SRBIJU MALTRETIRA KO STIGNE: Sad i Slovenci ucenjuju Beograd

SRBIJU MALTRETIRA KO STIGNE: Sad i Slovenci ucenjuju Beograd

1 decembra 2014

335133_slovenija--foto-mapsof-net_fSlovenija će se pridružiti Hrvatskoj u zvaničnom pokretanju pitanja otvaranja arhiva Udbe, saznaju „Novosti“. Čak i ako Nemačka da zeleno svetlo za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, Srbiju bi mogle da „zakoče“ bivše jugoslovenske republike.

Ljubljana i Zagreb, naime, nameravaju da u pogodnom trenutku od Beograda zatraže potpuni pristup svim dokumentima nekadašnje zajedničke tajne službe, smatrajući da Srbija ne može da ima ekskluzivitet nad podacima koji su sakupljani na „saveznom nivou“ u zajedničkoj državi. U svetlu zahlađenja odnosa između Srbije i Hrvatske, taj zahtev mogao bi da bude ispostavljen već u decembru.

To je, međutim, samo jedan od problema koje će otvoriti susedi na našem putu prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Iako je Hrvatska ne tako davno isticala da Zagreb neće kočiti Beograd onako kako je njih usporavala Ljubljana, izvesno je da se ova uveravanja neće ostvariti.

Sigurno je da će Hrvatska tražiti definitivno rešavanje pitanja granica na Dunavu sa delom okolnog zemljišta, onako kako to njoj odgovara. Reč je, prema nekim procenama, o čak 10.000 hektara. Dodajmo tome insistiranje Hrvatske na povratku umetnina koje su odnete tokom rata i raspada Jugoslavije, rešavanje pitanja nestalih osoba, moguće zahteve za pokretanje novih optužnica za ratne zločine…

Zagreb, ali i Ljubljana, verovatno će iskoristiti priliku da pokrenu i temu zajedničkih ulaganja u kapitalne projekte u vreme SFRJ, ciljajući milijarde evra. To što srpski građani i država potražuju povraćaj daleko vrednije imovine neće značiti mnogo.

MILANOVIĆ GREŠI ŠTO NE DOLAZI

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je juče da premijer Hrvatske Zoran Milanović pravi veliku grešku time što ne dolazi u Beograd na sastanak premijera iz regiona sa kineskim premijerom, jer je to prilika da zastupa interese svoje zemlje.

– Mislim da bi za to on trebalo da traži razumevanje svojih građana, a ne da poziva Srbiju da uradi ono za šta ni sama Hrvatska nije spremna – kazao je Vulin povodom zahteva koji stižu od naših suseda da se Srbija ogradi od izjava Vojislava Šešelja.

KOČNICE MANjINA

Osim od Hrvatske, ali i Slovenije, Srbija bi na putu ka EU mogla da očekuje i ozbiljne prepreke od Mađarske, Rumunije i Bugarske. Te države bi mogle da iskoriste priliku da traže dodatne pogodnosti za položaj svojih nacionalnih manjina u Srbiji.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Era Bre says:

  Srbiji, tj. Srbijanskoj Vladi (u Beogradu)bilo bi najednostavno rešenje da najuri Ambasade 'PRIJATELJSKIH'zemalja iz zemlje, a njihovim kompanijama što 'vedere i oblače' u Srbiji, zapleni imovinu. To što VELIKI Srbi žive u njihovim zemljama, neće biti veliki gubitak. Oni nikada nisu ni bili na strani svoje OTAĐBINE. Da jesu, odavno bi sebe i svoje potomke vratii tamo, od kuda su pošli sa svojom 'ZADNJICOM' u beli svet. Tek onda, Srbija i njeni PRAVI rodoljubi će stati na BRANIK SRPSTVA. ... Sve ostalo je SMUĆKAJ I PROSPI.

 2. Miško says:

  Dokaz da nas Jevropa muči , ucenjuje i to planski, na komade! Sve one zafrkancije od večitih ucenjivanja pa šiptarizacija, dronzacija, ppa Triletaralci!? pa ovo sda Južnim tokom!? Nemci imaju sa Rusijom Severni tok, dakle obezbedili se, a mi ćemo gas da kupujemo od treće ruke, pa da vidimo kako će da radi Petrohemija, Železara i koja cena će biti gasa!? Srbija je odlučila da igra ulogu kretena, mi smo glupi i neodgovorni, i samo zabijamo golove u sopstvenu mrežu! Svi nas zafrkavaju jer smo mi bezalternativno krenuli u Jevropu! Sve je ovo rezult TRILETARALNE komisije koja se odigrala u sred Beograda, sada dobijamo račun, zato se nastavlja sa samo-destrukcijom od strane naše vlasti, nnažalost. A u međuvremenu spinovanje do bola!

 3. Vladimir says:

  DOBRODOSLI U KLUB. I TO U DVAKLUBA A NE JEDAN!!! U PRVI KLUB UCENJIVANIH I OSPORAVANIH, I U DRUGI KLUB BUDALA KOJI I PORED TOGA HRLE U EU KOJA JE U OVOM MOMENTU U TOTALNOM RASULU I OTVORENO KAZU DA NAS ZA NAREDNIH 100 GODINA NE ZELE. nAZDRAVLJE IM BILA DALEKA KUCA.

 4. Zvone Niš says:

  Pa nek pokreću, imaće da vide šta je radio njihov šef Titove udbe Stane Dolanc i njegov zamenik Franjo Herljević i mnogi drugi njihovi komunistički zločinci ... Oni vide i bez toga, kada pokrenu neku aferu oko ubistava iz toga vremena, pa zaćute kad shvate da su sami odgovorni za ta ubiatva a ne dežurni Srbi, ili ,,Đuro, Slobo, Arkan ondašnji(Žar)" ili neki treći Dolančevi junaci koji su sejali smrt upravo za njih a ne za Srbiju !???

 5. Marijana says:

  Pa nemojte da kukate što će zahtevati i tražiti ovo i ono da nas spreče da uđemo u EU... :) Čine nam veliku uslugu. Samo neka pljuju! Oni bi da izađu kako god umeju iz EU a ovamo se prave da se suprostavljaju našem ulasku. Koja laža!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *