СРБИНЕ, ПАМТИ! Данас обележавамо 17. март 2004. године – дан кад су палили ПРАВОСЛАВЉЕ!

SRBINE, PAMTI! Danas obeležavamo 17. mart 2004. godine – dan kad su palili PRAVOSLAVLJE!

17 marta 2019

Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. – Pogrom na Kosovu i Metohiji, u 19 časova biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Tog 17. marta 2004. godine dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima. U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

Na skupu u Beogradu govoriće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko – scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004. Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Informer, RTS)

KOMENTARI2 komentara

  1. Ivana says:

    A sve u režiji Vatikana, Nemačke, Britanije, Francuske, Amerike sve Vučićevi veliki prijatelji i vekovni neprijatelji pravoslavnih naroda pa tako i Srba. Setimo se samo stvaranja grkokatoličke crkve lagano prevođenje pravoslavaca prvo u grkokatolike a kasnije puno lakše u katolike podli Vatikan.

  2. Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

    Na zalost,Srbi slabo pamte. Evo dosli smo u Bijeljinu, R.Srpska, hrvati i muslimani Srbe tog kraja nazivaju cetnicima jer im je mrsko to su se izborili da ne zive u americkim paradrzavicama Fedraciji beha ili Hercegbosni ili komuno-titoidnoj bosni&hercegovini, a oni u Etno selu Stanisic pustaju pesme O.Dragojevica srbomrzca i Prljavo kazaliste, ustaske seljobere, tako i po kaficima. Sta uraditi nego ustat se i otici na normalno mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *