Srbin najjači čovek na svetu

Srbin najjači čovek na svetu

27 јула 2013

Rade-SavićUkoliko se sretnete sa Gornjomilanovčaninom Radetom Savićem, na prvi pogled sigurno ćete se uplašiti. Gromada od čoveka, sa 140 kilograma mišićne mase i ko zna kolikim obimom ruku i nogu, izaziva strahopoštovanje na prvi pogled.

Na drugi pogled to strahopoštovanje je još i veće, jer tek iz razgovora sa njim shvatate koliko je ovaj momak, rođen 1984. godine u Gornjem Milanovcu, dobar i miran čovek.

– To za nas, krupnije i snažnije ljude, obično i kažu, da smo mirni kao bubice. Uostalom, zamislite da sa svojom snagom i kilažom počnem da maltretiram ljude oko sebe. Pa, na šta bi to ličilo – pita se Rade.

Bio i fudbaler i atletičar

Rade Savić je već dve godine najjači čovek na svetu jer je u svom sportu, koji je kod nas malo poznat, puerliftingu, u disciplini benč pres podigao težinu od 340 kilograma.

– Na treninzima kao od šale podižem težinu od 360 kilograma, što je daleko iznad mog svetskog rekorda, ali neka, biće vremena i za to. Konkurencija, iako je veoma dobra, za sada je daleko iza mene po rezultatima, a ja se svojim radom i treninzima svojski trudim da to tako i ostane – priča najjači čovek na svetu.

A nije tako izgledalo na početku njegove sportske karijere…

– Godinama je Milanovac važio za atletski grad, pa sam tako i ja počeo da se bavim atletikom, i za to vreme od devete do 16. godine u tom sportu zaradio 30 priznanja. Nakon toga sam se prebacio na fudbal i igrao nekoliko godina desno krilo u lokalnom „Takovu“. Zamislite mene sad kao krilo sa mojim izgledom i kilažom – smeje se Savić.

Slučajno otkrio koliko je jak

Nakon toga je sasvim slučajno sa društvom otišao u jednu od gradskih teretana i kao od šale podigao težinu od 145 kilograma.

Naravno da mu instruktori fitnesa i bodi-bildinga nisu ni dali da pomisli na neki drugi sport, pa je već sa 17 godina u Vršcu postao državni prvak sa podignutih 230 kilograma, a od tada je državne titule i rekorde osvajao i obarao čak sedam puta.

– Mnogo je rada, odricanja, ali i novca uloženo. Iako sam po zanimanju tehničar za biotehnologiju, trenutno radim u Smederevu na poslovima poslovnog obezbeđenja jer se to bolje plaća. Porodici dugujem najveću zahvalnost jer, ako ništa drugo, trebalo je spremati onolike količine hrane da se nahrani ovolika grdosija, a da sve to, s druge strane, bude i medicinski ispravno za takmičenje i treninge. Inače, moja snaga je, izgleda, urođena, jer su se moji u Gornji Milanovac doselili iz sela Gojna Gora na obroncima Maljena, gde se i dan-danas prepričava snaga mojih predaka koji su, kako se priča, jednim udarcem uspevali da nokautiraju bika – priča Rade Savić, najjači čovek na svetu.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u