СРБИЈО, ПАЛИ АЛАРМ! АМЕРИ ИМАЈУ БРУТАЛАН ПЛАН ЗА ЕВРОПУ! Све почиње са „демонтажом НАТО“, а завршава…

СРБИЈО, ПАЛИ АЛАРМ! АМЕРИ ИМАЈУ БРУТАЛАН ПЛАН ЗА ЕВРОПУ! Све почиње са „демонтажом НАТО“, а завршава…

22 новембра 2019

У последње време слушамо о „клиничкој смрти НАТО“ па и растурању ЕУ, о могућем савезу Немачке и Русије – врло интересантне вести. Не само да су вести интересантне, интересантни су и коментари. Међутим исувише њих има погрешан приступ, економски, који јесте изузетно битан у „нормалном“ времену, али који постаје маргиналан у времену свеопште кризе.

Да будем још мало прецизнији: јесмо ли ми овде ратовали због економије? Тачно је да је почело одбијањем Словеније да уплаћује царину у савезни буџет и „упадањем“ републичких банака у савезни платни промет али рећи да су ти ратови имали економске узроке је исто као и тврдња НАТО-а да је ракетни штит у Румунији „одбрана од иранских па чак и севернокорејских ракета!?!“Алат звани НАТО

У Европи се сада води борба за доминацију – и политичку и идеолошку, војну, економску… сваку могућу. Али та борба траје одавно и зато се не може правилно разумети ако се посматра само садашњи моменат и тренутне вести.

Трамп је у својој предизборној кампањи много пута рекао како је НАТО непотребан Америци. После избора је променио реторику али је кренуо са спровођењем онога што је говорио.

Да ли је толико глуп да не зна како ће државе реаговати ако им се намећу вишеструко веће обавезе. Немачка, Јапан и многе друге ни по „старом ценовнику“ нису желеле окупатора на својој територији – какво ли ће расположење бити када се намети за неколико пута увећају?

Али ни то није довољно. Да би Трамп био сигуран да ће се односи покварити започиње и друге економске уцене као и казне у милијардама долара (немачка банка, WВ). У народу постоји изрека: „то само мајка може да воли“. Многи праве велику грешку приписујући ове потезе Трамповој глупости, необразованости… Све је то део много већег плана.

НАТО пакт је формиран да би САД и Енглеска задржале војну доминацију на Западу. То је основни разлог и да би га остварили морали су имати довољно добро оправдање а имали су и више него добро – обуздавање СССР-а који је прилично агресивно ширио своју идеологију, а која је била смртна опасност за све власти (и не само власти) Запада.

Дакле, идеологија је била основна опасност а не војна (иако је и она била врло реална) како је то становништву Запада приказивано. Ако се ово схвати, посебно прва реченица, онда је јасно зашто се НАТО није расформирао распадом СССР-а али и даље није лако објаснити шта се сада догађа – „зар САД и Енглеска више не желе доминацију?“

Наравно да САД и даље желе доминацију, исувише су времена, новца, утицаја… уложили и улажу да би се свега одрекли. Ради се о промени тактике а не стратегије.

Никада САД нису превише рачунале на војну помоћ „савезника“. На кога да рачунају? На Немачку коју држе под окупацијом? На Јапан кога су „почаствовали“ нуклеарним пробама? На Италију чији су војници били „познати по храбрости“? Не, САД-у је требао приступ територији и изградња војних база а по завршетку Хладног рата и „међународна подршка“ да би постали „светски полицајац“ – подршка „међународне заједнице“ за све криминалне подухвате које су спроводили.

Добро а како онда сад планирају да задрже доминацију ако се нато распада?“

НАТО је моћна војна алијанса али је њен спектар деловања много шири од употребе сирове снаге. САД је наметнула своје виђење друштвених односа свим „савезницима“ и као батином махала над онима који нису клекнули пред њима.

Било им је неопходно да „међународна заједница“ потврди веродостојност свих „фалсе флаг“ операција јер се тако одговорност при могућим проблемима делила.

Не само то, када се превара открила (Ирак) била је оправдана јер је „демократски свет“ то сматрао оправданим. Демократија, људска права… су били универзални алат којим су обликовали свет по жељи.

Али време се променило, противници су научили правила игре и некада свемогући алат постаје сметња јер га противници исто тако, ако не и боље, користе. Нема везе – сада се мењају правила игре, сада НАТО више није неопходан.

Успон фашизма

Ако је противник преузео демократију (пре свега инсистирање на закону) онда примени супротно. На супротној страни је фашизам али није згодно користити тај израз, деценијама је кориштен као страшило, боље је назвати га национализмом уз слоган „Прво Америка“ и свуда ширити национализам који је много захвалнији од демократије – домократија је морала на силу да се „утерује“ а национализам буја као коров.

Већ на завршетку Хладног рата, Вашингтону је било јасно да ће „демократија“ престати да буде главна полуга (мада је и данас користе иако је скроз „похабана“) и да им треба нешто друго, по могућству проверено.И већ тада видимо успон национализма који је у почетку држан под контролом да би сада бивао проглашаван „једном од основних вредности“ (Прво Америка).

Национализам сам по себи не мора бити малиган, напротив, али је њим страшно лако манипулисати. Kада се људи окупе око те идеје онда су спремни да им се наметне било шта: иако је Трамп почео да уздиже национализам у САД-у, његови противници се уједињују у „циљу заштите државе“ (дакле опет врста национализма) при чему иду тако далеко да признају постојање „дубоке државе“ – ентитета који ради у супротности са одлукама легалне власти.

Шта то значи – поништавањем одлука легалне власти поништава се и воља народа који је ту власт изабрао! Тада се намеће логично али суштинско питање:

Kо бира те паралелне органе власти?

Читаоцима не треба одговарати на ово питање, довољно је мало знања из историје да би се препознао образац успона фашизма. Још увек смо на почетку тог процеса али није проблем одредити како ће се он развијати.

Они који дуже прате геополитику приметиће битну тенденцију: САД су раније нападале оне „који угрожавају друге (демократија)“ или „могу бити претња њима и другима (оружје за масовно уништење)“ да би све чешће користиле аргумент „угрожавања интереса САД-а“ – може се приметити да напад на неког због „угрожавања интереса САД-а“ не може никако да се оправда демократским начелима и зато се демократија као алат практично потпуно напушта, демократија уступа место најгрубљој сили.

Најочигледнији пример ове праксе је непоштовање закона, и домаћег и међународног. За домаћи је већ показан пример „дубоке државе“ а на међународном пољу се може видети повлачење САД из разних међународних споразума, претња другим државама без правног или било ког другог основа, оптуживање без икаквог доказа…

И сигурно не би стали на оптужбама и претњама да се нису појавили други, моћни играчи. Али ти други, моћни играчи ће бити идеално оправдање за даље развијање фашизма у САД.

Осим тога, садашња епидемија „народног бунта“ широм планете може да се назове свиме осим спонтаним. До сада су нападали државу по државу „обојеним револуцијама“ а сада се понашају као да више немају времена или је у питању једноставан план – запалити целу планету, али да изгледа као да они нису криви. Можда је ипак ово друго, можда је то најбоље објашњење за одсуство озбиљнијнијих војних акција од стране САД.

ЕУ у новим околностима

Kако је настала ЕУ – „Немачка окупила европске државе на основу економског интереса…“ Да, то је тачно али се све одвија у доба највеће снаге САД-а. Може ли ико да замисли да је ЕУ формирана, а да САД није стајала иза свега?

ЕУ је креирана како САД не би морала да командује свим државама појединачно већ је то Немачка радила за њих.

Сада Немачка осећа да се клима мења, почиње да одбија послушност али то престаје да буде битно: САД више не брине превише за законе али зато гради инфраструктуру за кретање својих оружаних снага кроз Европу, довлачи наоружање и војску, опет гради „руску претњу“ као изговор за преузимање Европе…

Сада јој више одговара разједињена Европа, супротстављене државе које ће се лако окренути једне против других, али у њихову корист – Пољска је идеалан пример.

У таквим околностима биће довољна једна оштрија епизода са Русијом као изговор великог премештања америчке војске у Европу, америчке војске, а не НАТО трупа које би се могле запетљати у небројене административне проблеме па чак и искусити опструкцију „савезника“.

И тако, иако Француска и Немачка желе да се ослободе „америчког загрљаја“ у облику НАТО-а, оне само раде у корист своје штете уздајући се у међународно право…

Приближавање Немачке Русији

Док су Немачки индустријалци могли да уживају благодети глобализације, сарадња са Русијом није била проритет – цео свет им је био на располагању.

Али глобализација се зауставља, Источна Европа је већ „оглодана“ а Русија постаје све интересантнија и због сировина, али и као тржиште.

Нормално је да се ти индустријалци буне против санкција Русији и не само то већ и да желе много ширу сарадњу. Шта ће им САД, они су колонизатори и јака конкуренција – избацити их из игре би било „две муве (заправо много мува) једним ударцем“.

Да ли је могуће да САД нису свесне шта може да се догоди? Није могуће – ако се неко сећа мапе прислушкивања држава од стране НСА онда се сигурно сећа да најактивније није прислушкивано становништво САД што би било логично.

Није најактивније прислушкивана ни Русија ни Kина. Била је то Немачка која је била сва „црвена“. И онда смо могли наслутити о чему се ради, али сад је кристално јасно.

Вашингтону је навећа опасност у Европи „пребег“ Немачке на страну Русије, али како су такве могућности свесни пре самих Немаца (Немци упркос јакој обавештајној служби нису могли знати за прелазак Вашингтона „из демократске у фашистичку“ фазу) шансе за тако нешто су минималне.

То би се могло догодити једино уз крајњу неопрезност Вашингтона и напуштања међународног права од стране Москве. За Москву би тај маневар био од толиког значаја да би се можда и одлучила на авантуру, али очекивати да то Вашингтон преспава је – бајка.

Иако смо ми на Балкану на сопственој кожи доживели непоштовање међународног права, иако смо били сведоци многих „фалсе флаг“ операција, силеџијске „дипломатије“, „економских егзекуција“… питање је да ли можемо да замислимо промене оваквог калибра. А ако ми не можемо како би могли становници развијеног, умртвљеног Запада?

(Logicno)

KOMENTARI12 коментара

 1. miki says:

  Nemačka ne može da prdne bez odobrenja SAD. Malo je sve čudno, pre bih predpostavio da će Ameri i Englezi gurnuti ostatak EU u rat sa Rusima. No videćemo kako će se sve odigravati. U II Svetskom su se uključili tek na kraju, kad su Rusi počeli da jue švabe!

  • padre says:

   A čime bi to ostatak Evrope ratovao?

  • Miraš says:

   U NEŠTO SE UDARATI MORA. "Ova analiza je dosta realna i blago podseća na tekst pesme sevdalinke samo što nije bezazlena kao ta pesma. "Il me zeni il tamburu kupi" Meho Puzić : "Meni cure govore, govore, govore; prodaj Meho volove, volove; prodaj Meho za dukate pa cu poci za te. ... Slusaj babo, slusaj babo orasi su skupi; il' me zeni, il' me zeni il' tamburu kupi; u nesto se udarati mora, U NEŠTO SE UDARATI MORA. " Dok Meho mašta o ženidbi ili o tamburi, ovi baš zapravo maštaju o udaranju uz pomoć združene NATO "demokratije!, a ako to više ne ide onda uz pomoć pojedinačnih nacionalnih vojski.

  • Željko says:

   Prepisujete tzv "hrvatski portal" koji je registriran u Brčko Distriktu BiH i koji je nešto kao "Sputnjik" u Srbiji!

   • Dani says:

    U svakom slucaju ti umires od besa i muke,JER ste i ovaj pun na "pravoj"strani,bwahahahaaaaa...

 2. M says:

  Istina je,USA ne želi ekonomski itd."ujedinjenu"Euro-Aziju,od Šangaja i Vladivostoka do Atlantika,a koja bi postala mozak i generator svijeta,odnosno zbilja odbacila Američke kontinente i sve ostale u drugi plan!Zato joj kao posljednje sredstvo sprečavanja toga prirodnog procesa,puno više paše i Veliki Rat u Euro-Aziji,a koji će i mimo nekih interesa uvući i Blistok,jer tako USA misli iscrpiti-uništiti sav taj prostor,jednim udarcem više muha!Računajući na svoju"nedodirljivost"!Jer,računaju da ih Rusi i Kinezi neće masovno gađati zbog straha od odmazde,a neće imati ni razlog za to,jer će Istok pobijediti,no USA računa na njihovo iscrpljenje onda,na dugotrajni rat u kom oni USA namjeravaju pobijediti zbog svoje očuvanosti u svemu tome!S njihove točke gledišta,to je dobar račun jer je u njihovu korist, i to na tuđoj grbači(prvenstveno Blistoka i Istočne Europe,razrušenih ratom)(ali i Zapadne Europe zatrpane milionima izbjeglica),i zato će ga i odigrati!

  • Dani says:

   Losa ti procena...redovno se zaboravlja sta su Putin i Sojgu rekli!

 3. M says:

  ...odnosno računajući i na iscrpljenost Rusije,Kine i saveznika im,na postizanje i održavanje svega toga!Kao i računajući na neslaganje i konfrontacije unutar između njih,a oko podijele plijena,održavanja i uznapredovanja postignutog nivoa,itd.!

 4. M says:

  Mislim da je metanje USA raketa na Ruske granice,samo provokacija ili pak varijanta da Rusi udare prvi,i da se moj gore navedeni scenario odigra u Istočnoj Europi!Jer računa da Rusi nisu tolike budale da će dozvoliti lociranje i fatalni udarac s svojih granica!A koji nosi i riskirung da Rusi čak i djelomično uzvrate po USA!A u cijeloj toj priči prvog USA udara po Rusiji,ostaje pošteđena i Kina,i Blistok i Istočna Europa,i stotine miliona ljudi živo,a što je loše za NWO,jer onda oni moraju prljati ruke s tim!Što im i nije problem,a ni povijest u knjige upisati kako hoće!Ali,prvi scenario im je,mislim komotniji,isprovocirati Ruse da udare prvi!A ako to Rusi ne urade,onda će ipak prvi udariti oni,USA,i to s Ruskih granica,iznenadno,neobranjivo i fatalno!Tako ja to vidim,i čini mi se da im je plan brilijantan s njihove točke gledišta,a s naše loš jer je na našoj grbači svima mnogima ovdje!A pošto mi se čini da im je taj USA plan briljantan za njih,onda mi se čini i da će ga pokušati sprovesti,odnosno da će ga sprovesti!

 5. M says:

  ...odnosno će sprovesti početak!Jer svi Veliki i komplicirani planovi zaštekaju,prije ili kasnije,pa će i ovaj,pred kraj kao i obično!Razvući će se to,i pretvoriti u egal bitku bez kraja i pobjede!I što onda?!?

 6. M says:

  ...odnosno će sprovesti početak!Jer svi Veliki i komplicirani planovi zaštekaju,prije ili kasnije,pa će i ovaj,pred kraj kao i obično!Razvući će se to,i pretvoriti u egal bitku bez kraja i pobjede!I što onda?!?Opet jedan Pametan i Dobar da to sredi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u