СРБИЈУ ЧЕКА буран период

SRBIJU ČEKA buran period

19 juna 2017

STRANKE koje ne podrže Vladu Srbije na čijem čelu će biti Ana Brnabić neće više biti deo vladajuće koalicije, niti će njihovi predstavnici moći da ostanu na upravljačkim pozicijama u javnim preduzećima. A ukoliko vladajuća većina ne bude obezbedila jaku podršku timu Brnabićeve u Skupštini Srbije, nisu isključeni ni vanredni parlamentarni izbori.

Sa ovim uslovom naprednjaci će ove nedelje održati krug konsultacija sa strankama vlasti, kako bi se definitivno utvrdilo na koliko jaku podršku u parlamentu može da računa kabinet Brnabićeve.

Iz vrha SNS je već poručeno da njihov lider Aleksandar Vučić neće odustati od predloga za čelnu funkciju u Nemanjinoj, a Brnabićeva je naglasila da joj je potrebna jaka podrška poslanika da bi nesmetano mogle da se nastave započete reforme. Predsednik Vučić, kako saznajemo, neće pristati ni na „kompromis“ da nezadovoljni poslanici stranaka vladajuće većine ostanu izvan sale ili budu uzdržani prilikom glasanja o Vladi.

Zato je i sednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend, kako bi svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle – da li ostaju u vladajućem bloku ili ga napuštaju.

Ovo će biti predočeno ne samo poslanicima Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i predstavnicima stranke Muamera Zukorlića, koji su najavili da neće podržati izbor Brnabićeve, već i onima u SPS i SNS, koji se premišljaju da li da podignu ruku za izbor Vlade.

Vučić će danas u devet ujutru u sedištu SNS održati sastanak sa poslanicima sa liste ove stranke, uključujući i predstavnike SPO, SNP i Karićevog Pokreta snaga Srbije.

– Nema struja unutar SNS, postoje samo različita mišljenja poslanika i zato ćemo razgovarati sa njima da vidimo da li postoji stabilna većina za izbor premijerke Brnabić. Ukoliko sve bude u redu, ukoliko se ta čvrsta većina obezbedi u naredna dva ili tri dana, a verujem da hoće, već za vikend, u subotu, možemo da počnemo raspravu o izboru predsednika Vlade. Ali, koliko poznajem Vučića i našu stranku, mi nikada nismo bežali od izbora i, ako to bude jedini izlaz, i vanredno glasanje za parlament je mogućnost – poručio je u nedelju Nebojša Stefanović, funkcioner naprednjaka, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Uprkos tome što se u javnosti pominjalo da nezadovoljnih ima i među socijalistima, ne toliko zbog Brnabićeve, koliko zbog toga što njihov lider nije predložen za premijersku poziciju, Ivica Dačić je u nedelju bio kategoričan:

– SPS će glasati za izbor Brnabićeve za premijera, a očekujemo da nam budu poverena četiri resora.

Socijalisti su u nedelju održali sednice Predsedništva i GO, a kao svoja kadrovska rešenja u novoj vladi, pored Dačića, predlažu i Slavicu Đukić Dejanović, Aleksandra Antića i Branka Ružića, koga vide kao naslednika Brnabićeve na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Dačić je otkrio da su zainteresovani i za resor ekologije ukoliko ga bude, ali je naveo i da o tom kadrovskom rešenju nisu razgovarali, jer je to još hipotetičko pitanje. Dačić je poručio i da će se, prema zakonu, ići na izbore ako ne budu ispoštovani rokovi za formiranje Vlade, a novo glasanje za parlament, kako je naveo, nije potrebno.

ROK ZA ZAKLETVU– 30. JUN

NOVA vlada mora da bude formirana u roku od 30 dana od kada je Narodna skupština konstatovala ostavku premijera, što znači da ministri moraju da polože zakletvu najkasnije 30. juna. Ukoliko se to ne desi, Vučić je, kao predsednik države, dužan da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore.

LIDER SPS UBEĐUJE PALMU

PREDSEDNIK socijalista najavio je u nedelju da će sa Draganom Markovićem Palmom, predsednikom JS, razgovarati o stavu te stranke da ne glasa za izbor Ane Brnabić. Prema našim informacijama, Palma je očekivao od koalicionog partnera da pokaže više razumevanja zbog njegovog nezadovoljstva da premijer bude pripadnik gej populacije, ali će Dačić pokušati da „amortizuje“ stavove lidera JS i ubedi ga da „spusti loptu“ i posmatra širu sliku, a to je važnost političke stabilnosti u Srbiji. Kako saznajemo, veći broj članova GO izneo je stav da je Palma već glasao za Brnabićevu kad je birana za ministra, pa ne vide opravdanje zašto je sada sporna.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *