СРБИН ИЗ СИРИЈЕ ОТКРИВА: Ово је права истина о нападу на Сирију

SRBIN IZ SIRIJE OTKRIVA: Ovo je prava istina o napadu na Siriju

15 aprila 2018

SIRIJCI su navikli na slične nedaće. Ovo je osma godina rata, mirnim tonom Milan Vijatović, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Damasku, opisuje ponašanje sirijskog naroda posle preksinoćnjeg napada.

Na početku razgovora za „Novosti“ Vijatović kaže da prema prvim analizama šteta na vojnim objektima u Damasku nije velika, a da mnogo raketa nije ni došlo do cilja.

– Meta napada uglavnom su bili objekti koji su i ranije gađani – govori Vijatović.

– Još ne znamo da li je ovo bio samo probni napad i da li će uslediti još neki. Sirijska armija je i dalje funkcionalna – obavlja antiterorističke zadatke, jer je veliki deo Sirije još pod kontrolom terorista.

Domaćini su mirno dočekali napad, jer su, kaže Vijatović, bili upozoreni. Stoički su ga podneli.

– Napad je bio očekivan – govori Vijatović.

– Bili su poznati i vreme i mete. Ti podaci podeljeni su diplomatskom koru, a mi smo, na osnovu iskustva iz Jugoslavije, znali da će biti gađani vojni ciljevi, pre svega oni koji se dovode u vezu sa hemijskim oružjem, i vojni aerodromi.

Vijatović nam priča da su posle osam godina stanovnici Damaska prvi put mogli da šetaju gradom kad je oslobođena Istočna Guta.

– To je trajalo nepunih nedelju dana. Sve do ovog američkog napada – kaže on.

Vojnici Islamske države su sada, po rečima Vijatovića, razbijeni u grupe, ali i dalje predstavljaju opasnost.

Centar Damaska je, po rečima našeg sagovornika, skoro sačuvan, ali su naselja u kojima su se vodile borbe totalno uništena.

– Sirija ne raspolaže hemijskim oružjem – tvrdi Vijatović.

– Posle potpisivanja sporazuma 2013. Sirija je uništila postrojenja za njihovu proizvodnju, a naoružanje i supstance su odavno predali. Zvaničnici su to više puta potvrdili našoj ambasadi, kao i kolegama iz drugih zemalja.

Najnoviji napad je, ipak, „obrazložen“ time da sirijska vojska koristi hemijsko oružje.

– Sirijska vlada je početkom februara pokrenula operaciju oslobađanja Gute, u kojoj su učestvovale specijalne jedinice – objašnjava Vijatović.

– Postignut je dogovor sa teroristima. Deo njih je prihvatio program pomirenja, koji podrazumeva potpunu aboliciju – da ne snose krivičnu odgovornost za svoje postupke i da mogu da ostanu da žive i rade, dok je drugi deo prihvatio da se evakuiše u provinciju. Do sada je evakuisano oko 60.000 terorista i članova njihovih porodica, a oko 15.000 prihvatilo je program pomirenja.Šestog aprila, međutim, teroristi iz Dume koji su prihvatili sporazum ponovo su počeli da granatiraju centar Damaska i napadaju jedinice sirijske armije.

– Sirijska armija je izvela operaciju koja je trajala negde oko 36 sati i 7. aprila dešava se incident gde je navodno upotrebljeno hemijsko naoružanje. Sticajem okolnosti video sam taj napad iz Damaska – kaže Vijatović.

– Vetar je duvao u pravcu centra grada. Da su korišćeni hemijski otrovi broj žrtava bi bio ogroman. Postoji još dokaza koji potvrđuju da se radi o scenariju koji je bio uvod da se opravda ovaj napad.

Naša ambasada nalazi se u centru Damaska. Samo godinu dana, do maja 2014, bila je izmeštena u Bejrut, a onda je vraćena u Siriju.

– Trenutno se u Siriji nalazi nekoliko hiljada naših ljudi. Ovde su, uglavnom, sa svojim porodicama – kaže Vijatović.

– Većina Sirijaca koji su studirali u SFRJ se oženila našim devojkama. Sada oni imaju decu, unučiće, a po našim zakonima svi oni su srpski državljani. Njihove porodice su brojne, imaju po petoro-šestoro dece… Jedan deo naših državljana je evakuisan, ali je mnogo njih ostalo ovde zbog imovine. Trudimo se da im olakšamo život. Procedura oko izdavanja putnih isprava i viza je pojednostavljana.

BEZ PORODICA

PORED Vijatovića, u našoj ambasadi u Damasku je i njegov zamenik Veljko Piljak. Tamo su bez porodica, jer je naše Ministarstvo inostranih poslova odlučilo tako, zbog složenosti situacije u Siriji.

(Večernje novosti)

KOMENTARI8 komentara

 1. Zoran says:

  Ovo pricaju: Amerikanci zasad ništa ne priznaju, ali je sirijska PVO oborila sve četiri njihove krstareće rakete lansirane na aerodrom Diuvali, takođe - svih 12 kojima su tukli aerodrom Dumeir, pet od 9 usmerenih na aerodrom Meza, 18 od 18 kojima su tukli aerodrom Blej, 12 od 12 kojima su nameravali da ponovo razore aerodrom Šajrat, 13 od 16 ipaljenih na aerodrom Homsa (ali bez značajnijih razaranja)... Moskovski vojni ekspert Aleksandar PERENDŽIJEV: „Pentagon fijasko nikada neće priznati. Njegov značaj ne treba nimalo potcenjivati. Sirija, koja sedam godina krvari, uspela je po prvi put da odbije moćni raketni napad vodećih zapadnih sila. Neće više za Zapad biti nove Jugoslavije ni novog Iraka“

  • Miraš says:

   Baš zato što im izmiče Sirija biće još novih sličnih udara. Što bude vladao sve većim teritorijama Sirije to će Asadu sve manje trebati politički procesi i onaj iz Ženeve a i onaj iz Astane. To je dobro jer preko političkog procesa neće moći stranci značajno da utiču na budućnost Sirije. SAA već sada može da počne sa oslobadanjem Rake i Tabke, jer tamo se lokalno stanovništvo već buni protiv SDF. Za Amere bi bila katastrofa da se oni negde povlače. Ali zato Sirijci će do kraja oslobodjenja cele države gotovo stalno nositi "specijalni teret dobijan od najizuzetnijih". Kad budu osloboadjali Daru tu će opet biti "trovanja naroda". A tek u Idlibu. Smišljaće i druge načine za podrivanje Asada. SAD ne može da prihvati da njihova izuzetna sila ne daje rezultate, s to se dešava u Siriji. SAD ne može da prihvati da oni treba da napuste Siriju. Ali ako bi doveli svoju marionetu u Damask onda bi se sa njom dogovorili kako da ih ta lutka zadrži u Siriji. Lutku bi još obučili kako da Sirija raskine sporazum o vojnoj saradnji sa Rusijom.

   • Miraš says:

    Deluje neobično, ali sada je važnije sačuvati već oslobodjeni veliki deo Sirije i to na čelu sa legitimnom sirijskom vladom! Taj veći deo se pita o sudbini cele Sirije, a to znači da otpadaju i američki predlozi o nekakvoj federalnoj Siriji. Naravno otpadaju i američke želje da se oni zadržavaju u Siriji. Mogu još ponegde taj veliki komad da povećavaju, a treba da budu oprezni da im povodom sukoba sa Kurdima ne naprave politički problem celovitosti države.

  • Roy says:

   Ma i srpska PVO je oborila sve americke rakete i ni jedna nije pala na Srbiju. Odma kod psihijatra pod hitno dok ti nije kasno. Reci Rusi su ljigavci, kukavice, podmukli, dvolicni, izdali su koga su god stigli, sve u imenekog odgadjanja svjetskog rata koji se nikako ne moze odgoditi jer druga strana to ne zeli. Rusi su smece pokvareno, prodali su sve sto su mogli i dali za komad papira zvani Euro ili Dollar. (na engleskon se Euro i Dollar pisu velikim slovom, valjda zato sto vole pare, ali ih Rusi vole jos vise).

   • Miraš says:

    Nije tačno da Rusi baš toliko vole novac, jer naprimer na ruskom jeziku rublja se piše malim slovom.

 2. leteci cirkus says:

  a ovo je jos veca istina o siriji. sirijska flota je stigla pred americku istocnu obalu, ispalila preko sto raketa na njujork i vasington, a amerikanci nisu uspeli ni jednu raketu oboriti.

 3. Vojna I ojdeSe says:

  Kazem vam, svi su na marihuanu. I Xbox and PS4 igrice... Sve onii rade organiziraano. Dajtemi vlast vojnu I uradichu vistinski pakao sa nuk. Biol. Hem. Sve cu da upotrebim

  • goran says:

   Cekaj malo, na to mesto je vec konkurisao Trifun. Kad on spali celu planet, zivecemo u raju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *