СРБИЈУ гурају у НАТО! Хтели ми то или не, ОВА МАПА НАМ СВЕ ГОВОРИ!

SRBIJU guraju u NATO! Hteli mi to ili ne, OVA MAPA NAM SVE GOVORI!

12 juna 2017

Gotovo sve države u našem okruženju su članice NATO, što je ponovo otvorilo pitanje Srbije i njene čvrsto proklamovane vojne neutralnosti. Šta bi moglo da je natera na eventualnu promenu stava? Dve su činjenice koje poznavaoci prilika navode kao važne – bez članstva u NATO Srbija će teško postati članica EU, a ostaće i bez zaštite u slučaju ozbiljnijeg sukoba u regionu.

Nakon ulaska Crne Gore u NATO još samo dve zemlje u našem okruženju nisu članice tog saveza. Za Makedoniju je to možda i pitanje vremena, dok bi put BiH ka toj vojnoj organiziciji bio verovatno mnogo teži.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i pomenute dve države. Zašto nije dobro da vojno neutralna Srbija bude u potpunosti okružena članicama Alijanse?

– Dobar deo srpskog naroda živeće u državama NATO-a i to ne možete ignorištete. Takođe, bićemo u situaciji da smo potpuno okruženi Alijansom, a nemamo vojne saveznike. To što održavamo vojne vežbe sa Rusijom i Belorusijom, a onda i sa Amerikom, to je lepo, ali to nije savezništvo – objašnjava Radić za „Blic“.

On kaže da treba videti kakve su nam alternative, ali je problem što su naši političari ostrastili ljude i manipulisali njihovim emocijama.

– Podrška Srbije članstvu u NATO-u bila je znatno veća 2002. godine, kada su rane od bombardovanja bile najsvežije, nego danas. Stvorena je klima „za“ i „protiv“. Nismo se ozbiljno i argumentovano bavili pitanjem šta dalje – tvrdi Radić.

Bivši pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević smatra, međutim, da eventualno članstvo BiH i Makedonije u NATO-u neće naterati Srbiju da preispita svoj stav o vojnoj neutralnosti, koji je zvanično definisan skupštinskom rezolucijom iz 2007. godine. On navodi da bi se to pre desilo u slučaju većih sukoba na Kosovu, u Makedoniji ili Bosni, jer bi to direktno uticalo na nacionalnu bezbednost Srbije.

– Ono što nam škodi je i to što se članstvo u NATO-u prepoznaje kao stepenica za ulazak u Evropsku uniju. Tu preovlađuju više političko-ekonomski nego bezbednosni razlozi – kaže za „Blic“ Dimitrijević i dodaje da Srbija već ima dobru saradnju sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir.

I ne samo dobru, verovatno najjaču saradnju koju država nečlanica može da ima sa Alijanom. Upravo iz tog razloga, Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove smatra da je Srbija bezbedna.

– To što smo okruženi državama NATO-a ne vidim kao nešto je loše ili što ugrožava našu bezbednost. Naprotiv, nalazimo se u nekoj vrsti bezbednosne kolevke. Osim što smo članica Parterstva za mir, od novembra prošle godine pripadamo borbenoj grupi EU „Helbrok“. Naša bezbednost je utemeljena i saradanjom sa državama regiona – navodi Novaković.

On, međutim, dodaje da uvek postoji prostor za veću saradnju.

– Treba da vidimo što je naša strategija i, po tom pitanju, uvek treba isključiti emocije – završava Novaković.

(Blic)

KOMENTARI7 komentara

 1. Baraba says:

  Pa mi nemozemo uci u EU a kamoli u NATO

 2. Ruski Agrokor says:

  To znamo vec 20 godina...prvo se udje u nato pa u eu. Pokusace da nam oduzmu pravo na referendum kao i svugde gde narod ne zeli u nato i eu. Ali Rusija je tu,nije ovo ni '95.ni'99.

 3. trigav says:

  seoske mlade,mogle bi biti u eu i nato već 1992, ali, kao što sb(p)ska narodna rečenica kaže "j bi al' samo da im ne uđe". :P

 4. trigav says:

  ili je možda aktualna ona druga: "svaka dlaka lk smeta?"

 5. pirus says:

  Ako Srbija ojaca ekonomski nemace nikakav problem sa ulaskom u EU,a to sto je okruzena Natoom to nema veze sa bezbednosti jer i Austrija je okruzena natoom pa sta joj fali.Samo pametna drzavnicka politika osigurava Srbiji i bezbednost i ekonomski prosperitet.

 6. Natoljub says:

  Ako Austrija i Švajcarska nisu članice NATO-a ne mora ni Srbija! Kako može neko da misli da će NATO da brani Srbiju kad je NATO izvršio genocid nad Srbijom! NE u NATO!

 7. Prva linija says:

  nikada podrska srbije i naseg naroda nato-u nije bila veca od 10-15% kao sto vec rekoh (hrvati,muslimani,madjari) a narocito ne 2002 g. to su lazi demokrata i njihovih namestenih anketa a ovaj radic je debil

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *