СРБИЈО, ЧУВАЈ СЕ! Америка најавила да долази да ЗАВЕДЕ РЕД!

SRBIJO, ČUVAJ SE! Amerika najavila da dolazi da ZAVEDE RED!

27 aprila 2018

Evropska unija je bila zaokupljena krizama i defokusirana s regiona Zapadnog Balkana. SAD i EU se sada vraćaju na Balkan, žele da uvedu red i da se odrede jasan pravac, cilj i datum pristupa, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ove nedelje u poseti Srbiji bio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Sastao se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a poruka sa tog sastanka je – Srbija je na putu evrointegracija, ali kosovsko pitanje mora da bude rešeno. Ova poseta dogodila se uoči predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Sofiji 17. maja.

“Radi se o značajnom samitu, prvi put od 2003. da se održava samit u ovakvoj formi. EU je izbegavala da drži samite sa zemljama Zapadnog Balkana, ja sam neformalno predlagao da se krene ka ovoj formi skupova, ali nije se čulo. Bitan je kontekst u kome se drži, Evropska komisija je dala inciijativu kjojom se podstiče proširenje i daje se indikativan datum o članstvu. Jako je važno da je Srbija uključena, dešava se novi veliki nered u svetu, vidimo sankcije SAD Rusiji, mere prema Kini. Brtianija izlazi iz EU, na stolu su mnogi predlozi za reformu EU, tu je i rasprava o budžetu EU”, kaže bivši šef misije Srbije pri Evropskoj uniji Duško Lopandić.

Govoreći o formi Samita, Aleksandra Joksimović je rekla da su se približili modelu kojim će biti zadovoljne sve strane. Ona je istakla da je EU bila zaokupljena krizama, ali da se sada, zajedno sa SAD, vraća na Zapadni Balkan.

“Srbija ima otežavajuću okolnost, politički kritierijum odnosa sa Kosovom, dok se to ne reši ne može da se posveti reformama i usklađivanju zakonodavstva sa EU. Imamo pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, Španija je zaoštrila stavove i tu imamo dileme šta će se dešavati na sofijskom samitu. Uverena sam da će se pronaći rešenje i da će sve zemlje EU učestvovti na samitu i to je snažna poruka Zapadnom Balkanu. Jedna od formi je da će deklaracija biti potpisana od strane svih članica EU, ali ne i od zemalja Zapadnog Balkana”, navodi Joksimović.Joksimović smatra da je u interesu i Zapadnog Balkana i Srbije i Prištine da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo.

“Biće to izuzetno značajan trenutak za Zapadni Balkan. Čini se da postoji značajan momentum da se određene teme pokrenu s mrtve tačke”, poručuje Joksimović.

Ona kaže da će tri teme biti u fokusu u Sofiji – to su vladavina prava, bezbednost i borba protiv kriminala i korupcije, ali i pitanje infrastrukture i digitalizacije regiona.

Lopandić smatra da je ključan ekonomski aspekt, odnosno pitanje kako da se postigne viši rast, jer je, kaže, region jako malo napredovao.

“EK je naglasila ovaj aspekt, tražimo da se povećaju strukturni fondovi, da se region iz ugla Brisela posmatra kao prostor koji je i njihov zajednički. Ima prostora da se razvija saradnja po pitanju tržišta i investicija”, rekao je Lopandić.

On smatra da nam na putu ka EU treba što više prijatelja.

“Imamo zemlje koje su tradicionalno spremne da nam pomognu. To su Mađarska, Italija, Švedska, sada Nemačka zauzima centralno mesto. Treba da se radi s drugim zemljama, Francuska je tu ključna. Drugi dogovor o EU treba da postignu Nemačka i Francuska i druge zemlje će da se okupe oko njih”.

(N1)

KOMENTARIJedan komentar

  1. test01 says:

    Ovo je stvarno zalosno: "Imamo zemlje koje su tradicionalno spremne da nam pomognu" i onda nabraja zemlje koje su ucestvovale u zlocinackoj agresiji na SRBE i koji i dan danas rade na rusenju i rasturanju Srpske drzave. Naravno, centralno mesto zauzima Nemacka (sa tim se slazem)...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *