ШТА СЕ ДЕШАВА? – СРБИЈИ У ИСТОМ ДАНУ СТИГЛА ПОНУДА из Русије и Немачке и поклон из Америке!

ŠTA SE DEŠAVA? – SRBIJI U ISTOM DANU STIGLA PONUDA iz Rusije i Nemačke i poklon iz Amerike!

3 juna 2017

Poslednjih meseci svedoci smo velikih geopolitičkih promena u svetu. Svet se iz unipolarnog sve više menja u multipolarni, zahvaljujući jačanju Rusije, Kine, Indije i Turske, pored već pristunih sila SAD i EU. Sa tim u vezi, dolazi i do globalne borbe za intersne sfere. Srbija ima jasno deklarisan evropski put i odabranu vojnu neutralnost. Međutim, kako još uvek nije član nijedne organizacije, upravo to čini da bude izložena raznim pritiscima, ali i ponudama.

Balkan je oduvek bio privlačan svetskim imperijama, a Srbija kao centralna država ovog trusnog područja, česta stanica i predmet interesovanja svetskih moćnika.

Kuća na drumu, kako se često ilustruje pozicija naše zemlje u svetskoj geopolitici, takođe je česta meta svetskim silama. I danas im je u fokusu. I isto vreme, kada se Rusija prevođena Vladimirom Putinom vratila na međunarodnu scenu, SAD su još nedefinisanom politikom Donalda Trampa ali sve većim prisustvom na Balkanu i Nemačka sa glavnim evropskim liderom Angelom Merkel.

Samo dan, nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao govor u Skupštini Srbije tokom polaganja zakletve, i poručio da naša zemlja nastavlja evropski put i da će ostati vojno neutralna, ipak su stigle ponude ovih velikih svetskih sila.

U istom danu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel se založio za uspostavljanje dodatnog fonda za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, pre svega gradnju autoputa Niš-Drač i veće prisustvo EU na ovom prostoru, dok je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao da bi Rusija i Srbija mogle da izgrade specijalnu ekonomsku zonu, u kojoj bi se nalazile ruske visoko-tehnološke kompanije.

Takođe, Nemačka je danas dala saglasnost za otvaranje još dva poglavlja za Srbiju u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji – Poglavlje 29, koje se odnosi na Carinsku uniju i Poglavlje 7, koje se tiče intelektualne svojine, saznajenezvanično RTS.

Simbolično, ili ne iz Amerike je stigla donacija od 19 vojnih “hamvija”, vrednih 3,8 miliona dolara, baš za prvi radni dan novog predsednika Srbije.

– To je potvrda naše izbalansirane spoljne politike i neopredeljivanja. To je politika maksimalne korektnosti prema svim svetskim silama, bez stajanja na stranu bilo koje od njih, jer tako dižemo sebi cenu – kaže za Telegraf.rs Dragomir Anđelković, politički analitičar.

On objašnjava da ukoliko bi se opredelili za neku od strana, onda bi nas svi shvatili “zdravo za gotovo”.

– Mi imamo žeton i kada ga jednom iskoristimo, cena nam pada. I zato je najpametnije držati žeton u ruci i biti spreman za saradnju – slikovito je zaključio Anđelković.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. Trifun says:

  Ako nam EU Rajh pokusa da blokira uspostavljanje zone za rad ruskih visoko-tehnloskih kompanija, Srbija ce morati odustati od pridruzenja toj organizaciji. Nakon Juznog toka Srbija je vec trebala da preispita svoju odluku jer to je bio direktan udar na nas razvoj, mislim da joj jedan udar i EU fanataci u Srbiji ce morati odustati od vodenja Srbije u organizaciju koja nam blokira razvoj na otovoren nacin, dok oni imaju ugovore sa Rusijom o gasu i slicno...

 2. Trifun says:

  ...jos jedan udar iz podlackog nemackog EU Rajha i Srbija ce se i zavnicno oprostiti od tih genocidnih hijena. Nema nazad.

 3. Baraba says:

  Politika koju je vodio Tito vise ne prolazi ovo sto se nudi Srbendiji je politika magarca I sargarepe

 4. kuka says:

  Svaki iole fer postupak zapada prema nama bio je samo uvod za novi napad, kao anestezija pred novo klanje. Zato im ja ne verujem ništa. Osim toga, ovo što nude je premalo i prekasno. Dakle, nije ništa u odnosu na sve ono što su nam uradili.

 5. Kosovac says:

  Nemačka opet zakačila šargarepu, a Amerika stavila sir. A Dragomir Anđelković je bez sumnje najpametnija budala. Vadi ga samo to što je prost, nije prefrigan kao Miroslav Lazanski.

 6. Kulak says:

  Eno rvati viču da su u EU i u NATO-u,ali po kredite trče u Moskvu i Sankt Peterburg.

 7. Beli Orao says:

  Petliću ,petliću ,crveni fesiću ,donela ti teta šenice bjelice ,siđi da pojedeš! ......,........................!!!!!!

 8. Ostoja says:

  Andjelkovicu ne vredjaj nam vise inteligenciju. Zar mislis da smo toliko glupi da ne znamo sta rade? Gradnja autoputa Nis-Drac? Povezuju istocno krilo NATO-a sa Jadranom i Albanijom. Sve u cilju unistenja pravoslavlja. Ispraznice ionako slabo baseljenu oblast Srbije kojom treba da prodje njihov autoput, koji cemo mi platiti vracajuci kredite inostranih krvopija sa debelim kamatama. Da i ne govorimo o opkoljavanju Rusije. Zar cemo dici mac na pravoslavnu bracu. Gospode prosvetli nam umove i ne daj sotoni da nas unisti.

 9. goran says:

  Sta kaze Kosovac, da je Lazanski prefrigan. Nije nimalo, providan je kao flis papir. Kosovac me je razocarao,, on uvek pomera granice u pravcu nebuloze.

 10. Mlax says:

  Povraca mi se od Srpskih veleizdajnika od Merkelove,Trampa,Putina ,Mogerinijeve,Van Rompaja, I svih nasih ,,prijatelja,, zbog kojih radimo za 200€ I zivimo ko stoka...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *