Srbin ministar odbrane u vladi Australiji!?

Srbin ministar odbrane u vladi Australiji!?

11 septembra 2013

art-Untitled-1-420x0Endrju Nikolić iz Lancestona na Tasmaniji nije postao samo prvi član srpskog porekla u istoriji australijskog parlamenta, već mu predviđaju da će biti i novi ministar odbrane. Teško da bi Toni Abot mogao među svojim kolegama da pronađe osobu koja bi za ovaj položaj imala bolje karakteristike: Nikolić je, naime, brigadni general sa 31 godinom službe u oružanim snagama, a danas je u civilnoj službi odbrane.

Posle ovog, najtežeg poraza laburista za stotinu godina, moglo bi se reći da, pored Srba, i Crnogorci, makar posredno, putem „ženske linije“, imaju veoma izgledne šanse da uđu na vrata Parlamenta.

Uz Nikolića, naime, kandidat je još jedna osoba koja nosi jedno od naših najčešćih prezimena. Reč je o gospođi Doni Petrović iz Melburna koja je udata za Crnogorca.

U trenutku zaključenja ovog broja, međutim, još nije izvesno da li je gospođa Petrović uspela da pobedi laburistu Roba Mičela, u izbornoj jedinici Mekiven.

Borba je tesna i do ovog trenutka brojke pokazuju da ona ima skoro 2.000 primarnih glasova više od protivnika. Ipak veruje se da konačan rezultat neće biti poznat za još nekoliko dana. Kada je reč o prezimenima na „ić“, Tomu Zoriću iz Adelejda za dlaku je izmaklo parlamentarno mesto.

Prvi Srbin poreklom federalni parlamentarac Endrju (Aleksandra) Nikolić rođen je 20. juna 1961. u Prokuplju (Jugoslavija). Oženjen je Kristinom sa kojom ima troje dece. Imao je četiri godine kada su mu roditelji emigrirali u Australiju.

Rastao je u Melburnu i Adelejdu. Profesionalni vojnik u činu brigadnog generala, vojnu karijeru započeo još sa 17 godina. U aktivnoj službi bio je od 1979. do 2008. Komandovao je u avganistanskom i iračkom ratu. Devedesetih godina bio je član posmatračkih vojnih misija Ujedinjenih nacija u Izraelu, Siriji i Libanu.

Komandant Crvenih beretki

U nizu dužnosti koje je obavljao u vojsci, Nikolić je, uz ostalo, komandovao padobranskom jedinicom Crvene beretke. Kao pukovnik, 2003. postao je prvi komandant Vojnog centra za obuku regruta gde je i sam prošao obuku. U čin generala unapređen je 2007. i imenovan za direktora javnih poslova, kao glavni glasnogovornik Ministarstva odbrane.

Obrazovanje

Endrju Nikolić ima diplome više vojnih koledža u Australiji i SAD. Ima i dve fakultetske diplome iz društvenih nauka i umetnosti i tri magistrature iz menadžmenta, međunarodnih odnosa i strateških studija.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *