Srbiju čeka ista presuda kao Hrvatsku

Srbiju čeka ista presuda kao Hrvatsku

29 maja 2013

mladic_karadzic_serbie_genocide080721_432Budu li Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni u Hagu, Srbiju čeka ista presuda koju je danas dobila Hrvatska u procesu koji je vođen protiv lidera Herceg – Bosne.

Šestorica Hrvata osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat, koji je vodio Franjo Tuđman, rat je proglašen međunarodnim sukobom, a cilj osuđenih je bio „proterivanje Muslimana i drugih nehrvata sa područja koje su Hrvati u BiH smatrali svojim“.

U tački 11 optužnice protiv Radovana Karadžića kaže se da je on učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu sa Momčilom Krajišnikom, Ratkom Mladićem, Slobodanom Miloševićem, Biljanom Plavšić, Nikolom Koljevićem, Mićom Stanišićem, Momčilom Mandićem, Jovicom Stanišićem, Frankom Simatovićem, Željkom Ražntanovićem Arkanom i Vojislavom Šešeljem. Cilj zločinačkog poduhvata, prema optužnici, bio je uklanjanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva sa područja koje su Srbi smatrali svojim, što je gotovo identična formulacija kao i u današnjoj presudi bosanskim Hrvatima.

Advokat Goran Petronijević, branilac ratnog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, kaže za Pressonline da postoji realna opasnost da osudom Karadžića i Mladića, i Srbija, kao i Hrvatska bude shvaćena kao agresor na BiH i da „to i jeste nečiji cilj“.

– U optužnici se ne pominje konkretno „velika Srbija“, ali se pominje udruženi zločinački poduhvat sa ciljem čišćenja etničkih srpskih teritorija i povezanost optuženih sa Miloševićem, Šešeljem, Stanišićem i ostalima iz Srbije, tako da je to vrlo slično ovoj hrvatskoj optužnici. Srbija sve to shvata neozbiljno – upozorava Petronijević.

S druge strane, Bruno Vekarić, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine ne veruje da ova presuda može naškoditi Hrvatskoj, niti da ista takva protiv Karadžića i Mladića može u tom smislu štetiti Srbiji.

– Mislim da to nije uzročno posledično povezano. Može Bosna da tuži Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde, ali pitanje je kako će proći – kazao je Vekarić.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *