СРБИЈУ гурају у НАТО! Хтели ми то или не, ОВА МАПА НАМ СВЕ ГОВОРИ!

СРБИЈУ гурају у НАТО! Хтели ми то или не, ОВА МАПА НАМ СВЕ ГОВОРИ!

12 јуна 2017

Готово све државе у нашем окружењу су чланице НАТО, што је поново отворило питање Србије и њене чврсто прокламоване војне неутралности. Шта би могло да је натера на евентуалну промену става? Две су чињенице које познаваоци прилика наводе као важне – без чланства у НАТО Србија ће тешко постати чланица ЕУ, а остаће и без заштите у случају озбиљнијег сукоба у региону.

Након уласка Црне Горе у НАТО још само две земље у нашем окружењу нису чланице тог савеза. За Македонију је то можда и питање времена, док би пут БиХ ка тој војној организицији био вероватно много тежи.

Војни аналитичар Александар Радић каже да ће Влада Србије морати да размисли о војној неутралности, уколико убрзо након Црне Горе у НАТО уђу и поменуте две државе. Зашто није добро да војно неутрална Србија буде у потпуности окружена чланицама Алијансе?

– Добар део српског народа живеће у државама НАТО-а и то не можете игнориштете. Такође, бићемо у ситуацији да смо потпуно окружени Алијансом, а немамо војне савезнике. То што одржавамо војне вежбе са Русијом и Белорусијом, а онда и са Америком, то је лепо, али то није савезништво – објашњава Радић за „Блиц“.

Он каже да треба видети какве су нам алтернативе, али је проблем што су наши политичари острастили људе и манипулисали њиховим емоцијама.

– Подршка Србије чланству у НАТО-у била је знатно већа 2002. године, када су ране од бомбардовања биле најсвежије, него данас. Створена је клима „за“ и „против“. Нисмо се озбиљно и аргументовано бавили питањем шта даље – тврди Радић.

Бивши помоћник министра одбране Бојан Димитријевић сматра, међутим, да евентуално чланство БиХ и Македоније у НАТО-у неће натерати Србију да преиспита свој став о војној неутралности, који је званично дефинисан скупштинском резолуцијом из 2007. године. Он наводи да би се то пре десило у случају већих сукоба на Косову, у Македонији или Босни, јер би то директно утицало на националну безбедност Србије.

– Оно што нам шкоди је и то што се чланство у НАТО-у препознаје као степеница за улазак у Европску унију. Ту преовлађују више политичко-економски него безбедносни разлози – каже за „Блиц“ Димитријевић и додаје да Србија већ има добру сарадњу са НАТО-ом кроз Партнерство за мир.

И не само добру, вероватно најјачу сарадњу коју држава нечланица може да има са Алијаном. Управо из тог разлога, Игор Новаковић из Центра за међународне и безбедносне послове сматра да је Србија безбедна.

– То што смо окружени државама НАТО-а не видим као нешто је лоше или што угрожава нашу безбедност. Напротив, налазимо се у некој врсти безбедносне колевке. Осим што смо чланица Партерства за мир, од новембра прошле године припадамо борбеној групи ЕУ „Хелброк“. Наша безбедност је утемељена и сарадањом са државама региона – наводи Новаковић.

Он, међутим, додаје да увек постоји простор за већу сарадњу.

– Треба да видимо што је наша стратегија и, по том питању, увек треба искључити емоције – завршава Новаковић.

(Блиц)

KOMENTARI7 коментара

 1. Ruski Agrokor says:

  To znamo vec 20 godina...prvo se udje u nato pa u eu. Pokusace da nam oduzmu pravo na referendum kao i svugde gde narod ne zeli u nato i eu. Ali Rusija je tu,nije ovo ni '95.ni'99.

 2. trigav says:

  seoske mlade,mogle bi biti u eu i nato već 1992, ali, kao što sb(p)ska narodna rečenica kaže "j bi al' samo da im ne uđe". :P

 3. trigav says:

  ili je možda aktualna ona druga: "svaka dlaka lk smeta?"

 4. pirus says:

  Ako Srbija ojaca ekonomski nemace nikakav problem sa ulaskom u EU,a to sto je okruzena Natoom to nema veze sa bezbednosti jer i Austrija je okruzena natoom pa sta joj fali.Samo pametna drzavnicka politika osigurava Srbiji i bezbednost i ekonomski prosperitet.

 5. Natoljub says:

  Ako Austrija i Švajcarska nisu članice NATO-a ne mora ni Srbija! Kako može neko da misli da će NATO da brani Srbiju kad je NATO izvršio genocid nad Srbijom! NE u NATO!

 6. Prva linija says:

  nikada podrska srbije i naseg naroda nato-u nije bila veca od 10-15% kao sto vec rekoh (hrvati,muslimani,madjari) a narocito ne 2002 g. to su lazi demokrata i njihovih namestenih anketa a ovaj radic je debil

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u