СРБИЈУ ЧЕКА ПАКАО: Ако не уведемо санкције Русији, стижу нам КАНВАС и албански терористи

SRBIJU ČEKA PAKAO: Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, stižu nam KANVAS i albanski teroristi

29 maja 2015

srdja-popovic-345

Piše: Predrag Ćeranić

Ministru bezbednosti BiH Draganu Mektiću mora se priznati da ima smisla za humor. On je, naime, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske u Banjaluci, umesto o terorizmu, više govorio o privatnosti ljudi čiji identitet zasad nije otkrio. Novinare je uputio da oni istraže ko je i s kim spavao 31. marta u Portorožu i na svom mobilnom telefonu pokazao fotografiju jahte na kojoj se, po Mektiću, dešavaju orgije.

Mektić je pritom bio smrtno ozbiljan kao da govori o tek počinjenom terorističkom činu. Ne zna se čime je sedma sila naljutila Mektića, pa joj daje tako važne i opasne zadatke, ali pravo pitanje glasi da li je Mektić obaveštajni rad u Portorožu finansirao iz svog džepa ili je špijunaža plaćena novcem poreskih obveznika. I šta ako se sazna ko je s kim spavao 31. marta na Mektićevoj jahti? Ne živimo u Švedskoj, u kojoj ministarka nakon novinarskog otkrića da ne plaća porez na usluge kućne pomoćnice daje neopozivu ostavku, već na prostoru gde političarima ulovljenim u seks-aferama raste politički rejting. Za razliku od Mektića, ministar Dragan Lukač držao se teme i bio je jasan i koncizan: Ministarstvo će nastaviti da se bori protiv svih oblika terorizma. Tako je na prozivke iz Sarajeva da policija Srpske uznemirava povratnike, ministar Lukač odgovorio u smislu da su jedini povratnici koje MUP Srpske uznemirava povratnici sa sirijskog ratišta, i da će ratnicima Islamske države u Republici Srpskoj odmor i dalje biti uskraćen.

Pored medijskih napada, policija Srpske se bombarduje i lažnim dojavama o bombama postavljenim u tržne centre. Iako bi se dalo pomisliti da je reč o podmetanju konkurencije, stvari, po svoj prilici, stoje drugačije. Radi se o organizovanoj akciji, kojoj je cilj iscrpljivanje policije, koja prilikom svake slične dojave mora blokirati mesto, isprazniti prostor i uraditi kontradiverzioni pregled.

Učestale lažne dojave policiji deo su metoda organizacije Kanvas, fabrike obojenih revolucija, koja je nakon Petog oktobra postala prepoznatljiv srpski brend. Bivši otporaši, Srđa Popović i Ivan Marović za račun svojih poslodavaca organizovali su sijaset revolucija obojenih crnom bojom. Iza njih je ostao haos poput onog priređenog u Libiji, Ukrajini, Siriji. Makedonske snage bezbednosti registrovale su tri dolaska aktivista Kanvasa u Skoplje i zabeležili Popovićeve kontakte sa pristalicama Ivana Zajeva. Prethodno su Popović i drugovi boravili u Moskvi, gde su, koristeći skremblovane telefone, animirali opozicione snage i uputili ih kako da organizuju ulične nemire i proteste. Nije išlo kako su zamislili, a jedino što su proizveli bio je pooštren zakon protiv nevladinih organizacija koje se finansiraju stranim donacijama, a kojima, nakon ukaza koji je ruski predsednik potpisao 23. maja, Ministarstvo pravde može zabraniti rad.

Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću postavljeni su isti zahtevi kao i makedonskom premijeru Gruevskom: odustati od Turskog toka i uvesti sankcije Rusiji. Postoje i specifični zahtevi. Za Makedoniju je to federalizacija, odnosno uspostavljanje albanskog entiteta, a za Srbiju priznavanje državnosti Kosovu. Ako srpski premijer ultimatum odbije – a sve su prilike da Vučić neće pristati na novo uslovljavanje – kazna Srbiji će biti u vidu pokretanja obojene revolucije u Srpskoj, nemira u Preševu i podizanja tenzija na severu Kosova. Pune ruke posla za Srđu i drugove iz Kanvasa. Da su pripreme za obojenu revoluciju u Srpskoj počele, svedoče i nove đakonije iz kuhinje opozicije, a papci su i dalje glavni specijalitet.

(Press RS)

KOMENTARI17 komentara

 1. Aleksandar says:

  Šta? Šta sam ja saznao u ovom članku novo, a da se ne vrti već par dana na medijima? Da li ima neka skrivena poruka?! Pa ne interesuje me tvoje lično mišljenje o situaciji poremećeni novinaru!

 2. racel says:

  Ovi koji pisu naslove, upozoriti da ne rade svoj posao dobro, jer iza bombasticnih naslova pisu najobicnije stvari. A ovog "kanvas" proklamatora, pod hitno uhapsiti ili proterati kao neprijatelja, ne samo Srbije, vec celog sveta. To bar nije tesko.A i lik mu je odvratan, kao kod svih perverznjaka, sav se usukao od " slatkog" zivota.

 3. Mian says:

  Da, naslov bombastican a ne kaze niste u sadrzaju, pa cak i insinuira kao netko je sa nekim spavao, da nije sa njegovom zenom ili mamom pa novinar ljut pise o tome? Svi znamo za S.Popovica i za Kanvas, ako sluzbe bezbednosti ne mogu ili ne zele ili su za Kanvas i to se dade vrlo brzo resiti! Na kraju krajeva zasto i mi ostali ne bi bili za Kanvas ako je on tako dobar i daje pare i zaposljava ljude!

 4. zeljko says:

  Mian takvo razmisljanje je i dovelo srbij u tu gde je s 28 % nezaposlenih ,akvi poput tebe razmisljaju samo o novcu potkupljivi su prodali bi se cak i za snedvic na izborima i zbog toga je srbija propala s kamatom stranom u stranoj banci velikom s rudnicima vlasnici stranci zelezerom trgovackim centrima reci mi gde su banke srpske u evropi itrgovacki centri i fabrike od srpkih predeuzetnika iz srbije nigde TAKO KAD NISI VLASNI KNIGDE NE MOZE GRADANIN BITI BOGAT KAD TI NETK OVENO ODREDUJE SUDBINU S 349 EVRA MA KOLIKO RADIO.NEVEROVATNO JE KOLIK OTAKVIH BUDALA KAO I TI TVORE SNS STRANKU U SRBIJI PA ZAR NE VIDITE TAJ VAS SNS KAPITALIZAM GDE JE ODVEO ZEMLJU ILI USITINU 1005 STO JE ISTINA UNISTAVTE ZEMLJU PO ONOJ RECENICI PUT U PAKAO JE POPLOCAN DOBRIM NAMERAMA. Reforme, mmf bez toga kao nije moguca nikava druga ekonomija.sigruno ce SRBIJA IMATI OGROMNE POSLEDICE VEC SAD JE 28 % NEZAPOSLENIH BIT CE SIGURNO PREKO 34 %

 5. Milan says:

  @Zeljko....prvo procitaj i pojasni sam sebi sta si procitao, a kao drugo biraj reci kreeetenu! ....Na kraju krajeva zasto i mi ostali ne bi bili za Kanvas ako je on tako dobar i daje pare i zaposljava ljude!.... Ako ti nije jasno pitaj biti cu toliko snishodljiv i objasniti cu ti sta sasm napisao ...opsirno!

 6. mija says:

  Da su odvratni ovi ucenjivači, jesu, ali oni nama ne bi mogli ništa da nemamo Vučića i njegove na vlasti. U SRbiji više nema naivnih, a albanske teroriste bi svaka normalna policija za jedan dan razjurila ko piliće. Ali Vučić je taj koji igra dvostruke igre i neprekidno muti vodu.

 7. Karma says:

  Cudi me da ovom teroristi i vucibatini Srdji Popovicu jos niko nije napravio sacekushu??

 8. Za Srbiju says:

  Neka dođu, neka počnu!!! Možda nas to otrezni.

 9. pravda says:

  Sta ovo ZUTO govno, Srdja Popovic ima da kaze.

 10. Jovan says:

  Kazivanje bivšeg pripadnika specijalne jedinice policije MUP-a RS Željka Jankovića Lune iz Bijeljine. Ko je autor gornjeg članka Predrag Ćeranić?: http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_luna_forum.html 20.04.2010 O Peđi Ćeraniću Peđa Ćeranić se strancima i agentima CIA predstavljao kao borac protiv kriminala i neko ko istražuje ratne zločine, a istovremeno se sastajao sa ljudima koji su na optuznicama za ratne zločine i čak je i sada na platnom spisku takvih ljudi. Peđa priča o sukobu Karadžićevog obezbjeđenja sa agentima CIA, a 1997. godine kada je Radovan Karadžić već bio tražen od strane SFOR-a on odlazi na Pale po nalogu Dodika i Biljane sa ministrom MUP-a Stankovićem i sastaje se sa Karadžićem da bi mu obećao pogodnosti koje mu nude Biljana i Dodik da bi se sklonio sa Pala. Isto tako te značke CIA kojima se mogu pozvati na zaštitu i koje dokazuju da rade za strane obavještajne službe su pokazivali i Peđini prijatelji Žarko Ćosić i Zenga Lazić. Peđa je nedavno, u TV emisiji „TV Arena“ iz Bijeljine, izjavio, odnosno skoro da se hvalio da je on organizovao naoružanu policiju iz Banjaluke i Laktaša koju je poslao 1998. godine da oružanim sukobom zauzmu CJB Bijeljina. On tu kaže da su ga tada po dogovoru kao kvislinzi i petokolonaši tog centra trebali dočekati Vajo Andrić i Mauzer sa svojim vjernim psima. Međutim, to im se izjalovilo. To su uspjeli da urade samo u Banjaluci. Lično sam bio prisutan kada su Šutilović, Ćeranić, Ševo Nedo… izlazili iz transportera SFOR-a i preuzimali funkcije u Centru Banjaluka. Istovremeno je SFOR poštene policajce centra na silu istjerao napolje i maljevima je otvarao vrata – koja su bila otključana. Prošto je neshvatljivo da niko nikada nije odgovarao za takve stvari, a on i Vajo se čak i hvale tim dešavanjima. Poznata je ona narodna: „Čega se pametan stidi, time se budala ponosi! “ Do tog vremena je Peđa važio za velikog patriotu, i kada je sa Branetom Pećancem obilazio položaje oko Bihaća, pa i kada je sa Radovanom Grajićem uništavao repetitor radio Krajine na Kozari koji je koristila vojska RS.

 11. Zapadnjak says:

  Srđa Popović je đubre,otpadak od svega što je ljudsko,sve što radi radi za novac ali pre svega iz zlobe iz nekakve gadne i proklete bezdušnosti.On vrlo dobro zna šta znači delovanje takvog đubrta kao on,zna on da Srbima sada lako može u gnezdo,među zdrava jaja podmetnuti kukavičije, i to upravo i radi,a iza sebe ima,neznam ni kako da ih nazovem,gadež iz američke cia-e,zaštićen i beskrupulozan žari i pali po svojoj otadžbini,gde će mu duša,gde će mu kosti,koju ledinu će one zabeleti,a porod biti proklet i izopšten,i jedina ikona koja će mu stajati više glave na opelu biće američki dolar.

 12. Edmond says:

  I Srđa Popović i Peđa Ćeranić su radili za istu stranu. Intervju Predraga Ćeranića, Željku Cvijanoviću, uredniku sajta standardmagazin.com: http://standardmagazin.com/tema.php?ID=1839 Dabić nije skrivao Radovana, već jatake OTKRIĆE STANDARDA: Iako je identitet Dragana Dabića dobio pre devet godina, bivši predsednik Republike Srpske tek je pre godinu dana postao stručnjak za alternativnu medicinu Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije uhapšen pošto je otkriveno da se krio iza identiteta stručnjaka za alternativnu medicinu Dragana Dabića, saznaje Standard iz veoma dobro obaveštenih zapadnih obaveštajnih izvora. Naime, kako tvrdi isti izvor, sve veće strane obaveštajne službe su između 2001. i 2002. godine raspolagale informacijama da je Karadžiću 1999, u režiji srpske tajne policije, dat novi identitet. Kako je rečeno, u kreiranju tog identiteta učestvovala je "jedna frakcija" tajne policije koja je uglavnom ostala odana svom tada već smenjenom šefu Jovici Stanišiću, a sa novim identitetom i ličnom kartom koja je Karadžiću izdata u Rumi bio je obavešten i sam Slobodan Milošević. Međutim, u vreme Miloševića, koji u tom periodu nije bio u dobrim odnosima sa Karadžićem, najtraženiji haški begunac iz Bosne najčešće se krio u Istočnoj Bosni i Crnoj Gori, gde ga je u svakom trenutku obezbeđivalo dvadesetak naoružanih ljudi. PREOKRET Jedan od prelomnih trenutaka Karadžićevog skrivanja dogodio se 2000. godine, kada je došlo do prvog ozbiljnog sukoba između njegovog obezbeđenja i američkih agenata u Bosni koji su mu bili na tragu. Kako je nedavno u intervjuu sarajevskoj Slobodnoj Bosni ispričao bivši funkcioner tajne policije Republike Srpske Predrag Ćeranić, krajem 2000. Amerikanci su u Bosni zatražili od srpske tajne policije da im pomogne u traženju dva automobila sa veoma sofistikovanom špijunskom komunikacijskom opremom koja su ukradena njihovim agentima u okolini Tuzle. U strahu da oprema ne završi u rukama ruskih agenata, Amerikanci su, tvrdi Ćeranić, delovali veoma motivisano da pronađu tu opremu. Vozila su, nastavlja on, bila pronađena u okolini Bosanskog Novog, ali je, tražeči ih, Ćeranić uspeo da sklopi film o tome kako su agenti CIA ostali bez automobila. - Ispostavilo se - tvrdio je on - da su automobili nestali u blizini Pala kada su se dvojica agenata CIA, koji u tragali za Karadžićem, približili kući u kojoj se Karadžić skrivao. S leđa im je prišlo Karadžićevo obezbeđenje, razoružalo ih i likvidiralo. Oružje su zadržali za sebe, automobile prodali u Bugarsku, a opremu i lične stvari američkih obaveštajaca su sakrili. PRELAZAK U SRBIJU Posle ovoga, tvrdi zapadni izvor Standarda, Karadžić mnogo više vremena provodi u Srbiji, gde je Milošević već bio otišao sa vlasti, nego u Republici Srpskoj, gde je njegova stranka SDS bila pod snažnim pritiskom stranaca da ga izruči. Na pitanje zašto strane službe nisu kasnije u Beogradu insistirale na izručenju Karadžića ako su 2001. i 2002. godine znale za njegov identitet, Standardov izvor kaže: - S jedne strane, nije postojala mogućnost među njima da li da se Karadžić uhapsi ili ubije, pa je tako ostavljen da još neko vreme živi na slobodi. U međuvremenu su se i on i general Ratko Mladić pokazali kao veoma dobro sredstvo političkog pritiska na Beograd i Banjaluku, koji su u svojim strukturama veoma sporo raščišćavali sa nasleđem i uticajem Miloševićevih ljudi. Međutim, u prvim godinama posle Petog oktobra, iako je već imao identitet Dragana Dabića, Karadžić nije imao formiran imidž mističnog gurua i nije se bavio alternativnom medicinom. Naš izvor tvrdi da je Karadžić tada živeo veoma diskretno, uglavnom se skrivajući u stanu svog sina Aleksandra u Beogradu. PUŠTANJE U SVET Tvorci Karadžićevog identiteta, koje zapadni obaveštajni izvor opisuje kao "ljude iz tajne službe koji su bili delimično autonoman deo njenog sistema", bivšeg predsednika RS su sklanjali na bezbedne lokacije u Srbiji kad god mu je pretila opasnost da bi mogao da bude uhapšen. Tako je, kaže, bilo i u vreme hapšenja i izručenja u Hag Slobodana Miloševića, kada se Karadžiću na neko vreme gubi trag, kao i u vreme policijske operacije Sablja u proleće 2003. godine. Zanimljivo je da je lider zemunskog klana Dušan Spasojević posle ubistva Zorana Đinđića pokušao da jednom zapadnom obaveštajcu, sa kojim je držao kontakt, proda informaciju o Karadžićevom identitetu u zamenu za to da njega i Mileta Lukovića Kuma prebaci na bezbedno mesto. - Mislim da je Spasojević pokušao da trguje robom koju smo već imali - tvrdi izvor Standarda objašnjavajući zašto tada nije došlo do raskrinkavanja i hapšenja bivšeg predsednika RS. Karadžićev identitet nadrilekara i psihoterapeuta, sa kojim je uhapšen, naš izvor objašnjava na sledeći način: - Karadžić se dugo pripremao za ulogu Dragana Dabića, živopisnog eksperta za alternativnu medicinu. Dužina njegove kose i brade svedoče da ih nije šišao najmanje četiri godine pre hapšenja. Ali konačno zaokruživanje njegovog takvog identiteta nije bilo u službi njegovog skrivanja i mimikrije koja bi mu obezbedila slobodu, već u funkciji brisanja tragova pokrovitelja tog istog skrivanja. On kaže da su Karadžićevi pokrovitelji njegov konačan identitet - ovaj pod kojim je uhapšen - pripremali za trenutak kada više ne budu u situaciji da mu pomažu i štite ga i kada će ga samog pustiti u svet da se snalazi. Taj trenutak je došao pre malo više od godinu dana, kada je Karadžić pušten u javnost da drži predavanja, slika se i kontaktira s ljudima maskiran iza velike brade, kose i razbarušenog boemskog imidža. KARADŽIĆ JE ZNAO Naravno, za Karadžića je bilo prekasno: za dr Dabića, koji radi u beogradskim klinikama i sarađuje sa časopisima posvećenim alternatiovnoj medicini, znao je ne samo vrh srpske obaveštajne službe već i nekoliko stranih službi koje su ga sve zajedno u stopu pratile i snimale na njegovim nastupima. Taj momenat objašnjava i snimak koji se ove nedelje pojavio u javnosti, gde špijunska kamera u stopu prati Karadžića na proslavi klinike Plodnost iz Banovaca. To znači da je možda i sam Karadžić bio svestan da je javni rad Dragana Dabića samo poslednja faza njegovog skrivanja koja ne može dugo da traje. Teško je poverovati da sam nije primetio sve te ljude koji su ga pratili, što na neki način objašnjava njegovu neopreznost i zapanjuću komociju koju je pokazivao. Vreme koje je Karadžić proveo u javnosti (oko godinu dana) bilo je dovoljno da njegovi pokrovitelji sakriju trag, da ispred sebe isture njegovog sinovca Dragana Karadžića, koji je imao zadatak da u medijima objašnjava kako je on jedini znao za Radovanov skriveni identitet. - To znači da Karadžić zapravo nije otkriven u Dabićevom identitetu. Za njega se sve vreme znalo, a vreme u kome je bio stručnjak za alternativnu medicinu bila je samo etapa koja je svedočila o tome da je njegovo vreme isteklo - tvrdi obaveštajni izvor Standarda i dodaje da nije daleko od istine tvrdnja da su Karadžićevo hapšenje omogućili oni koji su prethodno bili zaduženi za njegovo skrivanje. Karla na tragu, ali slabom Tokom prećutnog konsenzusa da se Radovan Karadžić neko vreme ostavi na miru, kako tvrdi izvor Standarda, najveći problem je bila Karla del Ponte, koja je u jednom trenutku 2005. došla do informacije da se on skriva u Beogradu i da ima novi identitet. Ona je tada pokušala da izvrši uticaj na zapadne vlade da pojačaju pritisak na Beograd da uhapsi i izruči Karadžića, ali u tome nije imala mnogo uspeha. Nije ni slutila da većina njenih sagovornika, od kojih je bezuspešno tražila da pritisnu Beograd, o Karadžiću zna mnogo više od nje, ali da odbija da joj pomogne. Frapantno otkriće BIA Bivši šef srpske tajne policije Goran Petrović tvrdi da je BIA tokom 2003. godine imala podatke o identitetu i skrivanju Radovana Karadžića. - Strane službe dale su BIA pre pet godina frapantne podatke prema kojima se Karadžić krio u iznajmljenom stanu na Novom Beogradu i pod lažnim imenom pustio kosu i bradu. BIA je tada preduzela mere i radnje propisane zakonom kako bi proverila informaciju, ali nisu imali sreće - rekao je Petrović. On je objasnio da je utvrđeno da je čovek za koga se sumnjalo da je Karadžić boravio na toj adresi, ali se u međuvremenu odselio. Po svemu sudeći, bio je to ulazak u Karadžićevu zonu onih koji nisu smeli da o tome znaju i da je stvar veoma brzo zataškana.

 13. Milan says:

  Politika, populizam, lova, droga, kocka, prostitucija, gde je tu razmisljanje da bude bolje deci i ljudima? Izgubilo se negde usput!

 14. Daniel says:

  Sreca da postoji internet, inace, mnoge stvari i cinjenice bi bile zaboravljene. Bilo bi jedno radis, drugo pricas. Evo kako je dusebriznik Predrag Ćeranić brinuo za "srpsku nacionalnu stvar", nastojeci da dodje u fokus CIA-e: http://www.nytimes.com/1997/12/14/world/an-old-tale-of-swindle-resurfaces-in-bosnia.html An Old Tale Of Swindle Resurfaces In Bosnia By CHRIS HEDGES Published: December 14, 1997 The secret weapon that cost the Bosnian Serbs $6 million in cash was handed over by somber men in a clandestine meeting on a windswept bridge in the closing months of the Bosnian war two years ago. In return, they were passed a brass container the size of a suitcase that they were told contained a football-sized nuclear weapon, or so the story goes. The container was spirited to the mountain town of Pale, headquarters of Radovan Karadzic and his wartime government. Dr. Karadzic, unable to contain his excitement, pried open the lid and stared inside to see his prize, which the seller, a Liberian arms dealer, said was made with a substance called Red Mercury. ''It was filled with this jelly-like material,'' said Predrag Ceranic, the head of the secret police at the time, who said he was involved in the operation. ''Mr. Karadzic immediately suspected that he had been cheated. He told everyone in the room that maybe this was just jelly.'' Mr. Ceranic has a sheaf of documents to support his story. But his timing in announcing it -- just before the recent Bosnian Serb parliamentary elections -- and his current allegiance to Dr. Karadzic's rival, Biljana Plavsic, suggest that whether the story is true or not the tricks and posturing of modern democratic political campaigning have not eluded the Bosnians. Aides to Ms. Plavsic, the Bosnian Serb President, naturally confirmed the tale told by Mr. Ceranic, who broke with Dr. Karadzic this summer and is now the chief of state security for Ms. Plavsic. And officials loyal to Dr. Karadzic, predictably, dismissed it. ''This is part of the campaign against Dr. Karadzic,'' said Slavko Paleksic, the Minister of Police in Pale, who was reached by telephone. ''Dr. Karadzic is the very personification of our struggle and this is why Plavsic and her supporters keep up these attacks. It seems a shame to accuse a man who is not able to defend himself, who cannot even leave his own home. If this happened in 1995, why do these people decide to tell us about it now?'' Perhaps unknown to Dr. Karadzic, the mysterious substance has been the center of several swindles in recent Eastern European history. ''It was a crazy idea, but Dr. Karadzic is a gambler and he was willing to part with a lot of money, taken from the Serbian people, to realize his dream of getting his hands on a nuclear weapon,'' Mr. Ceranic said. ''He began to speak openly in early 1995 about the arrival of a secret weapon that would end the war, although at the time few people knew he intended to buy a nuclear bomb.'' Mr. Ceranic said that in January 1995, Dr. Karadzic made contact with the arms dealer, Nikolas Oman, who said he had contacts with Russians peddling a miniature neutron bomb that weighed less than 5 pounds. The arms dealer promised Mr. Karadzic that 12 hours after detonation there would be no harmful radiation, Mr. Ceranic said. ''Nikolas told the Defense Minister that Red Mercury looked just like Ping-Pong balls,'' Mr. Ceranic said. After the first $6 million in cash, the remaining $60 million would be raised by mortgaging a state-owned oil refinery in Srpski Brod to a Liberian-owned company, Orbal Marketing Service Ltd. On March 1, 1995, according to legal documents in Mr. Ceranic's possession, the company gave the Bosnian Serb Government a $60 million mortgage for the refinery. Milan Ninkovic, the Bosnian Serb Defense Minister at the time, withdrew $6 million from the central bank in Banja Luka a few weeks later, according to the documents. ''Once the formalities of the mortgage were complete, arrangements were made for the delivery of Red Mercury,'' Mr. Ceranic said. ''At the end of March, a passenger car arrived at the Gradiska border crossing from the direction of Zagreb. It was met by Ninkovic and an armed escort.'' Russian gangsters have been selling ''pure fusion'' Red Mercury weapons in Eastern Europe for more than a decade to clients from rogue states and terrorist groups. Red Mercury samples that have turned up in Europe have proved to be innocuous. Most scientists say that the small nuclear weapons, as well as the substance allegedly used to make them, do not exist. That apparently was the case with the Bosnian Serb purchase. According to Mr. Ceranic, Dr. Karadzic, in a panic, sent top aides to Moscow to find out more about Red Mercury and what exactly his $6 million had bought. ''When the delegation got back to Pale they reported to Karadzic that he had been swindled,'' Mr. Ceranic said. ''Mr. Karadzic was disappointed,'' Mr. Ceranic. ''He was hoping to use a nuclear weapon in the war, or at least be able to threaten to use it.''

 15. Uros says:

  Predrag Ćeranić na platnom spisku plaćenih istraživača NVO Transparency International BiH, koju je predvodio Boris Divjak. Tada je TI BiH istraživala korupciju u BiH, a taj tim istraživača je u Republici Srpskoj kao najvećeg korupcionaša označio premijera Vlade Republike Srpske, Milorada Dodika. Antikorupcionom timu Tranparency Internationala zadatke je tada davao i usmjeravao istraživače Amerikanac RAFFI Gregorijan, zamjenik visokog predstavnika (OHR) i istovremeno supervajzer za Distrikt Brčko. Sada je Predrag Ćeranić Dodikov "lični kolumnista" u banjalučkom dnevnom listu PRESS i figurira kao "prvi Dodikov obavještajac". Da li to izgleda paradoksalno i logično je da se postavlja opravdano pitanje čime je Predrag Ćeranić zaslužio takvo pokroviteljstvo od strane Milorada Dodika? www.ti-bih.org/ wp-content/ uploads/ 2011/ 05/ Studija_sistema_nacionalnog_integriteta_2007.pdf Studija sistema nacionalnog integriteta 2007 - Ti BiH Darko Radić, Ivica Dronjić, Zlatko Kulenović, Predrag Ćeranić, Rebeka Kotlo, Igor ... Predrag Ćeranić (Diplomirao 1988.g. i stekao zvanje profesora filozofije i ...

 16. Daniel says:

  Intervju Predraga Ćeranića banjalučkim Nezavisnim novinama od 03.11.2005. godine. U tom intervjuu novinaru Nezavisnih, žalio se da su iz tadašnje Obavještajo bezbjednosne službe Republike Srpske (OBS RS) "izbačeni oni koji su tražili haške bjegunce", a sada se predstavlja "čuvarem Republike Srpske" koji Dodiku daje savjete kako da sačuva vladajući režim od eventualne "obojene revolucije". Pripreme za to odvijaju se paralelno uz učešće američkih policijskih instruktora za kontrolu masa u obuci policijskih strukrura Republike srpske za razbijanje demonstracija. Ne treba biti previše pronicljiv, pa da se dodje i do zaključka da bi se te policijske snage MUP-a R Srpske mogle efikasno upotrijebiti ukoliko Dodik pokuša da mimo volje naroda i bez refernduma pristane da Republika Srpska u okviru BiH udje u sastav NATO alijanse, što je Predsjednik R. Srpske i najavio kao mogućnost u nedavnom intervjuu beogradskom nedeljniku NIN : http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog03112005-05.php 03.11.2005 Predrag Ćeranić, član Inicijativnog odbora Udruženja otpuštenih radnika obavještajne službe "Izbačeni oni koji su tražili haške bjegunce..." Predrag Ćeranić, član Inicijativnog odbora Udruženja otpuštenih radnika obavještajne službe Izbačeni oni koji su tražili haške bjegunce U Sarajevu je u ponedjeljak formiran Inicijativni odbor Udruženja otpuštenih radnika obavještajne službe na čijem čelu su Edhem Bešić, nekadašnji izvršni direktor Obavještajno-sigurnosne službe FBiH (FOSS) i Predrag Ćeranić, nekadašnji pomoćnik direktora OBS-a RS. Sjednica Skupštine Udruženja najavljena je za srijedu. U intervjuu za "Nezavisne" Ćeranić govori o ciljevima i razlozima osnivanja ovog udruženja. NN: Otpušteni pripadnici obavještajnih službi za iduću sedmicu zakazali su sjednicu Skupštine Udruženja koja će se baviti zaštitom njihovih prava. O čemu se tu radi? ĆERANIĆ: Udruženje će se baviti pružanjem pravne i socijalne pomoći našim članovima, ali naše aktivnosti imaće i širi dijapazon. Mi želimo da javnost i relevantne institucije upoznamo sa težinom problema s kojima se u bezbjednosnom smislu Bosna i Hercegovina suočava danas i da ponudimo adekvatan odgovor. Vidite, iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) nedavnom trijažom kadrova, odstranjeni su svi za koje je rukovodstvo sumnjalo da se bave radikalnim islamskim elementima prisutnim u BiH. Takođe, iz službe su pod krinkom famozne bezbjednosne provjere, odstranjeni svi kadrovi za koje se sumnjalo da rade na lociranju haških bjegunaca. Pri tome su se Džuvo, Zarić i Ćosić držali principa da se niko nikom ne miješa "u posao", odnosno svaki od njih odlučivao je o statusu svojih sunarodnika. NN: Pa šta su time postigli? ĆERANIĆ: Na taj način, oni su unutar, naizgled jedne, napravili tri etničke službe. S takvim ustrojstvom OBA BiH je nemoćna da se u koštac uhvati sa iole ozbiljnijim bezbjednosnim problemom. Kriterijumi danas prisutni u OBA nisu ni stručnost, ni iskustvo. NN: Kako to mislite? ĆERANIĆ: Pa pogledajte, Almir Džuvo je prije imenovanja na visoke funkcije bio poznatiji kao vozač braće Delimustafić, Trifko Buha, šef terenske kancelarije OBA u Banjoj Luci (jedne od četiri u BiH) tokom '92. i '93. bio je vozač Stojana Župljanina, tada načelnika CSB Banja Luka. Nakon što je Župljanin imenovan za Karadžićevog savjetnika, Buha je prekomandovan u SDB. Zahvaljujući stranačkim vezama oni se danas nalaze na važnim mjestima u bezbjednosnom sistemu BiH. NN: Vi tvrdite da su prvi ljudi OBA BiH pod kontrolom stranaka na vlasti? ĆERANIĆ: Politička podrška koju rukovodstvo OBA BiH ima od stranaka koje čine vladajuću nomenklaturu, govori i o strankama kojima je uvijek najvažnije bilo da imaju svoj dio BiH, na kojem su neprikosnoveni gospodari života i smrti, moći i novca. Ne vjerujem da su slučajni incidenti poput nedavnog napada na pravoslavne sveštenike u Dobrinji. Takvi događaji u političkom smislu dobro dođu svim nacionalnim strankama u BiH, pošto za posljedicu imaju podizanje nacionalnih tenzija. Stranke, kojima je oduvijek najvažnije bilo da narodu, kako sami vole da kažu, "prodaju dobru priču", događaje poput tog znaju da iskoriste. Bitno je da se sa egzistencijalnih pažnja usmjeri na nacionalna pitanja, a na tom polju zna se ko su nenadmašni manipulanti. NN: Kako komentarišete ćutanje OHR-a u vezi s tim? ĆERANIĆ: Ćutanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH doživljavam kao izraz zadovoljstva što je konstituisana još jedna institucija na nivou BiH. Kako će i da li će ona funkcionisati, pitanje je koje ih trenutno ne interesuje. Zato će cijena, koju će zbog takvog stava platiti svi građani BiH, biti izrazito visoka. V. POPOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *