СРБОМРЗАЦ НАС НИЈЕ ЗАБОРАВИО: Бајден удара Србију заједно са Меркеловом

SRBOMRZAC NAS NIJE ZABORAVIO: Bajden udara Srbiju zajedno sa Merkelovom

28 januara 2021

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu naš region neće biti visoko na skali prioriteta, on ih je iznenadio i razuverio. Bela kuća je obelodanila da je među šest prioriteta nove administracije SAD i Zapadni Balkan. To znači da Srbija mora da bude spremna na nove izazove pre svega oko Kosova

Koliko god loše izgledalo to što je Zapadni Balkan među prioritetima američke spoljne politike, što podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, intenzitet pritisaka na nas ipak ne može da bude prejak, ni predugo da traje, smatra Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.Posle telefonskog razgovora predsednika Džozefa Bajdena sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Bela kuća je saopštila da je među šest prioriteta američke spoljne politike i Zapadni Balkan. Pitanje postizanja sporazuma između Beograda i Prištine našlo se tako, rame uz rame, Avganistanom i Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom, gde američka administracija vidi najveće probleme koje bi da rešava.

– Vest o razgovoru između Bajdena i Mereklove o prioritetima zajedničkog delovanja u spoljnoj politici vezano za Zapadni Balkan nije dobra za nas. Ona govori o njihovoj nameri da koordinirano vrše pritisak na srpsku stranu ne bi li se mogao postići sveobuhvatni sporazum koji bi posredno doveo do priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i ono postalo članica međunarodnih organizacija – ističe Gajić za Sputnjik koji ipak napominje da je za njega sve ovo očekivano.

S obzirom na navedene ostale prioritete, prostor Zapadnog Balkana i američka i nemačka spoljna politika vide kao onaj na kome se lakše može doći do cilja, nego u drugim slučajevima. Mnogo teže će to ići sa Iranom, Ukrajinom… gde oni imaju razmimoilaženja o strateškim interesima, zato je razumljivo stavljanje Zapadnog Balkana na spisak, objašnjava naš sagovornik.

On, međutim, smatra da je i to podudaranje interesa ograničeno.

– Ovde dolazi do delimičnog preklapanja, ali privremeno, jer će u jednom trenutku doći do konfrontiranja u odnosu na velike sile u Savetu bezbednosti UN koje podržavaju poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Ja mislim da između Nemačke i Amerike po pitanju spoljne politike na prostoru cele Evrope pa i Zapadnog Balkana zapravo nema suštinske podudarnosti. Sada se radi o taktičkoj podudarnosti da se na štetu Srba ostvare neki interesi, ali dugoročno njihovi interesi se ne podudaraju – ocenjuje on.

Podseća i da se Merkelova povlači sa političke scene i da je pitanje kakva će vlada biti formirana nakon septembarskih izbora u Nemačkoj. Zato se, kaže, može očekivati i da će ta njihova unisonost i napor da zajednički deluju početi da slabi.

– S druge strane, očekum da će i Bajden imati velike probleme na unutrašnjem planu u Americi i da neće moći sa tolikim žarom da se usredsredi na spoljnopolitičko delovanje ni na Balkanu, ni drugde, ali i da će ga neki drugi prioriteti u spoljnoj politici više okupirati. Mislim da je ovaj njihov dogovor da prioritetno deluju i na Balkanu nešto što privremeno može da oteža poziciju Srbiji. Srbija, pak, mora da se okrene onim igračima koji joj više pomažu, da se odupre svim pritiscima u predstojećem periodu – ocena je Gajića.

On računa da intenzitet tih njihovih pritisaka na Beograd ne može biti prejak i ne može predugo da traje.

Na pitanje kakav bi trebalo da bude odgovor Srbije posle ovakvog podudarnog stava Amerike i Nemačke, Gajić je to jednostavno definisao – ulaziti u pregovore, ali ne ići ka krajnjim zaključcima.On smatra da ne treba popuštati, da treba biti spreman na dalje razgovore, na delimičan kompromis, ali ne na sopstvenu štetu. Treba odbijati apriori da se Srbija stavi pred svršen čin da prizna sveobuhvatni sporazum dok albanska strana prethodno ne ispuni sve ono što je obećala. A ona, kako primećuje, ne samo što to nije ispunila nego ni nema nameru to da učini.

– Na Kosovu predstoje izbori. Dok se formira njihova vlada stvar će duboko ući u proleće. Beograd jednostavno treba da ne odbija pregovore, a da u njima istovremeno ima i fleksibilan i čvrst stav. U slučaju da pritisci postanu neizdrživi Srbija takođe ima opciju da raspiše izbore i da tako opet prolongira stvari do neke povoljnije klime – smatra Gajić.

(Informer)

KOMENTARI3 komentara

  1. Pravnik says:

    Ista meta isto odstojanje. Ista mantra, samo umesto "karijernog diplomate" Milivojevića sad nam oči o neophodnosti potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma sa samoproglašenom Republikom Kosovo otvara Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije. Mogao je neko i iz Centra za evroatlantske studije, ali je Jelena Milić istu mantru ponovila mnogo puta, najviše na TV Hepi. I naravno ko bi drugi to objavio ako ne režimski list Informer. Čini mi se da je baš ovaj list preneo Kremansko proročanstvo, koje svi režimski mediji horski objaviše, u kojem Miloš Tarabić izgovara proti Zahariju još u drugoj polovini 19. veka: “Jedan koji se bude rodio mnogo ljeta pošlje tebe, biće čestit i uman, te će se s tijem narodom RAZGRANIČITI. Mi ćemo ondakar u slozi živjeti - oni tamo, mi vođe i tamo”. I dočekasmo to razgraničenje koje neko čestit i uman sprovede potpisivanjem Briselskog sporazuma, još više utvrđujući "Mini šengenom", ali i Sporazumom o readmisiji, Marakeškim sporazumom i Sporazumom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Austrije, pa da ondakar u slozi živimo - oni tamo i vođe, a mi samo vođe (u Beogradskom pašaluku), jer su novinari režimskih medija malo pobrkali lončiće u tumačenju Kremanskog proročanstva. Kako li ja ne nađoh taj deo proročanstva u knjizi koju pominju otvarači očiju naroda nije mi jasno. Moraću ponovo da pročitam Kremansko proročanstvo. Više mi se čini da je neko davno prorekao da će "Srba ostati za pod šljivu", a čijom zaslugom jasno je i najnevernijem Tomi. Uzdravlje nam Srbi!

  2. RASPUCHIN says:

    Ogromna većina Srba kao da je retardirana. Naravno da nisu zaboravili i naravno da žele dovršiti "posao". Merkelova je bila ministar početkom devedesetih u srboždersko-nacističkoj vladi "Rajha" a sada je prijateljica ludog vođe koji laže i zaluđuje narod. Ma sve se zna ali "naše" službe i dalje nisu naše nego Brozove i ustaške a i dalje rade za BND. Ovaj narod se laže da je to nepojmljivo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *