СРБИЈУ ЗАУСТАВЉАЈУ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Ево које четири земље спречавају расправу о Косову

SRBIJU ZAUSTAVLJAJU U SAVETU BEZBEDNOSTI: Evo koje četiri zemlje sprečavaju raspravu o Kosovu

24 oktobra 2018

VELIKA Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i o koracima Prištine ka formiranju „Vojske Kosova“, preduzetim protivno Rezoluciji 1244 – drže dalje od SB Ujedinjenih nacija.

Kako „Novosti“ saznaju, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta bezbednosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM trebalo da je da se, u redovnom tromesečnom terminu, nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja. Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington, pa je ta tema – situacija na Kosovu i Metohiji – preskočena i u septembru tokom predsedavanja Amerike.U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izveštaja o pokrajini koje je Guteres u proteklom periodu napisao. Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska sada pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Sklanjanje teme KiM sa stola SB UN posebno je problematično zbog činjenice da je parlament u Prištini usvojio nacrte tri sporna zakona, čime je praktično pokrenuo proceduru transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojnu formaciju, kršeći tako ne samo međunarodne sporazume i Rezoluciju 1244, već i sopstveni ustav. Prema kosovskom ustavu, osnivanje vojske nemoguće je bez saglasnosti srpskih predstavnika u prištinskom parlamentu.

Izveštaji generalnih sekretara UN, od 1999. godine pa sve do avgusta, uvek su razmatrani na svaka tri meseca, i ovo je prvi put za 19 godina da na sednicama SB duže od šest meseci nije raspravljano o stanju na KiM. Većina zapadnih zemalja već nekoliko godina zagovara proređivanje sednica na kojima se diskutuje o KiM, pa čak i njihovo ukidanje, tvrdeći da u svetu ima pitanja koja su preča od ovog.

Guteres je, u izveštaju koji je pripremio za avgust, naveo da je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija. Konstatovao je „sa rastućom zabrinutošću“ da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno. U međuvremenu, dogodilo se nekoliko novih incidenata u južnoj pokrajini, a istraga o Ivanovićevom ubistvu nije se pomerila s mrtve tačke.

Inače, Priština je juče nastavila aktivnosti na formiranju vojske. Komisija za unutrašnje poslove prištinskog parlamenta osnovala je radnu grupu čiji je zadatak da javno prezentuje nacrte zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga.

Predsednik novoformirane radne grupe Hadži Šalja saopštio je novinarima u Prištini da će radna grupa organizovati dva javna izlaganja nacrta zakona o transformaciji KBS koja bi trebalo da se održe u Prizrenu i Gračanici. Iako je Šalja rekao da očekuje da će javnom predstavljanju prisustvovati i predstavnici Srba, član Komisije za unutrašnje poslove Zoran Mojsilović rekao je da Srpska lista neće učestvovati u tome.

PALMER: SNAŽNA PODRŠKA NEZAVISNOSTI

SJEDINJENE Američke Države će i dalje pružati snažnu podršku kosovskoj nezavisnosti, saopštio je juče u Prištini, zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer. On je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.

Kako su preneli prištinski mediji, Palmer je pozitivno ocenio dosadašnja dostignuća Prištine i dodao da će SAD podržati evroatlantske integracije Kosova. Haradinaj je rekao da „SAD imaju ključnu ulogu u svim procesima na Kosovu“.

(Novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. Rodja says:

  A šta bi se i drugo moglo očekivati. Sve naši "veliki prijatelji"!!! Od velike britanije, preko francuske pa do skotove amerike. Čak su se i "neutralni" vikinzi svrstali u sluge.

 2. Ivan Grozni says:

  Zest srpska vlada tj Vucic ne posalje 1000 vojnika na KiM na koje ima pravo po rezoluciji 1244 i odmah ce Britanci traziti da se stavi na dnevni red SB kako bi mogli da kritikuju Srbe. Klin se klinom izbija. Ali. Vucic, niti ima vojnike niti ima hrabrosti. Jedino moze da posalje Vulina ili jos bolje tetku iz Kanade.

 3. Miraš says:

  Namerno blokiraju izveštavanje o Kosovu baš kad prave Vojsku Kosova. Od sledećih nestalnih članica SB UN dovoljno je da je njih 5 PROTIV i na SB UN se neće raspravljati o Kosovu ma šta da se dešava! Deset promenljivih članica SB UN trenutno su: Bolivija, Etiopija, Kazahstan, Švedska, Holandija, Ekvatorijalna Gvineja, Obala Slonovače, Kuvajt, Peru, Poljska. Od koga one zavise??? Od 5 stalnih članica SB UN samo Kina i Rusija su ZA, a 3 su PROTIV. Stalne članice SB UN su: Kina, Ruska Federacija, Francuska, Ujedinjeno kraljevsko i SAD.

 4. deda mraz says:

  Pa naravno oni sto su nam komunisticki sljam doveli na vlast 1945 god. i od nas napravili bezlicnu masu, sada ih samo odrzavaju i Srbiju i Srbe unistavaju sa nasim komunistickim sljamom iz kruga dvojke.

 5. marko says:

  radi se o tome da fasisti nato pkata vrse silu kosovo nije u un znaci pravno nije priznato od vecine sveta siptari lazu da je priznalo kosovo 110 drzava da jeste to bih cinilo polovicu i vise sveta i bili bi u un nacijama prica .radi se o tome da srbija prvo treba uci u odkb drugo ako rezolucija 12 44 vazi nap[rosto uci s 1000 vojnika vojske srbije na kosovo na granicu i gde treba dokle god se srbija bude ponasla kao ovaj kreten vucic i dacic nema joj spasa i plasila da ce je kfor napsti dotle siptari mogu doci i do beograda i praviti drzavu srbi jadni uvek kukati udji u odkb vojskoo m na svoj teritorij po rezoluciji 1244 naoruzaj se pa nek napadnu jer medunarodno pravo je na strani srbije i ne treba nikom ga dokazivati ni tom fasitickom kforu JER PO REZULICIJI 1244 NE MOZE BITI KFOR NITI NATO NA KSOOVU VEC UN SLEMOVI PLAVI KRAJ PRICE

 6. Klempavi Kučuk says:

  I Srpska vlada ima način da pokrene mnoge akcije na Kosovu u korist Srbije, ali ne preduzima ništa. Zašto Vučić, Vulin&Co ne štite Srpske interese i Srpski narod pitanje je za svakog pravog Srbina. Mobilisati vojsku i artiljeriju i rasporediti duž granice sa Kosovom, kao odgovor na otvorenu pretnju i provolaciju najavom formiranja vojske i kršenja svih međunarodnih sporazuma... stavili bi Kosovo na dnevni red odmah, ali neće...to ni Vučiću ne odgovara, zna se za čiji interes se on bori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *