SRĐA POPOVIĆ SE BRANI: Nisam terorista

SRĐA POPOVIĆ SE BRANI: Nisam terorista

17 novembra 2014

SrdjaPopovic 34rIznenađen sam i šokiran, izjavio je danas Srđa Popović, komentarišići vest da se nevladina organizacija Kanvas (CANVAS), čiji je on izvršni direktor, nalazi na zvaničnom spisku terorističkih organizacija koji je objavila vlada Ujedinjenih arapskih emirata.

– Učinićemo sve da se ovaj nesporazum otkloni – istakao je Srđa Popović, izvršni direktor Kanvasa, Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije, koja je, kako ističe Popović, postala svetski nenasilni brend.

Ova nevladina organizacija se, takođe, u pojedinim svetskim centrima, smatra „regrutnim centrom za obojene revolucije”.

Podsećajući kako je Kanvas od svog osnivanja do danas postao Centar za primenjenu nenasilnu akciju, dosledno posvećen izučavanju i primeni mirnih nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata, Popović je ukazao kako je u preko deceniju dugom radu, Centar istovremeno postao i sinonim za nenasilnu borbu širom sveta.

Srđi Popoviću je to, kako je podsetio, donelo brojna međunarodna priznanja i nagrade iz oblasti ljudskih prava, kao i zvanja poput „vodeći svetski mislilac” Forinn polis magazina”  (2011), kao i „Mladi globalni lider svetskog ekonomskog foruma u Davosu” (2013). – Čak i oni koji su prošlosti kritikovali naš rad nikada nisu sporili našu potpunu posvećenost nenasilju, toleranciji i doslednu  osudu svake vrste nasilnog rešavanja problema. Zato je naše iznenađenje i šok što smo se našli na listi među ekstremnim grupama koju je usvojila vlada Ujedinjenih Arapskih Emriata tim veći. Pretpostavljamo da je u pitanju ili nesporazum ili greška i učinićemo sve da ga otklonimo. Danas smo uputili pismo i ambasadi UAE u Srbiji upravo sa željom da kroz dijalog taj nesporazum što pre otklonimo. Predstavnike ambasade UAE pozvali smo i da posete naše prostorije i lično se uvere šta i kako radimo – naglasio je nekadašnji lider „Otpora”, ukazujući kako mu je žao što se ovaj nesporazum dogodio upravo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državom koja je sa našom zemljom u sjajnim i prijateljskim odnosima.

– Time je naša želja da se ovaj nesporazum otkloni samo još iskrenija i jača – zaključio je Popović.

Da podsetimo, na spisku vlade Emirata, jedna desetina organizacija je iz Evrope, a među njima su muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije. Listu je napravila vlada UAE i u skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma, a objavljena je u medijima, kako prenosi  zvanična agencija Emirata WAN, radi transparentnosti i podizanja svesti društva o tim organizacijama.

Među organizacijama koje su označene kao terorističke nalaze se, između ostalih, Muslimansko brastvo, Al Islah, Fataj al Islam, Al kaida u zemljama Magreba, Al kaida, somalijska Harakat al Šabad al mudžahedin, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana, Al Nusra front iz Sirije, kao i druge grupacije u Siriji. Iz Evrope su nabrojane organizacije poput Udruženja muslimana Velike Britanije, Islamske zajednice Nemačke, Muslimanske lige Belgije, Udruženja muslimana Italije, Islamskog udruženja Finske, Udruženja muslimana Švedske, britanska Kordoba fondacija, Savez islamskih organizacija Francuske…

Kanvas je organizacija osnovana 2004. godine, koja iskustva rušenja Slobodana Miloševića nastoji da prenese drugim zemljama u borbi protiv autoritativnih režima.

KOMENTARI5 komentara

 1. niki says:

  jesi,jesi terorista jos ti samo fali onaj primitivac iz cacka da povede lopove i bager da rusite izabrane vlade.Ova kriza u ukrajini tj. Putin vas je natjerao da pokazete pravo lice.Sad je kristalno jasno da demokratija ne postoji nego par idiota i bolesnih umova iz amerike upravljaju svetom i rade sta hocej.U prevodu Juzna Koreja je sinonim za demokratiju u poredjenju sa vama.

 2. Vujadin says:

  Ako niste teroristi zašto ne odete Vučićevim prijateljima u Ujedinjene Arapske Emirate i fino im to objasnite prije kamenovanja ili ritualnog klanja.

 3. MickoNYC says:

  Nije nije greska , znaju oni dobro ,isto kao i mi za koga radite i ko vas placa....pacovi

 4. Zapadnjak says:

  Da Popoviću,priznanja su ti davali tvoje gazde,ti si bio samo izvršilac a nikako mislilac.Tvoja plačenićka institucija ,iz koje decenijama izvlaćiš pare i ti i gadni lik u obliku gmazakandićka.Ti si magistrirao "ne nasilne revolucije"na svojoj zemlji,prvo si upropastio nju,to ti je bio magistarski rad,a mislio si da ćeš moći to isto raditi svuda po svetu,e tu si se zeznuo i da vidiš,ni tvoji močni zaštitnici neće te moći sačuvati da ti Muslimani ne odseku glavu.Tvojih ruku delo je najverovatnije i Ukrajina,lepu ćeš priću moći ispričati unucima kad te pitaju,ako doživiš,šta si radio u prošlosti deda,čisto sumnjam ali eto,pretpostavka.Isto tako jako dobro znaš da svaka revolucija,pa i "ne nasilna" kako je tvoje gazde i ti krstite u konačnosti proliva reke krvi,doslovno,reke krvi.Trebalo bi te gledati u oći kad odgovaraš na pitanje kako se osećaš kad si toga svestan.A ako ti mi i zaboravimo,Istorija ti neće zaboraviti,budi siguran u to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *