СРБИЈО, ЧУВАЈ СЕ! Сорош преко активиста жели да промени заставу Србије (ФОТО)

SRBIJO, ČUVAJ SE! Soroš preko aktivista želi da promeni zastavu Srbije (FOTO)

22 jula 2017

Vladan Pavlović i njegov model zastave Srbije (FOTO: Fejsbuk)

Ovih dana se u liberalnim medijima pojavila naizgled bezopasna inicijativa za promenu izgleda državnih simbola Republike Srbije pod nazivom ,,Novi vizuelni identitet Srbije“. Međutim, pravi cilj ove provokacije kojom se nameće izgled zastave bez četiri slova S, bez dvoglavog orla ili krune, jeste da ometa državnu inicijativu o izgradnji kulta zastave u Srbiji.

Nekoliko liberalnih medija je ovih dana pisalo o tome kako je ,,mladi grafički dizajner i veksilograf [stručnjak za zastave, prim. aut.]“ Vladan Pavlović objavio svoj predlog za novi izgled državnih simbola Srbije, jer su sadašnji, kako je konstatovao ,,prevaziđeni“ i ,,neprikladni demokratskoj i sekularnoj državi“. On u svom saopštenju navodi da je sadašnji izgled zastave Srbije ,,loš zbog previše detalja“, a iznosi i uvredljive tvrdnje kako je zastava Srbije ,,kič“, te da ,,zbog hrišćanskih i srednjovekovnih detalja“ ona ne sme da bude u upotrebi u ,,tolerantnom multikulturalnom društvu današnjice“.

,,Trenutno stanje državnih oznaka je prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika koje su najčešće neustavne. Potreban je veliki rad profesionalaca na ujednačavanju koncepata i dizajna za sva državna obeležavanja“, piše na svom sajtu u kome se nameće kao ,,profesionalac“ Pavlović. Svoju inicijativu objavio je i na fejsbuk stranici Vizuelni identitet Republike Srbije.

On dalje iznosi spornu tvrdnju kako je navodno ,,u današnjem dobu postalo uobičajeno da se redizajniraju zastareli identiteti gradova, opština, regiona, pa i država“, jer to, kako kaže ,,pomaže boljem povezivanju građana sa identitetima, državnim organima i administracijama, i razumevanju simbolike obeležja“. Osim što nam nije poznato da je neka nacionalna država iz korena menjala svoju zastavu i druge državne simbole na način na koji to Pavlović pokušava da nametne, ostaje nejasno i kako bi se to građani Srbije ,,bolje povezali sa identitetima“ ili ,,bolje razumeli simboliku obeležja“ pomoću zastave koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa srpskom tradicijom i kulturnim nasleđem. Sa Pavlovićevog modela zastave proterani i dvoglavi orao, i četiri ocila, i krst, a poremećene su i proporcije tradicionalne srpske trobojke. Sve to zamenjeno je bezličnom belom ,,rozetom“ na plavom polju.

Ali ko je uopšte Vladan Pavlović?

Nijedan od liberalnih medija koji su sa neskrivenim simpatijama pisali o ovoj provokaciji nije našao za shodno da javnosti približi lik i delo autora dotične inicijative. Osim šturih informacija da je autor ,,grafički dizajner i veksilograf“ sve ostalo je neopravdano prećutano. Ili je prećutano sa razlogom?

Demokratizovana i tolerantna ,,zastava“ Srbije po Vladanu Pavloviću (Foto: Fejsbuk)

Bilo kako bilo, Vladan Pavlović je višegodišnji aktivista iz inostranstva finansirane nevladine inicijative ,,Ne da(vi)mo Beograd“, poznatije kao ,,žuta patkica“, koja je prošle godine pod plaštom bunta povodom rušenja ilegalnih skladišta u Savamali organizovala proteste na kojim su gej aktivisti vređali državu Srbiju. Tada je kao grafički dizajner pomagao organizatorima protesta u oblastima u kojim je stručan. Isti angažman imao je i na ovogodišnjim protestima anarhista pod nazivom ,,Protiv diktature“ na kojim je vandalizovan zid plača kosmetskih žrtava ispred zgrade Skupštine Srbije. Osim toga, kao deklarisani homoseksualac, Pavlović je istaknuti borac za održavanje parada homoseksualaca u Srbiji i neretko iznosi oštre kritike na račun Srpske pravoslavne crkve zbog njenog protivljenja ovim paradama. Završio je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu gde radi kao asistent u nastavi. Radi u nemačkoj marketinškoj firmi C4 Gruppe.

Novi državni simboli Srbije po Vladanu Pavloviću (Foto: Fejsbuk)

Međutim, zašto bi jedan gej aktivista sa istorijatom rada u soroševskim nevladinim organizacijama sada pokrenuo inicijativu za promenu izgleda zastave Srbije? Kako saznajemo iz izvora bliskih Pavloviću, cilj ove inicijative iza koje stoji isti milje koji je organizovao proteste ,,Ne da(vi)mo Beograd“ i ,,Protiv diktature“, jeste ometanje državnog projekta promocije kulta zastave u Srbiji.

Zastava po Pavlovićevom ukusu (Foto: Fejsbuk)

Namera pokretača inicijative jeste da upotrebom liberalnih medija i soroševskih nevladinih organizacija postepeno diskredituju zastavu Srbije kao ,,prevaziđenu“, ,,netolerantnu“, i ,,neprimerenu multikulturalnom, demokratskom i sekularnom društvu“ kakvo oni i njihovi mentori žele da uspostave u Srbiji i da je sa tih pozicija zamene svojom anacionalnom zastavom. Prva bitka na ovom polju odvijaće se povodom najavljenog postavljanja 120 metara visokog jarbola sa zastavom Srbije na ušću Save u Dunav, što su aktivisti inicijative ,,Ne da(vi)mo Beograd“ već napali i izvređali kao ,,kič“. Interesantno je međutim, da niko od ovih samoproklamovanih ,,eksperata“ za zastave nije našao za shodno da LGBT zastavu duginih boja okarakteriše kao ,,kič“.

 

(govorisrbija.rs / Intermagazin)

 

KOMENTARI14 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Kad su nasi pretci ginuli pod i za zastavu kakvu imamo nisu postojale ni lgbt ni nvo. Sad treba da se odreknemo"kica" zbog tih koji nece resiti elementarni problem danasnje Europe BELE KUGE. Kad bi svi "EURPEJCI" postali "moderni" svet bi nestso za pedeset godina.Ovom malom pederu treba neko da objasni da svaka nacija na svetu ima svoje simbole koji su sveti za tu naciju. PS. Soros samo radi ono za sta ga neko plati, zato pitajte Vladu Srbije dali je ona mozda narucila ovaj probni balon?

 2. slobo says:

  Ovaj mali slinavac kaze da je zastarjela zastava I grb .Sta on zna kreten jedan .Juce se rodio I on bi da mjenja nesto sto je toliko staro I simbol jedne drzave .Neka mjenja Americku zastavu jer ga ona I placa .Sta ima da trazi u drzavi koju ne voli I ne postuje njena znamenja .Faca sve govori na ovoj slici .Komentar vala I nije potreban.

 3. kuka says:

  Uf, ala ga udrobiste!!!

 4. ARTILJERAC says:

  To su ti AV AV AV puleni koji dolaze do izražaja zahvaljujući av av politici vođenja države. Da se negde zaposle ne bi znali da napišu koncept rada za sedam dana.

 5. Aleksandar V. Pavlov says:

  Koji jazavac. On će da govori o srpskoj zastavi? Pa idi iz Srbije, beskičmenjače jedan! Zbog takvih gmizavaca i hordata smo otišli iz naše mile otadžbine, a ako Bog da, vratićemo se jednog dana, kada se bude sudilo ovakvim izdajnicima.

 6. Darko says:

  Šta reci, zastava zastarela, bože kakva nas budućnost čeka sa ovakvim kakav je on? Ovakvi prodaju i oca i majku za malo para!

 7. Pero Joksimovic says:

  Lijep li je dečkić, rodila ga majka. Trebalo bi ga klonirati onako kako to čini Mujo od Fate.

 8. goran says:

  Malog uhapsiti i poslati u rudnik da kopa. Vrlo jednostavno.

 9. slobo says:

  Vidi mu face trazi samar svako pet minuta.

 10. Miki says:

  E za ovakve neradnike bio bi majdan Goli otok

 11. Way says:

  To ti je ono kao kada bi mr. bin nacrtao mona lizu. Tako je i ovaj nerazumni ni od kude ostavio svoj otisak gluposti.

 12. Za Srbiju says:

  Balkanska konfederacija, Naš jezik, a sada i uništavanje državnog simbola. Ne šale se oni, već mi sve olako shvatamo, odnosno ne shvatamo uopšte. Kome nije jasno gde ovo vodi, taj je budala.

 13. Doris says:

  Interesantno je kako se svako političko razaranje (civilizacije) deklariše kao "moderno" a svaki rušitelj izvornih civilizacijskih vrednosti se opsuje kao "mlad" dok se branitelji izvornih vrednosti opisuju kao "huligani" pogotovo ako su mladi. O zastavi i državi treba da raspravljaju istoričari a ne ova neznalica

 14. Prva linija says:

  treba nazvati njegove roditelje i pitati njih sta misle o svemu, da li su saglasni sa seksualnim opredeljenjem svog deteta, odnosom prema drzavi i simbolima, tradiciji i buducnosti kakvu propagira njihov sin, mislim da bi to vredelo cuti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *