Srbijom slobodno šetaju višestruki silovatelji

Srbijom slobodno šetaju višestruki silovatelji

6 oktobra 2013

59445258-woman-cryingHapšenje Zlatka V. (24) zbog sumnje da je u noći između ponedeljka i utorka pretukao i silovao jednu ženu, nakon što je prvo silovanje počinio sa samo 15 godina, pokazuje da Srbijom i dalje slobodno šetaju višestruki silovatelji. I posle usvajanja Marijinog zakona, koji nalaže stalni monitoring nad osobama osuđenim za silovanje, neki od njih očigledno ne prestaju da predstavljaju opasnost, vrebajući žrtve na svakom koraku.

Statistika pokazuje da više od 70 odsto silovatelja čine povratnici. Svega 109 osoba osuđeno je prošle godine u Srbiji za krivično delo silovanja, a šestorica od njih bili su maloletni silovatelji. Prema krivičnom zakonu, silovanje se u Srbiji kažnjava zatvorom od dve do 12 godina, a prema podacima Republičkog tužilaštva, prosečna izrečena kazna za ovo krivično delo je sedam godina.

Ukoliko je silovanje izvršilo više osoba, ako je izvršeno na naročito svirep način, ako su nastale teške telesne povrede, ukoliko je silovana osoba mlađa od 18 godina ili je silovanje dovelo do trudnoće žrtve, kazna je od tri do 15 godina zatvora, kaže zakon. Ukoliko je silovano dete do 14 godina starosti ili u slučaju smrti žrtve, silovatelj može biti osuđen na kaznu od pet do 18 godina zatvora.

U praksi to izgleda sasvim drugačije, jer su do pre nekoliko godina u 70 odsto slučajeva izricane kazne na granici zakonskog minimuma. Najviše zabrinjava činjenica da na jedno prijavljeno silovanje dolazi pet do 10 za koja se nikada ne sazna.

Većina silovatelja ponovi zločin kad izađe iz zatvora. Srđan S. (45) iz okoline Kragujevca uhapšen je zbog silovanja 14-godišnje sestričine. Pre ovog seksualnog zlostavljanja devojčice silovao je i njenu sestru, a sekirom je ubio i njihovog brata, zbog čega je odslužio zatvorsku kaznu.

U septembru je u Nišu priveden S. K. (37) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje nad petogodišnjim detetom. Iz policije je navedeno da je reč o povratniku.

Da bi ovakvih silovatelja povratnika bilo manje, Vlada Srbije usvojila je takozvani Marijin zakon, čija je osnovna namena monitoring silovatelja. Ovaj zakon je predložio Ministarstvu pravde Slobodan Jovanović iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre tri godine silovana i ugušena. Taj zakon predviđa da krivično delo pedofilije i silovanja maloletnika ubuduće neće moći da zastari, pooštrene su mere protiv pedofila i silovatelja, koje će se primenjivati i 20 godina nakon odsluženja zatvorske kazne, a biće formirana evidencija pedofila sa DNK podacima.

Silovatelji bi morali da budu u stalnom kontaktu s policijom posle izdržane kazne zatvora, što podrazumeva obavezno javljanje nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabranu posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletne osobe, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta i ustanova.

Zakon propisuje da će silovatelji morati obavezno da obaveštavaju policiju i Upravu o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta, kao i o putovanju u inostranstvo.

Kad god u javnosti odjekne vest o tome da je neki silovatelj ponovo napao, kriminolozi upozoravaju da je mentalni sklop pedofila i silovatelja najčešće takav da su spremni da i pored oštrih zatvorskih kazni i mera napadnu još jednom. Oni ukazuju da je rešenje u tome da se što više silovatelja i pedofila osudi na maksimalnu zatvorsku kaznu.

Poznat je slučaj višestrukog povratnika silovatelja Saše Mega, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog silovanja četiri žene u Beogradu.

Godinama se u Srbiji govori i o tome da je neophodno uvesti hemijsku kastraciju za ovakve slučajeve. Ovakva metoda sprečavanja silovanja obavlja se na dobrovoljnoj osnovi u Norveškoj, Švedskoj, Rusiji, Danskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, u Izraelu i u nekoliko država SAD. U Poljskoj je hemijska kastracija postala obavezna za sve koji su silovali dete do 15 godina ili članove svoje porodice, a obavezna je i u Luizijani.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *