Srbima u BiH poštu donosi vehabija

Srbima u BiH poštu donosi vehabija

25 oktobra 2013

srbi-u-bihSrpski jezik i ćirilično pismo su proterani iz Federacije BiH, baš kao što je ovaj entitet očišćen od Srba u proteklom ratu, zbog čega se institucionalna zaštita ova dva stuba srpske duhovnosti i nacionalnog identiteta nameća kao suštinska!

Ovo je jedinstven stav srpskih političara, lingvista i naučnih radnika povodom sve otvorenijeg “progona” srpske kulture i jezika iz Sarajeva i ostalih gradova u FBiH.

Nakon proterivanja srpskih velikana iz naziva ulica, javnih institucija, domova kulture, zabranjivanja ćirilice u školama, postavljanja grbova opština i gradova sa isključivo bošnjačko-muslimanskim i hrvatskim elementima, zavisno od kantona, zatiranje ćirilice sada je evidentno i u svim dokumentima i odlukama institucija BiH!

I u službenim dopisima, radnim materijalima, zakonima, aktima u Savetu ministara, brojnim agencijama na nivou BiH i parlamentu BiH dominantna je latinica uprkos protivljenju srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Posledica toga je činjenica da je većinu administracije u institucijama u Sarajevu čine Bošnjaci, nešto malo Hrvata, dok Srba gotovo da i nema, pa samim tim nema potrebe ni za ćirilicom.

U zakonima koji pred srpske poslanike stižu uz Saveta ministara uglavnom nema ni slova srpskog jezika. Tekstovi su puni kroatizama poput “predsjedatelj”, “provedbeni mehanizam”, “europski”…

Poslanik SDS u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, kaže, za “Novosti”, da je ćirilica ugušena u Federaciji BiH, u kojoj se sistematski zatire srpska i pravoslavna kultura.

– Srpskoj deci se u Sarajevu brani da uče pravoslavnu veronauku, nametnut im je bosanski jezik, u tom gradu više nema ni ulice sa imenom Veselina Masleše, kao ni narodnih heroja i oslobodilaca Sarajeva među kojima je bio i Pero Kosorić – rekla je Pandurevićeva.

Prema njenim rečima, svaki detalj u Sarajevu svedoči da je reč o isključivo bošnjačko-muslimanskom gradu.

– U Sarajevo ulazite Ulicom Zelenih beretki, prolazite kraj Trga srebreničkih žrtava, a postojala je i inicijatova da aerodrom bude nazvan po Aliji Izetbegoviću. U jednom sarajevskom naselju Srbima poštu donosi poštar – vehabija! To je jasna poruka da Srbima nema mesta u tom gradu – naglasila je ona.

U Federaciji BiH od ukupnog broja državnih službenika 66,54 odsto čine Bošnjaci, 26,19 odsto Hrvati, a svega 4,26 odsto Srbi, potvrđuju zvanični podaci.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović ocenio je, za “Novosti”, da je princip proporcionalne nacionalne zastupljenosti službenika u organima uprave i lokalne samouprave narušen na području cele BiH, a da je to posebno vidljivo u FBiH.

– U administraciji FBiH zaposlen je neznatan broj Srba i takvo stanje mora biti promenjeno ako želimo da obezbedimo ravnopravnu nacionalnu zastupljenost službenika – kazao je Prodanović.

BORBA ZA ĆIRILICU

POTIRANjE ćirilice, osim u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti BiH, vidljivo je i na televiziji, u štampi, izdavaštvu, na internetu. Predsednik Udruženja “Ćirilica” iz Banjaluke Rade Udovčić kaže za “Novosti” da institucije RS i srpski predstavnici u institucijama BiH ne smeju da izgube “borbu za ćirilicu”. – Problem jeste lingvistički, ali je u pitanju politička borba. Ukidanje ćirilice i uvođenje bosanskog jezika bio bi prvi korak ka gašenju RS i srpskog identiteta – ocenio je Udovčić.

NASELjE BEZ SRBA

U Sarajevu je pre rata živelo 168.000 Srba, a sada ih nema ni dva odsto. Taj broj se i dalje smanjuje. Da je u mnogim sarajevskim naseljima sprovedeno potpuno etničko čišćenje, pokazuje primer naselja Osijek kod Ilidže, koje je pre rata bilo gotovo sto odsto srpsko, a sada u njemu nema nijednog Srbina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *