СРБИЈО, СТИЖУ РУСКИ ХИПЕРМАРКЕТИ: Најавили веће плате од других и најниже цене! ПОЛА КИЛА КАФЕ ДВА ЕВРА, ЛИТАР МЛЕКА ЗА 60 ДИНАРА…

SRBIJO, STIŽU RUSKI HIPERMARKETI: Najavili veće plate od drugih i najniže cene! POLA KILA KAFE DVA EVRA, LITAR MLEKA ZA 60 DINARA…

18 avgusta 2020

U Srbiju stiže ruski trgovinski lanac „Mere“, koji planira da otvori 100 marketa i zaposli više od 10.000 ljudi!Ono što je za sve potrošače u Srbiji još važnije jeste da „Mere“ najavljuje za čak 20 odsto niže cene nego u svim ostalim trgovinskim lancima koji posluju u zemlji. Ovu praksu rekordno niskih cena oni su dokazali i u 10 zemalja u kojima već posluju, pa su tako, primera radi, najveće nemačke lance bacili u očaj, jer u ovom ruskom hipermarketu, na primer, pola kilograma kafe košta „samo“ dva evra. O koliko ozbiljnoj kompaniji se radi najbolje svedoči podatak da je u vlasništvu čuvene „Torgservis grupe“, na čijem čelu je porodica Šnajder iz Krasnojarska – Valentina, Sergej, Andrej i Ivan, koji su se našli na „Forbsovoj“ listi najbogatijih Rusa. Ipak, na ruskim sajtovima nije moguće naći dovoljno informacija o ovoj porodici, koja je svoj biznis počela trgovinom alkohola.

Srpski proizvodi

Kako saznajemo, „Mere“ je već registrovao firmu u Srbiji i „merka“ pogodne lokacije za svoje objekte, a Žarko Grozdanić iz firme „Ritejl Srbija“, koji poslovanje ovog ruskog lanca prati već godinama, kaže za Informer da oni neće dugo čekati da počnu sa poslovanjem. On je naglasio i da ovaj ruski gigant neće kupovati druge hipermarkete, već praktikuje da svoj posao počne „od nule“, odnosno takozvane grinfild investicije.

– Ruski trgovinski lanac „Mere“ dolazi na naše tržište i planira da postane jedan od najvećih lanaca u našoj zemlji. Oni su deo ruske „Torgservis grupe“, koja pod brendom „Svetofor“ trenutno posluje širom Rusije. „Mere“ marketi su prisutni i u Nemačkoj, Poljskoj, Kini, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Belorusiji, Rumuniji, a pored Srbije planiraju da „uđu“ i na tržište Grčke. Ne prave „na oko“ velelepne markete, ali imaju strogu kontrolu kvaliteta i izuzetno nisku trgovačku maržu, pa su 20 odsto jeftiniji od konkurencije, što planiraju da budu i u našoj zemlji. Ciljna grupa su im kupci sa prosečnim i niskim prihodima koji vode računa o cenama artikala. Koliko je velika potražnja za njihovim proizvodima svedoči i to da su u Nemačkoj zbog nestanka robe i zaliha morali privremeno da zatvore prodavnice. Ono što je dobro jeste što i u njihovim marketima u Rumuniji ima robe iz naše zemlje, pa će je i ovde sigurno biti u visokom procentu – otkrio nam je Grozdanić.

Dobra konkurencija

Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija, rekao je za naš list da je ovo izuzetno dobra vest jer ne postoji ništa bolje od konkurencije.

– Što veći broj hipermarketa bude na tržištu, biće bolja i ponuda, a bolje će biti i zaposlenima i radnicima. Kupci će imati niže cene, a zaposleni veće plate. Realno gledano, moraće da se bore za svakog radnika ili potrošača. Uvek naglašavam da je konkurencija lek za sve – jasan je Ljajić.Sa njim se slaže i ekonomista Mlađen Kovačević, koji tvrdi da bi otvaranje jednog ovakvog lanca imalo odlične efekte za domaću trgovinu i privredu. On napominje i da mu je drago što je lanac hipermarketa iz Rusije, jer firme iz ove zemlje više vode računa o fer-pleju i o svojim zaposlenima, što se jasno vidi na primeru Naftne industrije Srbije.

– Što je više lanaca, oni će se lavovski boriti za svakog kupca i brinuće o ceni svakog artikla. Sve ovo će značiti i zaposlenima u marketima, kojima će ovo doneti uvećanje zarada, što smo videli na primeru kada je jedan veliki lanac došao u Srbiju i „dao“ radnicima bolje plate, pa su i ostali lanci morali da podignu prihode svojim zaposlenima – kaže Kovačević.

KOMENTARI12 komentara

 1. Miroslav says:

  Samo zatvorite Hrvatsku Ideju jer u Hrvatskoj ne daju da se otvori bilo šta što je Srpsko. Dovedite Ruske supermarkete a Hrvatima oduzmite rad Ideje i mirna Bosna.

  • ja says:

   To se neće desiti jer Srbija je ekonomska kolonija kurvatske.Koliko samo kurvatskih firmi otima po Srbiji pare,a srpske firme nema na kurvatskom tržištu..Zašto to ne objasni gospodin veliki vođa.

   • Zaliv says:

    Konkurencija je odlicna stvar, neka Ideje sto vam smeta? Na taj nacin kako vi pricate ne bi mogli da kupimo onda nista, necemo ovo zbog ovog i necemo ono zbog onog....neka svi dodju i neka rade a kad svi dodju onda ce nas kupac imati bolje cene jer konkurencija odradi stvar za nas. Ne ponasajte se kao mala deca jer vecina toga u Ideji zapravo i ne pripada hrvatskim firmama vec stranim korporacijama....

 2. milos says:

  ponistiti zakon o privatizaciji, uzeti od onih koji ga doneli i narodu vratiti pekabetu i centroprom.

 3. Cetnik says:

  Sada ću konačno da se najedem ko čovek i napijem pravog ruskog kvasa!

 4. Beli Orao says:

  Daj bože i to brzo!!! Pošaljite ujake kući i ne trguju u lepoj njihovoj i to odmah !!!

 5. Ivke says:

  Toooooooooooooooo

  • Sonjica says:

   Jedva čekam da jedem nesto sto nije 100% GMO !!

 6. Rista says:

  Aj ne palte se na guranje. To će tako biti nekoliko meseci kao i uvek kada profiteri sebe reklamiraju. Posle deset (10) godina, plate će biti iste kao što su i danas ili eventualno 2% više, tek da se vlasi ne dosete, a po kile kafe će biti 10 evra. Razlika između hrvatskih i ruskih lopina je ta da nas Rusi nisu bombardovali i ništa više pod milim Bogom.Svejedno ko nas pljačka posle uvođenja demokratije. Isto to rade i Mišković i hrvati i MERE. Uostalom, to je trgovina. Nije to proizvodna derlatnost pa da unapređuje Srbiju. I nije to naše pa da pare ostaju u Srbiji i da se ponosimo. Ti oligarsi koji su vlasnici MERETA će izvuđi iz Srbije na milijarde evra tokom sledećih godina i Srbija će biti sve siromašnija. Ne dolaze ruski oligarsi u Srbiju da se Srbija razvija. Meni se jednako gade i hrvatski i ruski i srpski lopovi samo što ruske trenutno ne mrzim. Pitajte gastarbajtere kolika im bila plata kada su mogli ručati za 5 evra a kolika je danas kada je ručak oko 20 evra. Ako budu iskreni. Ipak, još uvek dobro zarađuju ali samo spram Srbije. A ako neko hoće iskreno da vam kaže, neka inflacija koja to nije, pojela im 50% plate koju su imali pre 20 godina. Tako i taj mere radi. Zašto se zapadne valute drže na relativno istom nivou a uvek neka "inflacija"? Pa zato što je njihova valuta "snažna" oni lukavo izbegavaju inflaciju od 100%, jer i nema inflacije osim što radnik više plaća sa valutom iste vrednosti. Zadržavaju iste plate u dolarima i evrima ali ono što kupuješ poskupi gotovo 100% svakih 10 godina. Plata ista ili tek malo povećana, valuta ista, sve ostalo duplo skuplje. Sve će to Srbi platiti. Ali beda i siromaštvo nas sada čini savitljivim i čak se radujemo da se zaposlimo kod bilo kojeg lopova. Klasična ucena kapitalizma. Mrzim svakog lopova koji dođe u Srbiju da "ulaže" a Ruse mrzim najmanje. I ko zida njihove zgrade? Kinezi ili Rusi?

 7. uddu says:

  Navali narode,navali (ludi)narode !!!! Još malo pa nestalo!!! Ruski supermarketi!!! ruske rakete !!! ruske vakcine !!! Neka svako od vas kupi svoga rusa!

 8. triglav says:

  goje dolazi vam hazarski godpodar

 9. Zorana says:

  Davaj :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *