СРБИМА СЕ СПРЕМА ЗАМКА У УН!

СРБИМА СЕ СПРЕМА ЗАМКА У УН!

19 маја 2024

Појавио се коначан текст резолуције о Сребреници са два придодата амандмана који немају никакву тежину, будући да је сам предлог резолуције супротан Повељи Уједињених нација. Ово Србији пружа могућност да пред Међународним судом правде тужи сваку појединачну земљу која буде гласала за резолуцију.

Ово је мишљење правног стручњака Милана Благојевића, који не придаје никакву правну тежину амандманима дописаним на предлог резолуције о Сребреници. Он наглашава да је сама резолуција противправна, али и упозорава на скривено значење амандмана.По оцени Благојевића, први амандман који наводи да се кривична одговорност не може односити на било коју етничку, верску или неку другу заједницу у целини мање је важан од другог где се каже: „Понављамо чврсту посвећеност да одржавамо и јачамо јединство у различитостима у Босни и Херцеговини“.

Замка у другом амандману

Реч „јединство“, односно фраза „јединство у различитости“, тврди Благојевић, заправо даје основа да се касније позивањем и на ову резолуцију настави процес неуставне унитаризације Босне и Херцеговине, односно нестанка Републике Српске. Та реч, каже он, у себи крије замку којом би се поништила сва стечена права Срба у Босни и Херцеговини.

Кључна реч је – јединство. Јединство подразумева једно, а не више државно-политичких организација. Том резолуцијом се на посредан начин говори да у Босни и Херцеговини може бити само једно и унитарно у смислу државне организације. То другим речима значи позив да се укине Република Српска и да се она деконституционализује, што би била неуставна активност која иначе у континуитету траје од потписивања Дејтонског споразума, рекао је Благојевић за Спутњик.

Он понавља да је потпуно небитно да ли резолуција садржи првобитни текст, или допуњен некаквим амандманима, јер шта год да пише у тој резолуцији она представља кршење Повеље Уједињених нација.

Неважећа резолуција

Благојевић прецизира да је комплетна резолуција, односно предлог резолуције, супротна Повељи Уједињених нација и члановима 10, 11 и 12 којима се прописује забрана Генералној скупштини УН да доноси било какве резолуције, препоруке или одлуке о питањима којима се бави Савет безбедности.

То је јасна забрана прописана члановима 10, 11 и 12 Повеље УН и у сваком од тих чланова пише да Генерална скупштина неће доносити никакве препоруке, резолуције и одлуке све док Савет безбедности обавља своје задатке поводом таквих питања, у складу са поглављима 5 и 7 Повеље УН, односно задатке у вези са очувањем светског мира. Савет безбедности УН у континуитету од 1992. године па до дана данашњег обавља, на основу поглавља 7 Повеље УН задатке у циљу очувања мира у Босни и Херцеговини и за сво то време, дакле тридесет година, Савет безбедности је донео више од 40 резолуција о стању у Босни и Херцеговини. Њима се, између осталог, одлучивало о ангажовању међународних оружаних снага у БиХ ради очувања мира и стабилности у њој.Србија да поднесе тужбу

Благојевић сматра да Генерална скупштина Уједињених нација не би требало ни да расправља, а камоли да одлучује о предлогу резолуције о Сребреници, а уколико то учини не само да ће прекршити Повељу Уједињених нација, већ ће и свака од држава која буде гласала за ту резолуцију флагрантно повредити тај основни акт УН.

С обзиром на ове чињенице које су лако проверљиве простим читањем Повеље УН, види се да ово даје право Србији као држави чланици УН да, уколико резолуција буде усвојена, дваку од тих држава које су за резолуцију гласале тужи пред Међународним судом правде, због повреде Повеље УН, децидан је наш саговорник.

Благојевић додаје да је већ друга тема хоће ли Србија то и учинити, али да свакако има и ту могућност.

(Спутњик)

KOMENTARI10 коментара

 1. velemir says:

  Ajde sve ste dogovorili sa njima da zamajavate narod sa tom rezolucijom o genocidu i sa tim izimišljanje genocida, to je projekat manipulacije velikih razmera, kako bi ste drugačije zamajavali narod, ajmo podiži tenzije i zateži što više, što više opljačkate narod, to su RS i SR više ugroženi, planski se to radi evo već 29 godina dok satirete, pljačkate i uništavate naroda. Ovi u RS 26g Dodik priča priču o ugroženosti Srba i o tome da neko hoće da ukine RS dok ju je sistematski opljačkao, sad treba i vučića da slušamo kako se prenemaže, kuka kako mu je teško, kako će se boriti, ma sve vas treba pohapisti procesuirati za sve što ste uradili ovom jadnom narodu. Nisu nama problem ni Zapad ni nekakve rezolucije nego naše vlasti što nas uništiše, osaviše bez privrede u privatizaciji i iskoreniše fabrike, dadoše sve resurse pod koncesiju Kinezima, Englezima itd.

  • Miki says:

   Velimire, možemo pričati o Dodiku lopovu, o Vučiću fašisti, o korupciji, o krađi, o tome ko je uzeo koncesije, ali ne videh da si zainteresovan za rešenje problema koje se zove rezolucija o GENOCIDU u Srebrenici. Ne videh da ti smeta smrdljivi trag zločinaca iz Nemačke, kojima nije dosta srpske krvi iz prvog i drugog svetskog rata. Čak su i prekršili svoj ustav da bi (sa zsdovoljstvom) mogli da učestvuju u bombardovanju Srbije 1999. Kakav god da je Vučić оn bar nariče, nešto muljaka ili šta li. Ili možda imaš ti neku ideju. A možda bi Tepićka i kompanija našli rešenje koje bi te zadovoljilo? Razočarao si me SRBINE. Komentar ti više priliči dnevnom avazu.

   • Željko says:

    @Miki Nije se rodio tko bi Vama ugodio?

  • Željko says:

   @velimir Bravo za Vaš komentar!! Da Vas utješim isto je i u Hrvatskoj, gdje sada imamo "radikalnu vladu", koja radikalnije krade svega čega se dotakne!

 2. Kulak says:

  Ta BiH je veštačka konstrukcija. Čudovište mora biti razdruženo.

  • Željko says:

   @Kulak Pazite što želite, možda Vam se Vaše želje vrate kao bumerang?! Imate, više nego Hrvatska, "pridruženih" dijelova teritorija u prošlom stoljeću: Vojvodina 1918., Sandžak 1912., Dimitrovgrad i Bosilevgrad, Preševska dolina, Kosovo je na papiru Srbija samo kod Vas a i to je dio Srbije, bilo, od 1912.!

 3. Baćo says:

  Ма каква замка. Муслимански Срби или како они себе зову Бошњаци су илегално изнели овај предлог пред УН, кршећи закон БИХ јер за такво нешта зребало се питати све три стране. Поништити тај предлог и прогласити га неважећим.

  • Зека says:

   Кажи то Американцима, Немцима и Руанђанима. Брига њих шта је легално, а шта илегално. Сила и паре врте где бургија неће...

 4. Zeka says:

  Помало је смешан овај наш земљак Милан Благојевић. Јесте он правни стручњак, не спорим. Али је, истовремено, и политички пацер. Ево зашто. Он предлаже да Србија поднесе тужбу Међународном суду правде у вези са противправном процедуром у Уједињеним нацијама. А шта је Међународни суд правде, него правни орган Уједињених нација! Тако долазимо до таутологије. Генерална скупштина УН, као њен најважнији орган који сачињавају све државе чланице, крши Повељу УН као њихов најважнији темељни документ. И сада неко очекује да ће други важан орган УН да осуди и пресуди акте УН као тела коме и сам припада? Овде је беспредметно говорити о правичности, јер суд суди у име оног који га је основао и ко га финансира. То важи за све судове овог света, па што не би и за тзв. Међународни суд правде (ICJ). Иначе, овај суд не треба бркати са тзв. Међународним кривичним судом за бившу Југославију ("хашки трабуњал") који је такође, али противправно, суд УН.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u