Srbiji uplaćeno do sada 6 miliona EVRA

Srbiji uplaćeno do sada 6 miliona EVRA

20 maja 2014

lazar-krsticSrbiji je do sada putem dinarskog, deviznog računa i Pej Pala uplaćeno nešto manje od šest miliona evra kao pomoć za ugrožene od poplava i saniranje posledica.

To je na sednici Vlade Srbije izjavio ministar finansija Lazar Krstić, navodeći da je to cifra zaključno sa 18 sati u ponedeljak, kada je zatvoren platni promet.

Krstić je naveo da je još dosta najava pomoći i da če ona još stizati.

Krstić je naveo da je carina pojednostavila procedure za uvoz humanitarne pomoći, na koju se ne naplaćuje carina i izdaju se tranzitni listovi, kako bi roba što pre stigla do onih kojima je potrebna.

On je apelovao na sve koji planiraju da upute pomoć iz inostranstva, da to najave diplomatsko- konzularnom predstavništvu u svojoj zemlji kako bi naše vlasti bile pripremljene i procedura bila brže obavljana.

Krstić je naveo da se radi na tome da se putem društvenih mera proširi opseg pomoći i da se za ovu katastrofu svetskih razmera čuje i u inostranstvu, kako bi mogli da pomognu.

Krstić je naveo da je sa Etihadom i Er Srbijom dogovoreno da svi koji žele doniraju u humanitarne svrhe za pomoć Srbiji svoje zelene milje, odnosno bonuse koje dobijaju kroz nagradni program te aviokompanije za one koji njima često lete i najavio još nekoliko sličnih akcija.

Ministar finansija je ponovio da će rebalansom budžeta biti izdvojeno dovoljno novca za sanaciju štete i apelovaona opštine koje pomažu da se bolje koordiniraju da bi i kasnije, kada takođe bude trebalo, pomoći bude i najavio da će se na toj koordinaciji raditi.

Krstić je kazao da će biti osnovana kancelarija za humanitarnu pomoć, kako bi se transparentno trošio novac i raspoređivala pomoć koja se prikuplja u zemlji i inostranstvu za ugrožena područja.

Krstić je naveo i da je stiglo dosta zahteva za oslobađanje od pdv-a kada se daje pomoć unutar Srbije i naveo da se to ne radi tako već postoje olakšice za porez na dobit za humanitarnu pomoć.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *