пре свега 27. јуна у Вашингтону на основу најновије иницијативе специјалног изасланика САД за дијалог Косова и Србије Ричард Гренел.

(Спутњик)

KOMENTARI29 коментара

 1. Slobodanka says:

  Davali smo jednostrane ustupke u Briselu u korist što većeg osamostaljenja Kosova, a nije došlo do ostvarenja ni minimalnih kontraustupaka. Nastavimo li tako i u Vašingtonu ma gde će nam biti kraj.

 2. Miraš says:

  Grenel je odradio svoje zadatke u Nemačkoj, zato ne sumnjam da planira dobru realizaciju svojih zadataka i u Srbiji. Sigurno je da treba biti oprezan povodom Tramp-Grenel ponude. Recimo mogu sad od nas da traže da smanjimo saradnju sa Kinom, jer Tramp se posebno okomio na Kinu. Takodje sad bi mu itekako odgovaralo da se proslavi kako je on taj koji je Rusiju istisnuo sa Balkana.

 3. dinki says:

  Ne puštajte ga na pregovore!!!!!!!

 4. uddu says:

  Možda bi bolje bilo da se pravimo ludi,kao i izraelci:Oni podižu svoje najmodernije avione,bombarduju koga god hoće od svojih neprijatelja i niko im ništa niti hoće ,niti može.A posle toga samo kažu:-Ko?mi?ma ni slučajno !Tako i mi da se pravimo ludi:-Ma Kosovo je naše,vi ,amerikanci ste vojno okupirali Kosovo (to niko,koliko ja pamtim,od političara nije izjavio),nemamo mi šta pregovarati kada ste vi došli kod nas i uzeli nam teritoriju.Suviše smo mekani,tako nas svetske sile sve manje cene,Ne trebamo odmah trčati kad god nas EU ili Amerika zove da pregovaramo,hajda da se i mi pravimo malo ludi!Ovi naši kerovi na vlasti reaguju kao mala deca čim neko iz EU ili SAD-a mahaju kostima prema nama.Odmah sepodižu na prednje šape i balave na te kosti.Imajmo malo časti !

  • persida says:

   Apsolutno tako, mi smo dno ljigavosti, niko nas ne ceni, a nema ni zbog cega, ako cemo pravo.

   • Косовац says:

    @ persida, …..Хвала Богу да си и ти једном искрена, па да признаш да сте дно љигавости. Ја ти то одавно говорим, а ти до данас никако да схватиш.

    • persida says:

     Kao patriota i Srpkinja, nikada se necu pomiriti da je dosao kraj. Ali, kao posmatrac koji tezi da vidi stvari realno, mislim da nade gotovo nema.

    • persida says:

     Ja sam govorila o nama Srbima, a ti izvrces, pa kazes:"DA STE", da li to znaci da nisi Srbin nego si ustasa koji ovde glumi pravoslavca? Ili si ti jedini Srbin koji nije potonuo nego pliva u oblacima? Jos mi samo reci kada ce tvoj Irinej doci do istog spoznanja? Sta ga sprecava da kaze na sta je spao srpski narod? Nemoral ili glupost? I jos mi reci zasto tolerise pedofile u SPC? I jos mi reci zasto je postao verni psic izdajnika Vucica? Kao sto vidis, ima mnogo vaznijih tema od spijuniranja Persidinih komentara.

     • Косовац says:

      @ persida, …..Верујем ти да си патриота. Нећу да кажем чији патриота. Али се чудим што очекујеш да ти људи поверују да си „Српкиња“. Где можеш да будеш „Српкиња“ када си по изводу из матичне књиге рођених, мушко. Хтела би као што ономад рече Младен Делић, да будеш у екипи женске момчади. Ти би хтела онако лагодно, по језуитском систему да себе прогласиш Српкињом, па онда као то ти даје право да сереш по Србима. Па онда „…..Ми смо дно љигавости….“, па очекујеш да се неки српски идиоти упецају и да ти аплаудирају. Многе гадуре и караконџуле као ти што си, живе у заблуди да могу своју околину да вуку за нос лажно се представљајући. Ходају голе пред свима, очекујући да околина мисли да су обучене по најновијој Париској моди. ……………Треба да знаш да је узалудно да себе проглашаваш Србином, ако нападаш и скрнавиш српске светиње. Сви који тако раде не могу да се називају Србима, они су Хрвати, Бошњаци, Црногорци, Македонци. Њима то личи, одлично им стоји пљување по Српским светињама, али они бар поштено кажу да нису Срби.

      • Cp6a says:

       Има и бивших задртих титоиста, по рођењу Срба, којима су СПЦ и Српство остали највећи непријатељи, који су данас некакви "родноверци" и причају о светом пању. Мени изгледа да је он тај.

  • Slobodanka says:

   Radna mesta predsednik i premijer od Srbije ispravno bi bilo da se zovu MAKRO-1 i MAKRO-2 od Srbije. Prostitucija na visokom nivou > kakve god pi... iz Srbije da traži razna manja i veća gospoda sa Zapada i iz celog sveta oni će to svima rado dati jer MAKRO uvek zaradjuje. Nama je namenjena sudbina bedne neokolonije sa jeftinim i što jeftinijim sirovinama i sa jeftinom i što jeftinijom radnom snagom, da nemamo sopstveni industrijski i privredni razvoj, da nemamo ni sopstvenu privredu i trgovinu nego da nju pretežno drže stranci, da nemamo ni sopstvene banke eto "najpametniji" nam je ostavio tek Poštansku štedionicu, da budemo deponija za opasne i štetne materije, a i da ovde uskladište one migrante koji im se čine najgorim te nikako nisu prihvatljivi za njihovu lepu EU. Ima još, mrsko mi je da sve to napišem.

 5. Milos says:

  A ne dragi Rusi.Nas dobri dozivotni predsednik nikako ne voli da cuje rec Rezolucija, a narocito 1244.Za njega sve vi Rusi obicne budale jer branite Ceceniju koja je vas deo teritorije.Za njega su budale i Englezi sto su 1982. branili pusto ostrvo Foklande.Nas dobri dozivotni predsednik veruje u kompromise i razgranicenja.Veruje u hrabre vizije, teske mere i jos teze odluke.A veruje u sve jer je pametan.Zato sto je pametniji od svih nas, uplatice ovog puta ne 2 nego PET miliona dolara drzavnih para u predizbornu kampanju Bajdena Dzozefa.

  • persida says:

   Kad je mogao da ulaze u Hitleri, ulagace i u Bajdena. Davace srpske pare americkim zlikovcima.

 6. test01 says:

  Koja opasnost, vucic radi na odcepljivanju Srpskog KiM od kada ga je zapad doveo na vlast 2012. Sada ga pozivaju na Vidovdan da da konacan potpis (znajuci da su izbri farsa u njihovom rezimu gde ce opet vucic da pobedi). Za ovo ima samo jedna rec - VELEIZDAJA na kojoj doticni radi vec 8 godina a zauzvrat moze da pljacka Srbiju i narod po volji.

 7. Zorana says:

  hahahha crveni cirkus iz Moskve. Podrzavaju sorosevog ustasu da nam vlada, a onda nam nude pomoc. Nemojte vise molim vas.

  • persida says:

   Nema veceg licemera od Putina.

 8. Риста says:

  Што се тиче руске помоћи, она је закснила 100% и то већ други пут у задњих 30 година. Сада праве килаве потезе који ће се завршити трећим кашњењем Руса. Прво, само су трепнули када су нас бомбардовали а друго овакву посету су требали направити пре одвођења Милошевића у Дејтон. Све ово данас је само наставак а Руси су са својом помоћи Србији на самом репу догађаја. Саће их отресу ко брабоњак и сасвим заслужено ће бити истерани са Балкана у потпуности, мада Срби то нису заслужили ни најмање. Руси никако да схвате да се ништа не питају. А што се тиче Вучића, тачно. Он је постављен да заврши послове Ђинђића, Коштунице и Тадића или да их бар приведе крају, јер амери имају целу српску скупштину резерве. Опозиција глуми опозицију али не напада Америку а онда вам је јасно да је америчка резерва. И то ради са потпуним успехом. Занимљиво до бола. Нажалост! Обзиром на кљасто, закаснело и немоћно Руско мешање, КиМ је привремено потпуно изгубљено. Руси боље да започну радове на повратку КиМ у српске руке а то се може одрадити само оружаним сукобом са Америком. Све остало је замазивање очију. До сукоба неће доћи, осим ако Америка нападне Русију на неки начин, а у том случају ми опет немамо никакве шансе. Вероватноћа да ће Руси извршити бар превентивни удар по државама са Америчким базама у Европи готово да не постоји а нама би само такав развој догађаја одговарао. Све остало је гурање главе у песак. Опет нажалост и све мање Срба схватају ово. То је оно што и Вучић и Путин и Американци знају да се неће догодити и Вучић иде у Дејтон Вашингтон без икаквог ослонца а судећи по ономе како је дошао на власт уз помоћ Брисела и Њујорка, њему и не треба ослонац. Не би било чудо да нам донесе гадне вести, само их неће одмах објавити. Нема још пуно корака за Србију. Највише два, а овај пут у Дејтон Вашингтон је предзадњи корак.Ни ЕУ се не пита баш нешто нарочито, чак шта више и нема никакв утицај јер Амери су засели на КиМ са својом војском а ЕУ са својим бедницима је само физички радник америке. А русија је још мање важна. Русија на КиМ нема ни физичких радника.

  • persida says:

   Rusija ispustila Ukrajinu, a sad ce da se bori za Kosovo. Jesmo li mi u pozoristu ili u bolnici?

   • Miraš says:

    Ti si pobegla iz bolnice i tamo se vrati. Ukrajina je nezavisna država od 1991 godine, sukobi u Ukrajini su počeli 22 godine kasnije 2013-2014, zato ne možeš da kažeš da je Rusija ispustila Ukrajinu. Od 2014 do danas Ukrajina ispušta Ukrajinu tojest sama sebe uništava.

 9. gile says:

  Potpisivanjem forme bilo kakvog priznanja mi gubimo pravo na ratnu odštetu za I i II sv.rat i bombardovanje 99-te, bićemo proglašeni kao genocidni narod, a samo bombardovanje 99-te će biti legalno, drugi narodi sa prostora ex YU podnosiće ratne odštete da im platimo, otvoriće se pitanja odcepljenja drugih oblasti (Raška oblast, Vojvodina, Istočna Srbija) i za kratko vreme izgubićemo državu. Bednik je doveden da izda Kosovo to je svima jasno, a u poslednje vreme plačipička to i ne krije. Rusija ima svoje interese i vrlo dobro se zna zašto brani R 1244. Ova odvratna nemoralna kreatura koja laže (a ko laže taj i krade) misli da svojim lažima može da obmanjuje sve svetske igrače. Nigde nema podršku i niko od njih ne može očima da ga gleda.

 10. persida says:

  Vucko ce potpisati, a penkalo ce mu dodati Putin i Lavrov. Rusija je najveci grobar Srbije u ovom trenutku. Promenicu misljenje samo ako vidim da su skinuli izdajnicki rezim Gaspara Vucka.

  • Jovan says:

   Rusija nije nikada pa ni danas nije grobar Srbije. Druga je prica Kominternovci iz Moskve (glavnu rec u Kominterni uvek imali Nemci, (i Jevreji)), koji su razbili Rusiju i ruski narod u 20-ak neprijateljski nastrojenih drzavica. Normalno da su ti kominternovci ucestvovali i u razbijanju i unistenju srpskog naroda 90-ih, a i u 5.oktobru 2000. Kada je Rusija bila jaka i Srbima je bila od pomoci, kada je Rusija bila okupirana kao 1812. (propao Prvi ustanak), ili 90'ih kada je bila okupirana od Zapada, i mi smo stradali.

 11. Cp6a says:

  Шта је бре ово? Будете мало ван контроле и одмах се претварате у неки Б52 портал. Одакле оволико малодушности, наивности и неозбиљности међу Србима и непријатељства према најважнијем пријатељу - Русији, која да није васкрсла, ми би до данас буквално били самлевени, полако и са уживањем. Каква издаја, какве глупости?

  • Риста says:

   Здрав и разуман став. Нема друге него да се замислимо после вашег коментара и убацимо у рикверц, јер у суштини сви мислимо као и ви, стим што смо мало бесни и онда враг однесе шалу. Није згорег потсетити нас свремена на време. Ја јесам љут на Русе, мада у суштини схватам како ствари стоје. Кад боље размислим, та фрустрираност нас одведе прилично далеко и тамо где уствари нисмо. Има истине у критици Русије али она није на првом месту и као што рекох, није згорег понекад мало балансирати фрустрираност народа и рећи му елементарну истину. И мене понекад однесу мутне воде којим иде Б52, мада никада ни једну реч тог медија нисам чуо нити ме занима, али верујем да Б52 не би никада објавио овај мој коментар. Дакле, коментар вам је на правом месту и у право време.

   • Cp6a says:

    Знам Риле, и ја стрепим, нервирају и мене двосмислене изјаве, али ми здрав разум каже да су то некакве тактике и да је издаја немогућа, у све повољнијим историјским околностина и без крви. Русија бије битку на највишен нивоу, то мора да осећамо, пратимо, да будемо стрпљиви и да се не понашамо као размажена деришта. Кад је Наполеон ударио на Русију са највећом силом оног времена, пропала је Карађорђева слободна Србија. Све западне силе су биле на страни Турске, а против нас. Руси су рекли, ај сад мало успорите, а онда су победама над Турцима и сталним притисцима, мало по мало, преко аутономије смо дошли до слободне Србије. Није ваљда султан постао слаб према Србима, па нам је хатишерифима давао слободу. Како су наши преци тада били паметни, храбри и стрпљиви, тако морамо и ми. Нема издаје, нема предаје.

 12. Stanko Bogojevic says:

  Do krajnosti usitnjena politika sitnih, iznudjenih poteza, malih koraka i nikakvog stava, politika "stisnutog supka,a otvorenih usta" ne moze u nedogled odrzavati privid ucesca u nekakvom resavanju necega, pogotovo kada su u pitanju Kosovo i Metohija i druge nezalecene Srpske rane. Od Putina treba jasno i nedvosmisleno i javno u potpunosti transparentno traziti da Srbiji pomogne u realizaciji vizije Srbije kakvu je imao Sveti Car Nikolaj II Romanov. Bez kompromisa i ustupaka. Ako ne moze sam - tu je Kina i nas i Ruski sudbinski saveznik,a to bi bio i njihov interes. Konacno, granicu koju i danas medjusobno postuju uredio je jedan Srbin! Neka oni urede nasu! Bez pravednog resenja Srpskog pitanja na Balkanu nece biti ni mira ni prosperiteta ni za koga! Pa niti za Evropu. Srbja je kljuc Evrope, a ne kandidat za clanstvo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u