СРБИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Брнабићка саопштила да ли Србија узвраћа Шиптарима

SRBIJA DONELA ODLUKU: Brnabićka saopštila da li Srbija uzvraća Šiptarima

24 novembra 2018

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, saglasili su se danas da ni Srbija ni BiH neće, za sada, uvoditi reciprocne mere i potezati ishitrene poteze prema Prištini zbog nelegalnih taksi, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (S SP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje clanice EU, kao i UN misiju na KiM – UNMIK, da reaguje i utice da se ukinu takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponasanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti deljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARI3 komentara

 1. dare says:

  niko da prokomentarise zasto su uveli sankcije bosni.jel to zato sto i bosnjaci i albanci svojataju sandzaklije ili je po sredi nesto drugo

  • Roy says:

   Jao sankcija i sprdnje. Kao siptari uvode sankcije Srbiji. O svasta. Neka im Srbija blokira granicu i ptekine sve isporuke pa da vide onda. Nece Srbija propasti zbog njihovih sankcija i taxe. Prodace se plazma i ostalo u drugim zemljama.

  • Miraš says:

   Prilikom glasanja za Interpol predstavnik BIH je bio protiv. Ali stao je i izvoz povrća iz Makedonije na Kosovo, dakle sve više i sve tešnje će Kosovo povezivati sa mamicom Albanijom. ... Slogani u demonstracijama na Kosovu iz 1981 godine bili su: "Trepča radi Beograd se gradi", "Kosovo Kosovarima", "Hoćemo ujedinjene albanske zemlje", "Kosovo Republika" "Albanci smo, a ne jugosloveni", "Ujedinjenje sa Albanijom". Jugoslovenske vlasti su odbijale da te demonstracije ocene kao separatizam, već su ih definisali kao kontrarevoluciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *