SREBRENICA: Morbidne čestitke Srbima

SREBRENICA: Morbidne čestitke Srbima

31 decembra 2013

01Svi zaposleni Srbi u opštinskoj administarciji u Srebrenici jutros su dobili „čestitke“ morbidnog sadržaja koje su ih neprijatno iznenadile, povredile i izazvale njihov revolt.

Naime, na „čestitkama“ je fotografija gomile ljudskih kostiju i leševa i uvredljiv natpis: „Ako obilježavate Dan Republike Srpske, ne zaboravite – ovo su njeni temelji“.

Na poleđini su navedeni nazivi 25 subjekata, uglavnom bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata, među kojima je i Koalicija „1.mart“, ali i udruženja koja se zvanično deklarišu da se zalažu za – „toleranciju, mir, istinu i pravdu“ .

Među njima su Forum građana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz Tuzle.

Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović osudio je ovu provokaciju i poručio da će, bez obzira na pretnje, ucene i pokušaj zastrašivanja, biti svečano obeležen Dan Republike Srpske.

„Odbornici i službenici srpske nacionalnosti u opštini Srebrenica, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Boračkom organizacijom, 8. janura organizovaće prijem i svečano obeležiti Božić i Svetog Stefana – krsnu slavu i Dan Republike Srpske“, naglašava Pavlović.

On poziva pripadnike bošnjačkog naroda da prihvate realnost, a to su – Dejtonski sporazum i Republika Srpska, u kojoj bezbedno žive i koriste sva prava, i da se kao ravnopravni građani pridruže obeležavanju Dana Republike Srpske.

Pavlović je pozvao stanovnike ove opštine na toleranciju, mir i razumevanje.

Bojan Josipović, zaposlen u opštinskoj službi za boračka pitanja, objasnio je da su svi Srbi koji su zaposleni u opštinskoj administarciji dobili koverte istog sadržaja i da su koverte poimenično adresirane sa navedenim nazivima referata ili funkcija koje obavljaju.

Josipović je to ocenio kao „neizlečivu i opasnu mržnju prema srpskom narodu“, te kao „primitivizmom, provokacijom i pretnjom“ i rekao da će ovaj slučaj prijaviti policiji, jer je reč o izazivanju netrpeljivosti i narušavanju bezbednosne situacije u organima opštinske administarcije.

Branislav Vasiljević, službenik u opštini, čija su dva brata ubijena u poslednjem ratu u BiH, kaže da je ovo neprimerena pretnja Srbima i da su, kao znak protesta, odlučili da danas ne prisustvuju koktelu koji je za zaposlene zakazao načelnik opštine Ćamil Duraković.

„Ovo je uvreda, otvorena pretnja, atak i mržnja prema svemu što je srpsko, koju godinama ispoljavaju razna bošnjačka udruženja, izazivajući netrpeljivost i pretnju miru“, rekao je Vasiljević.

Odbornik u Skupštini opštine Miloš Milovanović već je prijavio policiji ovaj slučaj i zatražio da se ispita ko tačno i poimenično stoji iza ove poruke i pretnje, upućene Srbima.

Viši stručni savetnik u srebreničkoj opštini Cvijetin Maksimović kaže da ovakvu poruku mogu uputiti samo „bolesni umovi u BiH koji ne gledaju u budućnost, nego žive od prošlosti, u koju se stalno vraćaju“.

„Srebrenica je u Republici Srpskoj i njeni praznici će se ovde uvek slaviti i obeležavati“, poručio je Maksimović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *