Srbiju čekaju reforme ili grčki scenario

Srbiju čekaju reforme ili grčki scenario

7 jula 2013

Narodna banka SrbijeČlan Fiskalnog saveta Nikola Antiparmakov izjavio je da Srbija beleži opasan trend rasta javnog duga. Ako se hitno ne sprovedu mere koje će dovesti do realnog smanjenja troškova, možemo se suočiti s nemogućnošću bilo kakvih isplata iz budžeta.

„Prema planu vlade, a koji prati aktuelni rebalans budžeta, krenuće se u određene reforme i one bi,u najoptimističnijem scenariju, trebalo da dovedu do toga da se trend rasta zaduživanja zaustavi 2017.Realno, to se, uz ovaj obim mera, ni tada neće desiti“, tvrdi Antiparmakov u intervjuu današnjem „Blicu“.

On smatra da je veliki izazov u ovoj godini naći 2,6 milijardi evra za pokrivanje deficita, odnosno 4,5 milijardi evra, koliko nedostaje za 2014.

Antiparmakov smatra i da je velika šteta za ekonomiju i to što Srbija neće uću u aranžman sa MMF-om,jer najavljena saradnja sa Svetskom bankom, iako je dobra vest, dugoročno ne može biti zamena za sporazum s MMF-om, pošto investitori koji nameravaju da ulažu, gledaju procene MMF-a kao neku vrstu garancije za sigurnost njihovog posla.

On je rekao da bi najbolje bilo da možemo da povećamo proizvodnju za 10 odsto i da ne moramo da smanjujemo životni standard, ali to, na žalost, nije moguće, tako da ćemo i narednih godina imati relativni pad standarda od nekoliko procenata.

Antiparmakov je istakao da je ideja Fiskalnog saveta da u narednoj godini nedostajućih 350 miliona evra ne bude obezbeđeno kroz više prihode, već kroz solidarni porez koji bi plaćali oni koji žive od budžeta.

Tim porezom mogla bi relativno da se smanji neravnoteža između zarada u javnom i privatnom sektoru. Jer, jedino privatni sektor može da obezbedi posao za oko 800.000 ljudi koji čekaju zaposlenje. Pored toga, važno je da se već 2015. zaustavi trend daljeg zaduživanja, a to sada može da se obezbedi, uglavnom, smanjenjem rashoda, smatra Antiparmakov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *