Србима 1,4 милиона долара одштете за „Олују“

Srbima 1,4 miliona dolara odštete za „Oluju“

4 novembra 2016

akcija-oluja-342

Postupak protiv pravne naslednice američke kompanije MPRI zbog saučestvovanja u progonu Srba iz Hrvatske 1995. okončan je nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima, potvrdio je Savo Štrbac, direktor “Veritasa”.

Od tog iznosa, 850.000 dolara namenjeno je za stipendiranje studenata, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije, a 150.000 dolara za sudske troškove, dok će ostatak od 400.000 dolara ići američkim advokatima tužbe koji su radili bez nadoknade.

Kolektivna tužba Krajišnika prognanih u “Oluji” podneta je 2010. federalnom sudu u Čikagu protiv američke konsultantske kuće “L-3 servisiz ink” kao pravnog sledbenika “Militari profešen risorsiz ink” (MPRI) po osnovu saučesništva u genocidu radi naknade nematerijalne štete na ime duševnog bola zbog izgubljenog zavičaja.

MPRI se tereti da je savetovala, obučavala i kršeći embargo opremala hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja”, a sudu su kao dokaz dostavljeni i ugovori između američke kompanije i Hrvatske.

(Alo)

KOMENTARI4 komentara

 1. obren says:

  TI HRVATI SU DJUBRAD I VELIKE STIPSE -PA ONI BI TREBALI 140 MILIONA DA DAJU KAD SU ISTERALI KOMUNJARE I OCISTILE DRZAVU OD SAMOUPRAVLJACA I LJUBITELJA TITA I UDBE. OCEKUJEM SPOMENIK MILOSEVICU ZA CISCENJE SRBA IZ LEPE NASE I TO SPOMENIK NA SRED TRGA U ZAGREBU. SAD OVI SA SLIKE GLASAJU U SRBIJI ZA RADIKALE SA BEDZOM ILI BEZ BEDZA TAKOZVANI ZEMUNSKI KLAN ALI POLITICKO KRILO OVI SU PORUCILI SLOBI DA IH UVEK POZOVE DA OPOZICIJU PREBIJU U BG I TO DOK SU BILI KUCI U HR A SAD PORUCUJU MESIJI

  • Orion says:

   SRBI SU DUŽNI HRVATIMA 10,5 MILIJARDI DOLARA ZA PROTJERIVANJE HRVATA I RUŠENJE NJIHOVIH DOMOVA, GRANATIRNJE GRADOVA, UNIŠTVANJE SAKRALNIH OBJEKATA, ŠKOLA, VRTIĆA, BOLNICA, TVORNICA, STAMBENIH OBJEKATA, BLOKIRANJE CESTA I PUTEVA, KOLAPS EKONOMIJE, GUBITAK TURISTIČKE ZARADE, RUŠENJE GRADSKIH JEZGRI I SELA, VITALNE INFRASTRUKTURE, PLJAČKU......

 2. Morrigan says:

  Ma kakvi 1,4 milijuna dolara odštete? Kupite im traktore i to je to.

 3. Ivan Grozni says:

  Savetnici priznali krivicu a izvrsioci traze ostetu. Koja je tu pravna logika. Saucesnik u kriminalu priznao i platio. Izvrsioc misli da svet nezna sta je bilo, i da moze da laze doveka. Dace Bog vraticemo im istom merom kad dodje vreme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *