Srbima u Srebrenici zabranjeno da postave spomen-ploču ubijenim srpskim civilima

Srbima u Srebrenici zabranjeno da postave spomen-ploču ubijenim srpskim civilima

28 juna 2013

34702_vest__-70714294Kod bivše zgrade Policijske stanice u Srebrenici danas je, nakon parastosa u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, položeno cveće i prislužene su sveće za pokoj duša 11 ubijenih srpskih civila. Za danas je bilo najavljeno i postavljanje spomen-ploče na ovu zgradu u znak sećanja na nevine Srbe ubijene u ovom gradiću, ali to se nije dogodilo.

Zamenik načelnika ove opštine Biljana Rakić rekla je da ploča nije postavljena jer nije dobijena saglasnost opštine.

„Nadali smo se da će Bošnjaci u opštinskoj vlasti imati razumevanje i isti odnos prema svim nevinim žrtvama i da ćemo dobiti saglasnost za postavljanje spomen-obeležja, ali smo se uverili da oni žrtvama smatraju samo svoje sunarodnike“, rekla je Rakićeva, koja je i predsednik Odbora za obeležavanje značajnih datuma stradanja srpskog naroda Srebrenice.

Na ovom skupu rečeno je da su svi Srbi, koji su bili lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti, brutalno ubijeni, a da za te zločine još niko nije odgovarao. Od 11 ubijenih u Srebrenici još se troje vode kao nestali.

Delegacije opštinske Boračke organizacije i srpskih predstavnika u opštinskoj vlasti Srebrenice, te rodbina i komšije nastradalih položili su danas cveće ispred zgrade u kojoj je u toku rata bila srebrenička policijska stanica, gdje su mučeni i ubijani Srbi koji su ostali u ovom gradu ili su ih muslimanske jedinice zarobile u toku rata.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović naveo je da su ovde mučeni i svirepo ubijeni Srbi koji su ostali, verujući komšijama da mogu živeti u svojim kućama.

„U gradu je ostalo i ubijeno 11 civila, a isto tako prilikom etničkog čišćenja srpskih sela muslimanske snage su ubile veliki broj starih, bolesnih i nepokretnih srpskih civila, zapalivši ih žive u kućama i za te zločine niko nije odgovarao“, istakao je Milovanović.

On je naglasio da bošnjačka vlast u Srebrenici potvrđuje da joj ne odgovara ništa što je srpsko i da zbog toga nije dozvolila postavljanje spomen-ploče.

„Hteli smo da legalno postavimo to spomen-obeležje na ovu zgradu, ali nismo dobili odobrenje. Od te namere nećemo odustati“, poručio je Milovanović.Prema njegovim rečima, u Srebrenici su 1992. i 1993. godine počinjeni stravični zločini nad srpskim narodom, za koje niko nije odgovarao i na to se mora stalno ukazivati i ponavljati svim pravosudnim organima, koji su se do sada bavili samo zločinima nad Bošnjacima, da su se ovde dogodili stravični zločini nad Srbima i da njihove počinioce treba procesuirati.

On je istakao da nijedna srpska žrtva ne smije biti zaboravljena i da svi počinioci zločina moraju odgovarati, te da Boračka organizacija nikada neće odustati od zahteva da počinioci zločina nad Srbima odgovaraju.

„Ovi ljudi su bili civili i ne želeći uzeti oružje ostali su u svojim domovima da bi bili ubijeni samo zato što su Srbi i što je najtužnije neki od njih još nisu pronađeni“, istakao je Milovanović.

Podsećajući na stradanje majke i sina u porodicama Stjepanović i Lazić, te bračnog para Dimitrovski, on je naglasio da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo organizovalo sistematsko ubijanje Srba u urbanom delu Srebrenice i da su malobrojni preživeli, nakon razmene, ubrzo umrli od posledica stravičnih mučenja.

Mladenu Stjepanoviću, u svojoj kući, preko puta opštinske zgrade u Srebrenici, 1992. godine ostali su otac Mihailo i baka Anđelija.

„Godinama uzaludno tragamo da pronađemo i dostojno sahranimo njihove posmrtne ostatke. U Srebrenicu su se vratili neki Bošnjaci koji sigurno znaju ko je ubio lojalne Srbe i gde su ukopani, ali ne žele da to otkriju kako i dalje za ta ubistva niko ne bi odgovarao“, rekao je Stjepanović.

On kaže da je neopisiv i užasan osećaj nemoći da pronađu posmrtne ostatke oca i bake i da ih porodica dostojno sahrani.

Stjepanović je ocenio da je Sud BiH nepravedan prema srpskim žrtvama i pozvao pravosudne organe BiH da istim aršinima dele pravdu za sve žrtve, te Institut za traženje nestalih BiH da istim intenzitetom radi na pronalaženju nestalih Srba kao što radi na ekshumacijama nestalih Bošnjaka.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *