Srbima 25 mesta u tzv. skupštini Kosova

Srbima 25 mesta u tzv. skupštini Kosova

9 maja 2013

Ukoliko ponovo bude vraćen zakon o 20 rezervisanih mesta za nacionalne manjine, Srbi bi sa jedinstvenom listom mogli na budućim izborima da imaju drugi po snazi poslanički klub, piše „Politika“.

Lideru Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodanu Petroviću, koji je u pojedinim zapadnim prestonicama bio najomiljeniji lider Srba u kosovskom parlamentu i rado viđen gost na molitvenom doručku u SAD, osuo se poslanički klub, jer su ga napustila četvorica poslanika, među njima i Nenad Rašić, ministar za rad i socijalnu zaštitu, tako da je sada ostao na četiri poslanika.

U kosovskom parlamentu u ovom sazivu je od 120 poslanika 13 srpske nacionalnosti. Osam ih je iz SLS-a, četiri sa Jedinstvene liste na čijem je čelu Rada Trajković i jedan poslanik Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije.

Dakle, osim 10 zagarantovanih mesta za Srbe, oni su uz simboličnu izlaznost „osvojili” tri dodatna mesta. Ukoliko ponovo bude vraćen zakon o 20 rezervisanih mesta za nacionalne manjine (od toga 10 za Srbe), koji je ustavnom odredbom ukinut posle prestanka nadzirane nezavisnosti, Srbi bi na novim izborima ponovo mogli da imaju 20 mesta, a ukoliko bi izlaznost bila velika mogli bi da budu dodati i novi poslanički mandati.

Tokom pregovora u Briselu prištinski list „Koha ditore” je pisao da bi, ukoliko bude postignut sporazum između Beograda i Prištine, ustavnim izmenama Srbi dobili još deset rezervisanih poslaničkih mesta, pet za predstavnike sa severa Kosova i pet za dijasporu, a i premijer Ivica Dačić je nedavno spomenuo takvu mogućnost.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *