СРБИЈО, ЧУВАЈ СЕ ОВЕ ЖЕНЕ! Ова Хрватица је једна од најмоћнијих жена на свету!

SRBIJO, ČUVAJ SE OVE ŽENE! Ova Hrvatica je jedna od najmoćnijih žena na svetu!

7 novembra 2016

marshall_634975688902307912-patricia-penavic-34

Vegeta i vunene čarape iz Hercegovine opet će ući u Belu kuću ako pobedi Hilari Klinton na izborima za američkog predsednika. Najjača hrvatska veza u Beloj kući tokom mandata Bila Klintona i Baraka Obame bila je Hrvatica Kaprisija Penavić Maršal.

Iako je formalno bila lični asistent Hilari Klinton, te šefica protokola Bele kuće, prava je istina da je reč o dugogodišnjoj prijateljici Klintonove. Toliko su bliske da mnogi upućeni u njihov odnos tvrde da je Kaprisija bila „druga mama“ Čelsi Klinton.

Uključena je u kampanju Hilari Klinton od samog početka, dok je Hilari još vagala da li da se kandiduje. Odmah se priključila svojoj prijateljici da joj pomogne u pohodu na Belu kuću. Deo njenog angažmana u kampanji otkrivaju i mejlovi koji su, poput Hilarinih, ukradeni i objavljeni – svi govore o organizaciji kampanje, prikupljanju novca i potpunoj posvećenosti, toliko da je nudila svoju kuću u Vašingtonu za prijeme ili smeštaj kolega kad bi nešto zaškripelo u organizaciji.

„Tata me je vodio u Hercegovinu“

Kaprisija Penavić Maršal bila je tiha saradnica Klintonove sve dok je tadašnja američka državna sekjretarka nije 2012. u Zagrebu predstavila kao najviše pozicioniranu američku Hrvaticu u američkoj administraciji i svoju prijateljicu od čijeg je tate Franka čula mnogo o Hrvatskoj.

„Tata je 1959. otišao u SAD zbog političkih razloga. Tražio je novi, bolji život i da, mislim da ga je našao, ali nikad, nikad nije zaboravio odakle dolazi. Toliko sam ponosna što me odgajao u tom duhu i što mi je običaje domovine učinio sastavnim delom života, što me kao dete vodio u Hercegovinu“, rekla je Kapricija nakon inauguracije hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, piše Večernji.hr.

Njeni rođaci govore o njoj kao devojčici koja je leto 1974. provela kod njih. Njen bratić Stanislav Kraljević otkrio je da je deda malenu Kapriciju, koja nije govorila hrvatski, naučio psovku „j… ti jarca“.

Otac je zarazio politikom

„Ne sećam se te psovke“, kaže Kapricija i dodala da nikada nije naučila hrvatski. Njena majka Mari poreklom iz Meksika, kod kuće su govorili engleski, ali bila je deo hrvatske zajednice u Klivlendu.

„Subotama i nedeljama išli smo u hrvatski klub, na utakmicu. Skupila bi se cela porodica, tata, stric, braća, sestrične. Potom bi se jelo i plesalo“, govori o odrastanju u tom američkom gradu. Otac ju je zarazio politikom, kaže, no politički pogledi bili su im dijametralno suprotni. U američkim prilikama otac je podržavao republikance, a ona demokrate.

„Bili smo na suprotnim stranama, tata je bio za Ronalda Regana, a ja za Džimija Kartera i konstantno smo se raspravljali i vodili diskusije o tome“.

Onda je na scenu početkom 90-ih godina Bil Klinton. Osvojio je Kapriciju. A tatu?

„Pokazala sam mu video sa Klintonovim govorom. Pažljivo ga je pogledao i zaćutao. Onda je prozborio: ‘Oho, pravi je. On je taj. Pobediće Džordža Buša“ rekao joj je. Očeva reakcija samo ju je uverila da je plan koji joj se vrzmao u glavi ispravan.

„I tad sam odlučila. To je to, ja ću raditi za njega“, rekla je Kapricija. Mlada pravnica krenula je u Arkansas, da pomogne Klintonu da uđe u Belu kuću. Plan joj se iznenada promenio kad je upoznala Klintonovu suprugu Hilari.

„Niko nije hteo da radi sa supružnikom, svi su hteli da rade za kandidata. A Hilari me oduševila: bila je tad već među stotinu najboljih američkih advokata, puna energije. Njena agenda i njen program bili su izvrsni. Tad sam rekla sebi: ‘Želim biti tu i želim da joj pomognem da pomogne njemu’. U njenom timu bilo je samo nekoliko ljudi, tako da sam radila sve“, govori Kapricija o početku saradnje koja je brzo prerasla u prijateljstvo.

Tome je kumovalo i niz – iz ove perspektive – komičnih situacija, kao kada je, na svom prvom zadatku, Kapricija čekala Hilari na – pogrešnom aerodromu.

„Prvi, ali baš prvi put koji sam joj organizovala bio je let na skup u Luzijani. Stigla sam pre nje, došlana aerodrom da je pokupim kad čujem kako mi neko viče: ‘Avion smo preusmerili na drugi aerodrom’. O, Bože. Trk u auto i vozi. Našla sam je na tom drugom aerodromu, a onda manijakalno vozila do mesta sastanka. Hilari je putem vikala: ‘Uspori, uspori!’ Ali stigle smo na vreme. Kad je te večeri trebalo da se vratimo kući, avion se pokvario. Tako smo nas dve same sedile sat i nešto i razgovarale o svemu. I zaista ‘kliknule’“, kaže i dodaje: „Da, ja sam ‘zadužena’ za komične situacije“.

Jednu takvu video je celi svet. Kapricija je postala globalna vest kad je, kao šefica protokola Obamine administracije, pala na dočeku meksičkog predsednika Hesusa Kalderona.

„Potpetica mi je bila zapela u procep između pločica. Svi su bili jako ljubazni. Obama je viknuo kamerama da ne snimaju. A ja? U glavi mi je bilo: ‘Ustani i nastavi da radiš. Umrijećeš od srama kad budeš sama’. Obama se nije smejao, ali je od tada svaki put kad bismo krenuli prema ulazu ponavljao: ‘Hoće li ostati na nogama? Hoće li pasti?’ Čim bih se malo spotaknula, eto njega: ‘Iiii, evo je, pada’“.

Komična situacija

Još jedne od komičnih situacija prisetila se i sama Hilari Klinton u svojim memoarima. Nakon dobijenih izbora i preseljenja u Belu kuću, svi su se uhodavali u pravila. Jedno od pravila tajne službe odnosilo se na proceduru ulazaka zaposlenih i posetilaca u Belu kuću, a engleski je akronim glasio „Wave“, što bi u prevodU značilo „mahni“. Kapricija je to shvatila doslovno.

„Hodala je okolo noseći haljinu koju je trebalo tog dana da nosim za inauguraciju i mahala obezbeđenju da je puste da uđe“, stoji u knjizi. Takođe, Hilari piše da Kapricija vodi brigu i o najmanjim detaljima, pa čak i frizuri Klintonove.

No neke situacije i nisu bile smešne. Hillary je s punim poverenjem poveravala brigu o ćerki Čelzi svojoj saradnici. Tako je 1995. tokom posete Moskvi protokol nalagao da se Hilari vozi u automobilu sa suprugom američkog ambasadora. Odlazeći iz Kremlja, gde su prenoćili, Hilari je u retrovizoru gledala kako Čelzi i Kapricija stoje na stepenicama, čekajući da uđu u svoj automobil koji je obično bio na začelju štićene kolone. No automobil nije dolazio, a kolona, praćena policijom, polako je kretala. Kapricija je potrčala prema prvom kombiju koji je videla – ispostavilo se da dovozi čiste čaršafe u Kremlj. Vozač je znao engleski i Kapricija ga je nagovorila da prati kolonu prema aerodromu. Zaustavili su ih na ulazu. Rusko obezbeđenje prepoznalo je Čelsi ali nije im bilo jasno šta radi u ruskom kombiju.

„Kapricija je, kao i uvek, rešila problem“, piše Hilari.

Vunene čarape u Beloj kući

Kapricija i Hilari su dobre prijateljice – ona i njen suprug, kardiolog, s kojim ima jednog sina, provodili su i odmore sa Klintonovima. Preko nje je Hilari naučila mnogo toga o Hrvatskoj, posebno za vreme rata. No Klintonovi su ipak o „starom kraju“ najviše naučili od njenog oca.

„Doneo je u Belu kuću čarape i prsluk koje je isplela moja baka, ali i domaće vino. Moj tata voli da priča. Jako puno govori. Govori o Hrvatskoj, o istoriji, i to je njima bio primarni izvor informacija. A kad bi došli u Klivlend, otkuda i danas nabavljam pršut i Vegetu koju trpam u sva jela i kojom su svi zaluđeni, ali ja ne želim da im odam tajnu da mi je ne bi pokupovali“ kaže Kapricija.

Pre tri godine povukla se s dužnosti šefice protokola Bele kuće. Procenila da je vreme da bude uz Klintonove i pomogne im da opet uđu u Belu kuću.

(Večernji list.hr)

KOMENTARI24 komentara

 1. tolstoj says:

  Inter/magacin je prolupao. Hajde malo o govnima u kanaciji.

  • Batina says:

   Pa vidi se da im je mentalno stanje isto, kurbati i ameri genocid u genima.

 2. tolstoj says:

  Hteo sam reci: u kanalizaciji.

 3. dusko says:

  KOGA DA SE CUVAMO ! DA LI VI ZNATE DA SMO MI RATOVALI 1999 PROTIV 19 DRZAVA I NISMO SE BOJALI ! VI KAO DA NE POZNAJETE SRPSKI MENTALITET !!!

  • Batina says:

   Tako je, mi zato i jesmo sposobni za obnovu Dusanovog Carstva i obnovit cemo ga, proces je vec zapoceo.

 4. miki says:

  VUČIĆ BEŽI IZ ZEMLJE?! https://www.youtube.com/watch?v=g3xkErDSd6Q

 5. G.D says:

  @dusko da svima je poznat mentalitet turskih kopiladi,tj.vlaskih cigana smrdijanaca. Servi,tj.robovi turaka kukavicke pi''ke i geenocidaske zvijeri! Slomili smo vam zube sa nasim NATO savjeznicima! Je li vam bilo slatko u Jasenovcu? Hahaha! A BLJESAK i OLUJA? Hahaha cigani vlaski! ZA DOM SPREMNI pseta ciganska!

  • ! says:

   Tišina Hrčak. Zahvaljujući Srbima danas živiš bez da radiš. Da ti Srbi nisu uterali PTSP, ti bi kao i svi ostali hrčci kopao po konteineru! zato malo više poštovanja prema Srbima i ne vređaj, možda ti je neki Srbin tata!

  • Kosovac says:

   G.D,….. Jebo te rimski papa, pa ova Kapricija je naučila na srpskohrvatskom da kaže „j…. .. jarca“. Ali kada bi je neki Bajin jarac počeo da keca, videla bi svih 50 zvezdica na američkoj zastavi.

  • milovan says:

   G.D:koji si ti neotkriveni talenat mudrosti,znanja i intelektualna gromada,prava je steta sto vas u tvom rodu nema bar85%!

  • Batina says:

   Republika Srbska je nukleus Novog Dusanovog Carstva. Proces obnove Dusanovog Carstva je zapoceo i niko ga nece moci zaustaviti. Ovi konjusari, kozojebi i svinjari koji trenutno zagadjuju srbsku zemlju da se vrate odakle su i dosli.

   • Harry Neron says:

    RS može da bude jedino nukleus obaranja rekorda po brojčanosti traktorijade. I ništa drugo.

    • ! says:

     Tišina Hrčak i spremi se za sldeću Blajgburgijadu!

   • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

    Jadni vi i vaš nukleus koji je nastao na genocidu i otimanju tuđeg. Jesi li siguran da niko to neće moći da zaustavi? Pazi, u skoroj budućnosti mi bi mogli taj nukleus da zaustavimo. Neće biti potreban nikakav NATO, Hrvatska, Bosna ili šta još da vas zaustavi. Uživaj, hranićemo te još nekoliko godina, a onda ćeš da osetiš šta smo!

 6. Hrvomuslojeb says:

  Svi ste vi zajedno za na moj spremni.

  • Batina says:

   Za tebe bolje da se ti spremas za dom ali onaj pravi na Kavkazu i Mongoliji. Ponesi na gumasima sve sto ste donijeli.

 7. baKER says:

  Mozete svi zajedno da nam se na dudlate ovog naseg pravoslavnog ....

 8. Pitagora says:

  Stvarno je najmoćnija, nema šta! Čuvaj se Srbijo, ona može da čučne i popiša se.

 9. Sloba says:

  "Hrvati su izmet ljudskog roda"Adolf Hitler

 10. punca ... says:

  Postoje mračni ljudi koji misle da treba smanjiti broj stanovnika na Zemlji- 1. ROKFELER JE ŽIVI MRTVAC: Evo kako ovom JEVREJINU odgađaju smrt, dok on ubija milione ljudi! Živi od tuđe smrti! 2.HILARI I BIL KLINTON - MASONI /MASONSTVO - ŽIVE od tuđe smrti! .....i ......... Hrvatica Kaprisija Penavić Maršal. ILUZIJA POSTAJA STVARNOST - GLOBALNA ZAVJERA : PODELI, ZAVADI PA VLADAJ !!!... RATje za NATO Biznis koji najbolje cveta na Planeti !!!... Svi Predsednici SAD su zločinci nad zločincima . Plan novog svetskog poretka da se pobiije 5 milijarde ljudi . Postoje mračni ljudi koji misle da treba smanjiti broj stanovnika na Zemlji. To je plan Satane- HILARI /  ZLO od zla , “prvosveštenica Iluminata“-“boginja ove okultne grupe.  Klintonka je Jevrejka,  koja ima SAMO jevrejske interese.  Sve u svemu, crno nam se piše. Ipak sloboda nije došla bezuslovno.

 11. Trifun says:

  Bwhaaaaaa.....UDARNE VIJESTI!!! Donald Tramp je POVECAO VODSTVO prema najkredibilnijoj anketi u SAD, koja je ubedljivo najbolje prognozirala izbore od 2004!! http://www.investors.com/politics/ibd-tipp-presidential-election-poll/

  • Republika Vojvodina (Vrbas) says:

   UDARNA VEST???!!! Ja pomislio neko bacio hidrogensku, kad ono ovaj indijanac Tramp. x^)

 12. Petar says:

  Bolesni Večernji list i njegovo izmišljanje nekakvog oduševljenja vegetom i sličnim glupostima. To samo mogu bolesni hrvatski mozgovi.

 13. VELIKI HRVOSER says:

  HRVACKA KOPAČICA PO KONTEJNERIMA KAO I SVAKI HRVAT, NIŠTA ONA NIJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *