SRBIJO, SPREMI SE – Ukrajina se priključuje Carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana

SRBIJO, SPREMI SE – Ukrajina se priključuje Carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana

30 децембра 2013

polarni-medjed-carinska-unijaUkrajinski mediji objavili da je vlada Azarova već utvrdila „vozni red“ razmatranja sporazuma sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana. Još konkretnije: da Kijev već u februaru 2014. može razmotriti sporazum o jedinstvernom carinskom prostoru sa tim zemljama, a u martu – i sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj komisiji.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ultimativno je zatražio od premijera Nikolaja Azarova da preduzme mere koje budu potrebne da se zaustave protesti koji u nekim delovima zemlje traju već nedeljama.

Posebno je zatražio da bude dovedena u red unijatska zapadna Ukrajina odakle je većina onih koji demonstriraju u centru Kijeva. Istovremeno je naložio vladi da utvrdi: ko je personalno odgovoran što je sporazum o slobodnoj trgovini i pridruživanju bio pripremljen za potpisivanje u formi koaj je bila nepovoljna za Ukrajinu.

Šef ukrajinske države u ovom kontekstu je kritikovao i samo vladu, ocenivši da nije biznisu objasnila posledice prihvatanja takvog sporazuma.

Očito imajući u vidu činjenicu da su neki zapadnoukrajinski gradovi već proglasili da ne priznaju centralnu vlast u Kijevu, Janukovič je upozorio: „To nećemo dopustiti.Neću dozvoliti separatizam. Svima koji su se u to upustili šaljem, kako se kaže, „vruć pozdrav“. Krivci će odgovarati po zakonu. Neću dopustiti pravni nihilizam i separatizam“.

Janukovič je zatražio od vlade da se pripremi novi sporazum sa EU koji će biti povoljniji po Kijev i odgovarati ukrajinskim nacionalnim interesima.

Janukovič je obustavljanje priprema za potpisivanje sporazuma sa EU nazvao promišljenim činom i plodom potrebe za daljim razvojem.

Inače, premijer Azarov je istovreemeno izjavio da Kijevu – posle dobijenog povoljnog kredita od Rusije – nisu potrebne nikakve tranše MMF.

Istovremeno su ukrajinski mediji objavili da je vlada Azarova već utvrdila „vozni red“ razmatranja sporazuma sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana. Još konkretnije: da Kijev već u februaru 2014. može razmotriti sporazum o jedinstvernom carinskom prostoru sa tim zemljama, a u martu – i sporazum o Evroazijskoj ekonomskoj komisiji.

(Fakti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u