СРБИМА СЕ СПРЕМА ЗАМКА У УН!

SRBIMA SE SPREMA ZAMKA U UN!

19 maja 2024

Pojavio se konačan tekst rezolucije o Srebrenici sa dva pridodata amandmana koji nemaju nikakvu težinu, budući da je sam predlog rezolucije suprotan Povelji Ujedinjenih nacija. Ovo Srbiji pruža mogućnost da pred Međunarodnim sudom pravde tuži svaku pojedinačnu zemlju koja bude glasala za rezoluciju.

Ovo je mišljenje pravnog stručnjaka Milana Blagojevića, koji ne pridaje nikakvu pravnu težinu amandmanima dopisanim na predlog rezolucije o Srebrenici. On naglašava da je sama rezolucija protivpravna, ali i upozorava na skriveno značenje amandmana.Po oceni Blagojevića, prvi amandman koji navodi da se krivična odgovornost ne može odnositi na bilo koju etničku, versku ili neku drugu zajednicu u celini manje je važan od drugog gde se kaže: „Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Zamka u drugom amandmanu

Reč „jedinstvo“, odnosno fraza „jedinstvo u različitosti“, tvrdi Blagojević, zapravo daje osnova da se kasnije pozivanjem i na ovu rezoluciju nastavi proces neustavne unitarizacije Bosne i Hercegovine, odnosno nestanka Republike Srpske. Ta reč, kaže on, u sebi krije zamku kojom bi se poništila sva stečena prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Ključna reč je – jedinstvo. Jedinstvo podrazumeva jedno, a ne više državno-političkih organizacija. Tom rezolucijom se na posredan način govori da u Bosni i Hercegovini može biti samo jedno i unitarno u smislu državne organizacije. To drugim rečima znači poziv da se ukine Republika Srpska i da se ona dekonstitucionalizuje, što bi bila neustavna aktivnost koja inače u kontinuitetu traje od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekao je Blagojević za Sputnjik.

On ponavlja da je potpuno nebitno da li rezolucija sadrži prvobitni tekst, ili dopunjen nekakvim amandmanima, jer šta god da piše u toj rezoluciji ona predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Nevažeća rezolucija

Blagojević precizira da je kompletna rezolucija, odnosno predlog rezolucije, suprotna Povelji Ujedinjenih nacija i članovima 10, 11 i 12 kojima se propisuje zabrana Generalnoj skupštini UN da donosi bilo kakve rezolucije, preporuke ili odluke o pitanjima kojima se bavi Savet bezbednosti.

To je jasna zabrana propisana članovima 10, 11 i 12 Povelje UN i u svakom od tih članova piše da Generalna skupština neće donositi nikakve preporuke, rezolucije i odluke sve dok Savet bezbednosti obavlja svoje zadatke povodom takvih pitanja, u skladu sa poglavljima 5 i 7 Povelje UN, odnosno zadatke u vezi sa očuvanjem svetskog mira. Savet bezbednosti UN u kontinuitetu od 1992. godine pa do dana današnjeg obavlja, na osnovu poglavlja 7 Povelje UN zadatke u cilju očuvanja mira u Bosni i Hercegovini i za svo to vreme, dakle trideset godina, Savet bezbednosti je doneo više od 40 rezolucija o stanju u Bosni i Hercegovini. Njima se, između ostalog, odlučivalo o angažovanju međunarodnih oružanih snaga u BiH radi očuvanja mira i stabilnosti u njoj.Srbija da podnese tužbu

Blagojević smatra da Generalna skupština Ujedinjenih nacija ne bi trebalo ni da raspravlja, a kamoli da odlučuje o predlogu rezolucije o Srebrenici, a ukoliko to učini ne samo da će prekršiti Povelju Ujedinjenih nacija, već će i svaka od država koja bude glasala za tu rezoluciju flagrantno povrediti taj osnovni akt UN.

S obzirom na ove činjenice koje su lako proverljive prostim čitanjem Povelje UN, vidi se da ovo daje pravo Srbiji kao državi članici UN da, ukoliko rezolucija bude usvojena, dvaku od tih država koje su za rezoluciju glasale tuži pred Međunarodnim sudom pravde, zbog povrede Povelje UN, decidan je naš sagovornik.

Blagojević dodaje da je već druga tema hoće li Srbija to i učiniti, ali da svakako ima i tu mogućnost.

(Sputnjik)

KOMENTARI10 komentara

 1. velemir says:

  Ajde sve ste dogovorili sa njima da zamajavate narod sa tom rezolucijom o genocidu i sa tim izimišljanje genocida, to je projekat manipulacije velikih razmera, kako bi ste drugačije zamajavali narod, ajmo podiži tenzije i zateži što više, što više opljačkate narod, to su RS i SR više ugroženi, planski se to radi evo već 29 godina dok satirete, pljačkate i uništavate naroda. Ovi u RS 26g Dodik priča priču o ugroženosti Srba i o tome da neko hoće da ukine RS dok ju je sistematski opljačkao, sad treba i vučića da slušamo kako se prenemaže, kuka kako mu je teško, kako će se boriti, ma sve vas treba pohapisti procesuirati za sve što ste uradili ovom jadnom narodu. Nisu nama problem ni Zapad ni nekakve rezolucije nego naše vlasti što nas uništiše, osaviše bez privrede u privatizaciji i iskoreniše fabrike, dadoše sve resurse pod koncesiju Kinezima, Englezima itd.

  • Nenad says:

   Tupav si.

  • Miki says:

   Velimire, možemo pričati o Dodiku lopovu, o Vučiću fašisti, o korupciji, o krađi, o tome ko je uzeo koncesije, ali ne videh da si zainteresovan za rešenje problema koje se zove rezolucija o GENOCIDU u Srebrenici. Ne videh da ti smeta smrdljivi trag zločinaca iz Nemačke, kojima nije dosta srpske krvi iz prvog i drugog svetskog rata. Čak su i prekršili svoj ustav da bi (sa zsdovoljstvom) mogli da učestvuju u bombardovanju Srbije 1999. Kakav god da je Vučić on bar nariče, nešto muljaka ili šta li. Ili možda imaš ti neku ideju. A možda bi Tepićka i kompanija našli rešenje koje bi te zadovoljilo? Razočarao si me SRBINE. Komentar ti više priliči dnevnom avazu.

   • Željko says:

    @Miki Nije se rodio tko bi Vama ugodio?

  • Željko says:

   @velimir Bravo za Vaš komentar!! Da Vas utješim isto je i u Hrvatskoj, gdje sada imamo "radikalnu vladu", koja radikalnije krade svega čega se dotakne!

 2. Kulak says:

  Ta BiH je veštačka konstrukcija. Čudovište mora biti razdruženo.

  • Željko says:

   @Kulak Pazite što želite, možda Vam se Vaše želje vrate kao bumerang?! Imate, više nego Hrvatska, "pridruženih" dijelova teritorija u prošlom stoljeću: Vojvodina 1918., Sandžak 1912., Dimitrovgrad i Bosilevgrad, Preševska dolina, Kosovo je na papiru Srbija samo kod Vas a i to je dio Srbije, bilo, od 1912.!

 3. Baćo says:

  Ma kakva zamka. Muslimanski Srbi ili kako oni sebe zovu Bošnjaci su ilegalno izneli ovaj predlog pred UN, kršeći zakon BIH jer za takvo nešta zrebalo se pitati sve tri strane. Poništiti taj predlog i proglasiti ga nevažećim.

  • Zeka says:

   Kaži to Amerikancima, Nemcima i Ruanđanima. Briga njih šta je legalno, a šta ilegalno. Sila i pare vrte gde burgija neće...

 4. Zeka says:

  Pomalo je smešan ovaj naš zemljak Milan Blagojević. Jeste on pravni stručnjak, ne sporim. Ali je, istovremeno, i politički pacer. Evo zašto. On predlaže da Srbija podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde u vezi sa protivpravnom procedurom u Ujedinjenim nacijama. A šta je Međunarodni sud pravde, nego pravni organ Ujedinjenih nacija! Tako dolazimo do tautologije. Generalna skupština UN, kao njen najvažniji organ koji sačinjavaju sve države članice, krši Povelju UN kao njihov najvažniji temeljni dokument. I sada neko očekuje da će drugi važan organ UN da osudi i presudi akte UN kao tela kome i sam pripada? Ovde je bespredmetno govoriti o pravičnosti, jer sud sudi u ime onog koji ga je osnovao i ko ga finansira. To važi za sve sudove ovog sveta, pa što ne bi i za tzv. Međunarodni sud pravde (ICJ). Inače, ovaj sud ne treba brkati sa tzv. Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju ("haški trabunjal") koji je takođe, ali protivpravno, sud UN.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *