СРЂА ПОПОВИЋ СТИГАО У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!? Користе смрт недужног младића! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

SRĐA POPOVIĆ STIGAO U REPUBLIKU SRPSKU!? Koriste smrt nedužnog mladića! EVO ŠTA SE DEŠAVA

16 maja 2018

Piše: Aleksandar VUJOVIĆ

OBOJENA revolucija u Jermeniji dobila je svoj očekivani epilog u ekspresnom roku: opozicioni lider koji je na poslednjim izborima dobio samo osam odsto podrške sugrađana oktroisan je na premijersku poziciju.

O tome koje strukture stoje iza opozicionog pokreta koji je organizovao višednevne demonstracije pojasnio je uvek detaljni Vilijam Engdal, ali ni oni koji su propustili da pročitaju njegov tekst neće biti mnogo iznenađeni kad saznaju da se radi o NED-u i Soroševoj Fondaciji za otvoreno društvo.Da revolucija ne prođe u znaku personalne promene na vrhu piramide vlasti pobrinuo se novoustoličeni premijer Nikola Pašinjan, koji je odmah po stupanju na dužnost otpustio sve šefove policije i tajne službe.

Tako je još jednom u državi koja vodi prijateljsku politiku prema Rusiji prevladao zakon ulice i fingiranog legitimiteta. Doduše, specifičnost geostrateškog položaja Jermenije i činjenica da se radi o zemlji čvrsto usidrenoj u političkom kampu Kremlja uticala je na to da – za razliku od gruzijske i ukrajinske – jermenska revolucija ne bude dominantno obojena antiruskim tonovima.

Čak se stiče utisak da su Rusi ovoga puta reagovali u poslednjem trenutku i napravili neku vrstu dogovora sa Pašinjanom, kojem je svest o realnom odnosu snaga u njegovoj zemlji aktivirala impuls političkog pragmatizma.

Elem, paralelno sa procesom u kojem je dugogodišnji lider Jermenije poslat u političku hladovinu iz koje će se teško vratiti, u glavnom gradu Republike Srpske trajala je – i još uvek traje – jedna ne baš sasvim tipična protestna aktivnost, koja preti da se pretvori u nešto veće i potencijalno opasno po stabilnost Republike Srpske.

Naime, David Dragičević, student elektrotehnike iz Banjaluke, tragično je nastradao u 21. godini života. Njegov otac, prijatelji i veliki broj građana neprekidno protestuju već duže od mesec i po dana tvrdeći da je mladić ubijen uz asistenciju policije i određenih političkih krugova koji su navodno pomogli da se ceo slučaj prikaže kao nesrećni incident.

MUP RS, koji negira ove optužbe, naveo je da se za slučaj zainteresovao i američki FBI.

Istraga je po svoj prilici vođena traljavo, uz još traljaviju konferenciju za štampu na kojoj su predstavljeni njeni rezultati, koju je kritikovao i sam Dodik. Rezultati druge obdukcije – koju je izvršio načelnik odeljenja za sudsku medicinu VMA Ivica Milosavljević – potvrđuju da je uzrok smrti utapanje, ali i da je telo moglo biti u vodi od dva do četiri dana, dok je David pronađen šest dana nakon prijave nestanka. Stoga iskrsava pitanje gde je bio (najmanje) dva dana pre nego što se utopio i zašto se nije javljao porodici i prijateljima koji su aktivno tragali za njim?

Zbog ove i drugih pojedinosti koje ukazuju na krupne propuste tokom istrage, kao i zbog toga što je slučaj privukao veliko interesovanje javnosti, institucije RS moraju da pokažu maksimalnu fleksibilnost i razumevanje za zahteve članova porodice stradalog mladića.

U tom smislu je najava podizanja optužnice protiv Davidovog oca krupna greška. Vlastima nikako ne ide u prilog da ulaze u frontalni politički sukob sa nesrećnim čovekom čija sudbina velikom delu građana može zaličiti na kafkijansku noćnu moru u kojoj vlast obespravljenom pojedincu prvo ubija člana porodice (ili zataškava njegovo ubistvo), a potom još protiv njega podiže optužnicu.

Ali, ako ostavimo po strani ovaj znak nervoze, Dodikova vlada – i posebno on lično -postavila se dosta mudro: maksimalno je predusretljiva prema svim zahtevima Davidovih roditelja i opozicije u nastojanju da se otkloni svaka senka sumnje, uz paralelno naglašavanje da ni u jednom pravnom sistemu ulici ne sme biti dozvoljeno da radi posao institucija.

Nažalost, postoje brojne indicije da određeni krugovi nastoje da roditeljsku bol i indignaciju javnosti iskoriste za svođenje svojih političkih računa.

Gotovo nestvarno deluje činjenica da je simbol protesta nazvanih „Pravda za Davida” zloglasna stegnuta pesnica, najprepoznatljiviji brend obojenih revolucija koji je nastao 90-ih godina u Beogradu i potom bio iskopiran od celog niza revolucionarnih pokreta širom sveta, zaključno sa jermenskim o kojem smo pisali na početku teksta.

Stegnuta pesnica je nastala kao zaštitni znak pokreta „Otpor!” koji je odigrao ključnu ulogu u svrgavanju Slobodana Miloševića, da bi kasnije postala i logotip organizacije CANVAS(Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies) čiji je osnivač čuveni svetski revolucionar i jedan od osnivača „Otpora“ Srđa Popović.

Zato u najmanju ruku treba dići obrvu nad činjenicom da se stotine i hiljade građana koji se okupljaju na Trgu Krajine svakodnevno slikaju sa podignutim pesnicama, dok istovremeno u Fejsbuk grupi „Pravda za Davida”, koja broji više od 250 000 članova, korisnici na dnevnom nivou ostavljaju hiljade komentara sa mini-animacijom stegnute pesnice.

Osim toga, grupe, pojedinci i mediji koji su uključeni u podršku protestnom pokretu takođe daju povoda za sumnju da ovaj slučaj polako dobija pozadinsku agendu koja se nakalemila na slučaj stradalog momka. Internet portal Blic.rs vodi kampanju u kojoj insinuira da je David ubijen, a ništa manje sumnjivo je i izveštavanje američkog državnog radija. Proteste u Banjaluci su podržali i inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, preslikana kopija nekadašnjeg „Otpora“ čiji političko-ideološki profil je uglavnom dobro poznat ovdašnjoj javnosti, dok na svrgavanje „kriminogene bagre” i „dilera” sa vlasti u Banjaluci pozivaju javne ličnosti poput Jelene Karleuše i Sergeja Trifunovića.

Kao šlag na tortu, u subotu se akciji priključio i Zoran Kesić, jedno od zaštitnih lica nedavnih ,,protesta protiv diktature” u Beogradu. Gost u njegovoj emisiji bio je Dragan Bursać, kolumnista Al Džazire i portala Buka, poznat po tvrdnjama da je RS izgrađena na genocidu, da je svim ratovima u 90-im „doslovno kumovala Srpska pravoslavna crkva”, da su Rusi „okupirali Banjaluku” i ostalim stavovima koje ne deli 99 odsto srpskog stanovništva u BiH.

Kada ljudi takvog političkog i moralnog profila sebi daju za pravo da pod plaštom brige za Davidov slučaj pozivaju kompletno policijsko rukovodstvo RS da podnese ostavke, onda je definitivno vreme da se bude na oprezu. Uzevši u obzir da Republika Srpska nema vojsku, te da su jedina njena „vojska“ upravo policijske jedinice, ovi pozivi postaju jednaki pozivu na obezglavljivanje celokupnog bezbednosnog aparata.

Inače, idejni scenarista Kesićeve emisije je ekipa sa sajta Njuz.net, za koju je pre dve godine objavljeno da su najmanje jednom primili transakciju od milion dinara od Soroševe fondacije, iste one za koju je Engdal pojasnio da je do grla umešana u svrgavanje vlasti u Jermeniji.

Treba podsetiti da je u Srpskoj već jednom osujećen pokušaj obojene revolucije 2014. godine, kada se pobuna radnika u Tuzli preko noći pretvorila u nasilne demonstracije u velikom broju gradova širom zemlje. Zanimljivo da je i tada simbol protesta bila stegnuta pesnica. Građani RS su uglavnom prepoznali o čemu se radi i ostali mirni, čak i prešli u kontra-ofanzivu preko Fejsbuk stranice sa parodiranim simbolom stegnute pesnice sa ispruženim srednjim prstom, koja je u kratkom roku postala popularnija od stranica koje su pozivale na proteste. Ukratko, srpski narod je tada prepoznao da je njegovo rukovodstvo primarna meta pokreta koji se krije iza parola o bratstvu i jedinstvu i tobožnjoj borbi obespravljenih građana svih nacionalnosti protiv bosansko-hercegovačke političke elite.

Sada je izazov mnogo perfidniji. Jedno od osnovnih obeležja obojenih revolucija jeste preotimanje i usmeravanje protesta pokrenutih nekim događajem koji je iskreno uznemirio javnost. Samospaljivanje siromašnog pijačnog prodavca iz Tunisa Muhameda Buaziza poslužilo je kao emotivni rezervoar za pokretanje celog niza revolucija na Bliskom istoku poznatih pod nazivom Arapsko proleće. Igranje na kartu emocija i borbe protiv nepravde je metod kojim „profesionalni revolucionari“ poput Srđe Popovića pridobijaju široku podršku za svoje ciljeve koje tiho švercuju u pozadini opravdanog društvenog besa.

U tom ključu treba tumačiti to što protesti u Banjaluci ovih dana sve više dobijaju uopšteni karakter. Više se ne traži samo „pravda za Davida“, već dominantan slogan postaje „pravda za sve“, dok se kritička oštrica sve više udaljava od zahteva za pronalaskom i sankcionisanjem direktnih krivaca i usmerava na ministra policije Dragana Lukača. I sve to se perfidno pakuje u moralističku oblandu i krijumčari uz iskrenu zabrinutost šire javnosti za slučaj stradalog momka.

Ali, važno je razumeti da, koliki god emotivni naboj nosio neki slučaj, princip legaliteta nikada ne sme biti zamenjen principom merenja uličnog legitimiteta. Ako tužilaštvo i anketni odbor zadužen za istragu slučaja (u kojem četiri od pet članova dolazi iz redova opozicije) ne pronađu odgovornost ministra i visokih policijskih krugova, onda oni ne smeju biti posmenjivani samo zbog toga što neko glasno poziva na njihove ostavke, ma koliko moralni momenat bio na njegovoj strani.

Na kraju, ako je neko iz policije zaista učestvovao u prikrivanju tragova o ubistvu, on ne samo da je počinio krivično delo koje podleže zakonskoj sankciji, već je i potkopao poverenje naroda u policiju, kao glavni i jedini stub bezbednosti građana Republike Srpske. Između ostalog i zbog toga, ovaj slučaj mora biti rešen, jer poverenje naroda u institucije predstavlja jedan od preduslova održivosti bilo kog državno-pravnog poretka.

Ništa manje je važno i elementarno ljudsko pravo Davidovih roditelja da saznaju istinu o smrti sopstvenog deteta. Ali, građani Republike Srpske bi trebalo da budu na oprezu i da zadrže distancu prema svakoj vrsti revolucionarnih trvenja i neopravdanih zahteva.

U suprotnom bi tragični slučaj banjalučkog studenta, jednako kao i slučaj tuniskog pijačnog prodavca, mogao biti iskorišćen kao zamajac za realizaciju nekih davno zacrtanih ciljeva, koji nemaju nikakve veze sa istinom i pravdom.

Novi standard

KOMENTARI22 komentara

 1. Trifun says:

  Bice rijeseno NARAVNO! Zasto ne bi bilo rijeseno jedno krivicno djelo ubistva? Institucije RS ce sasvim sigurno obezbijediti pravdu za roditelje tog mladica, ko u to sumnja on je nas OTVORENI NEPRIJATELJ. RS je demokratska drzava u zajednici sa Federacijom BiH, i ima institucije ZASNOVANE NA ZAKONIMA nase Republike, koje sporovode zakonom odredene obavaze. Napadi na nase institucije NECE BITI TOLERISANI. Propusta u istrazi ima svuda u svijetu, medutim poenta je da se ti propusti prepoznaju i isprave. Ne vidim niti ijedan valajn razlog zasto se to nece ispraviti i pocinioci biti kaznjeni. Za svaku istragu treba vremena. Prepustite to institucijama RS i bice rijeseno. I samo sumnja u nase institucije je po meni licno NEPRIJATELJSKI CIN misjesanja i pokusaja degradacije, sto nece biti tolerisano. Nema nazad.

  • Dragan says:

   Treba tu organizaciju i ostale Soroševe zabraniti,isto kao u Rusiji,da to bude masovni potez i ostalih istocnoevropskih zemalja. Orban je to već uradio. Proterajte Soroša,zahtevajte njegovo hapšenje i izručenje državama koje je unesrećio....zašto....zbog mesanja u unutrasnje stvari država...

  • Željko says:

   @ Trifun Koji zemljopis vi imate? ENTITET Republika Srpska je dio DRŽAVE Bosne i Hercegovine!

   • Milutin says:

    Jesi li siguran da si pročitao dejtonski sporazum.

    • Mali Vuk says:

     BiH je deo Republike Srbske jer to odvajkada Srbska zemlja !

   • Zoran says:

    I Kosovo je deo Srbije, pa vidis da neki ne priznaju.

  • JOVAN says:

   NAZALOST-slucaj je od pocetka trebao biti vodjen strucno i transparentno i do prave istine se trebalo doci.Ako na tu neostvarenu istinu treba da upozore protesti onda definitivno ni ostavke pojedinih politicara ne mogu da oslabe poziciju RS,vec samo da je ojacaju.Da su valjano radili svoj posao ne bi imali problem.A problem imamo i on ugrozava cijelu RS.Dakle RS ima mogucnost da bira-ili ce rizikovati da urusi samu sebe ili ce se naci krivci i kazniti.Sto prije za sve bolje i bezbolnije.

 2. Highlander says:

  Poznata je matrica "demokratskih" milosrdnih andjela: stvaranje problema- nudjenje rešenja kojima napune svoju kasu, potamane narod i postave svoje kvislinge. Tako su odradjene sve"obojene"revolucije, ali je fascinantno da nakon svih tih Jugoslavija, Libija, Iraka, Sirija, Ukrajina... N i k o da se dozove pameti i progleda. Jermeni su naseli, a RS se sprema. Kao da je proces transformacije ove civilizacije u f a r m u okončan?

 3. Siniša says:

  Mail je obavezan pa je strah pisati sta se misli,inace bi zbilja dobili prave odgovore.

 4. R.Srpska says:

  NEMA OD PROMENE VLASTI NIŠTA, KOJIH 250.000 ČLANOVA NA FEJSBUKU??? PA TO JE CIA-INA PLATFORMA, ONI MOGU DA UPIŠU I 430 MIL. ČLANOVA. POJEŠĆEMO SVE KOJI BUDU NASILJEM NASTUPILI PROTIV RS I DODIKA.

  • Siniša says:

   Samo sanjaj.

   • Milutin says:

    Pa idi da probaš.

  • Branicevac says:

   Cim sam cuo da je ovaj iz Canvasa tu dobio sam nasusnu potrebu za defekacijom i praznjenjem mog gastrointestinalnog trakta. Samo budala moze da veruje coveku cije su ruke krvave do lakata i koji prodaje,, obojene revolucije "kao brend. Srdjan Popovic je zlo zla!

   • goran says:

    Srdjo je Cijin Svarceneger.

  • Siniśa says:

   Nasilja nece biti,lupanja po Republici Srpskpj nece biti,ovo nije revolucija ovo je bunt jer je narodu dosta "polaljacke po zakonu" a ovo je primjer bahatosti ljudi na vlasti i nije prvi pzt da vlast stiti nekoga a taj neko nije zrtva vec zlocinac. Ovaj primjer je najflagrantniji do sada,nejbezobzirniji,najgori, najzlocinackiji,najneljudski do sada...ovo je sve krenulo od oca pokojnika,nigdje nikoga nije bilo oko njega i kao neko ko je uvijek glasao ua vlast zahvaljujem opoziciji sto ovako daje podrsku ovom pokretu uz molbu da ne odustaju. Sistem koji napravi ovakav bunt,treba da se zamisli nad sobom ali oni nikada do sada nisu se zamislili i samo dublje i dublju tonu i nas vuku sa sobom. Izbori ce uskoro,sa kim god pricam ne pise se dobro vlasti a vecina ih je prije glasala za vlast,unistili su nas a ovo je bas neka kap sto je prelila;narod je i prije znao za koga glasa ali nas je buo strah od drugih ali danas je taj strah manji od muke u kju su nas uvalili Dodik i njegovi ljudi.

 5. Trifun says:

  Organi RS rade svoj posao! Ubice ce biti privedene. Sta ovi pesnicari protestvuju? Nama pesnicama na nasu slobodu? Bwhaaaa...samo probajte. Necete se dobro provesti. Nece vam pomoci ni drug Tiito. Bili ste upozoreni. Nema nazad.

 6. Za Srbiju says:

  Ne znam kako je ova ološ još u životu!

  • goran says:

   U zivotu je upravo zato jer je olos, dobri i posteni ljudi su odavno pomrli.

 7. Marko says:

  Samo caka da skinu Dodika,sva je sreća što je Dodik mudriji političar od Vučića,više vezan sa Rusima,pa neće dozvoliti sudbinu pok.Miloševića.

  • goran says:

   Rusi ce pustiti RS niz led, Dodika ceka vila u ulici Mire Markovic (Moskva) gde ce biti komsije. Rusija prima samo lopove i bogatune, siromasnim Srbima tamo nema mesta.

 8. Vuk says:

  Eto zali boze potrosenog vremena i prostora za ovaj tekst placen od dodikovog rezima. Ovi protesti nemaju veze sa politikom ali sve sto kritikuje vlast ovi odmah politizuju i njacu da je protiv Republike Srpske. Malo se bolje informisite o temi i pogledajte slike Davidove sa obdukcije pa onda pisite da nije ubistvo i da je ovo politika. Mozda se neki mesetar samoincijativno i nepozvan nadje na trgu ali nikome se ne moze zabraniti da dodje na javnu povrsinu i takvi nemaju nikakve veze sa protestima pravda za Davida.

 9. Milan says:

  Sa vikipedije o dolasku Milorada Dodika na vlast 1997 god. "Nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 1997., SDS je izgubio većinu u Narodnoj skupštini, a Dodikov SNSD dobio je dva zastupnika.[5] Ipak, Plavšić je imenovala Dodika mandatarom, a on je uspio oformiti vladu u siječnju 1998., uz podršku zapadnih država, visokog predstavnika i bošnjačkih zastupnika.[2] Prije toga bile su demonstracije kada je rukovodstvo SDS-a isjerano iz Banjaluke uz pomoć Dragana Lukača sadašnjeg Ministra untrašnjih poslova. Je li ovo bila obojena revolucija ili nije gospodo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *