СРЕБРЕНИЦА НОВИ УСЛОВ ЗА ПУТ У ЕУ?!

SREBRENICA NOVI USLOV ZA PUT U EU?!

15 jula 2021

POSLE poruka funckionera Evropske unije Olivera Varheljija i Đozepa Borelja za vikend, kada je obeleženo 26 godina od zločina, da Brisel ne prihvata negiranje genocida u Srebrenici, otvorilo se pitanje da li će Srbiji biti zatvorena vrata EU, ako ne bude kažnjavala institucije i pojedince koji tvrde da se u ovom mestu nije dogodio genocid.Slične konstrukcije da će se pratiti šta političari govore o stradanju Bošnjaka pojavile su se nedavno i u dokumentu Stejt departmenta o Zapadnom Balkanu, pa je posle svega sasvim prirodno očekivati da će i „srebrenička batina“ biti upotrebljena za novo ucenjivanje Beograda u procesu evrointegracija.

Prema rečima bivšeg diplomate Zorana Milivojevića „odnos prema Srebrenici postaje politički kriterijum koji će ubuduće uslovljavati evrointegracije Srbije“. Od Srbije se, kako je istakao, očekuje da promeni gledište o Srebrenici i prihvati stav Zapada i većine u regionu što je novo uslovljavanje za našu zemlju.

– Obeležavanje godišnjice događaja u Srebrenici tokom građanskog rata u BiH ove godine je bilo naglašenije i izjave zapadnih zvaničnika pokazuju da se to pitanje politizuje i da odnos prema toj temi postaje kriterijum političkog karaktera za tzv. pomirenje u regionu, ali i proces evrointegracija – naglasio je Milivojević i dodao da Srbija ne treba da podlegne pritiscima:

On navodi da su poruke koje su upućene Srbiji u funkciji političkog uslovljavanja.

– Mogu se dvostrano posmatrati, naročito deo u kojem se pozivaju političke elite i lideri u regionu da se izjasne prema toj temi, ali na način koji u ovom trenutku odgovara EU. Tema genocida i Srebrenica je platforma na osnovu koje se opravdavaju postupci zapada iz devedesetih i otuda sada taj pritisak, posebno na srpski deo, od kojeg zavisi rešenje dva ključna pitanja u regionu – kosovskog pitanja i BiH.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić istakla je za „Novosti“ da se nada da Srebrenica neće biti uslov za Srbiju, jer je, kako dodaje naš parlament 2010. godine doneo rezoluciju u kojoj je osudio događaje u ovom bosanskom mestu.

– Skupština se odredila prema Srebrenici pre svih koji ovih dana donose deklaracije i multiplikuju ih. Nema potrebe da se donose nove rezolucije kada ova već postoji – istakla je Grubješićeva.

Prema rečima analitičara Dragomira Anđelkovića „Zapad je svestan da je konstrukcija o navodnom genocidu u Srebrenici neodrživa i zato je brani pojačanim pritiscima na Srbiju“.

– Javnost u Francuskoj, Nemačkoj i drugim zemljama stare Evrope ne želi prijem novih članica i sada traže izgovor – ne primamo vas, jer ste sami krivi, a ne zato što mi nećemo. To je višeslojno prljava igra, od laži o Srebrenici do zatvaranja vrata EU, koja su već zatvorena. Kako je, ako nema mesta za negiranje genocida, Hrvatska primljena u EU budući da negira pravi genocid koji se dogodio tokom Drugog svetskog rata i ne prihvata odgovornost za ono što su počinile ustaše. Znači da, ipak, ima mesta za genocide, ima mesta za neonacizam, kada su Hrvatsku primili u EU – naveo je Anđelković.

IZVINJENJE U DEKLARACIJI SKUPŠTINE

U DEKLARACIJI o osudi zločina u Srebrenici, koja je doneta pre 11 godina, navodi se da se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese koji su doveli do formiranja svesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i nasiljem nad drugim narodima i religijama, uz saučešće i izvinjenje porodicama žrtava. Tada je istaknuta naročita važnost da se uhapsi general Ratko Mladić, koji je još bio na slobodi. Poziva se na pomirenje i očekuje da se i drugi parlamenti odrede prema srpskim žrtvama i stradanjima.

INCKO DA DONESE ZAKON

BOŠNJAČKA udruženja nastavljaju pritisak na odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da iskoristi tzv. bonska ovlašćenja i nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Incku 1. avgusta prestaje funkcija visokog predstavnika, a iz „Udruženja žrtava i svedoka genocida“ pozivaju ga na kraju mandata bude dosledan i ispuni obećanje dato na Dan sećanja u Potočarima 2019.

– U samom mezarju obećali ste da ćete do 25. godišnjice genocida, tačnije do 11. jula 2020. godine, ukoliko Parlament BiH ne donesene zakon, iskoristiti svoja ovlašćenja i proglasiti Zakon o zabrani negiranja genocida, Holokausta i drugih ratnih zločina – navodi se u pismu iz tog udruženja.

(Novosti)

KOMENTARI14 komentara

 1. Kostakos says:

  U Srebrenice su poginuli borci. Pre sve u borbe. Mozda ima neki streljan borac iz osvete. Oni su ubijali srpske civile. To je genocid. I ubistvo zarobljenika se zlocin. Ali vecina muslimanske zrtve su poginuli u borbe.

  • jovan says:

   "Mali Blajburg, zvani "genocid Srebrenica", jeste holivud-cnn-algemajnecajtung morbidna predstava kojoj je osnova LAZ, LAZ, LAZ. Streljani su krvnici, dzihadisti koji su sprzili 60 srpskih sela i pobili tri i po hiljade civila, zene ,decu,.. To sto oni traze da LAZ = ISTINA nece proci, ma koliko i u Srbiji ima olos placeni koji siri laz da je bio genocid nad muslimanima, i mi moramo suditi saradnicima Natofasizma koji sire tu laz.

  • Djordje says:

   Zna to stoka pedofilska sa zapada ali se prave ludi sto i jesu.

  • Ivana says:

   Šta je sa genocidom nad Srbima u I i II svetskom ratu i ovom zadnjem gde ste vi nemci naoružavali hrvate i davali vojnu podruku u etičkom čišćenju Srba i izvršenju genocida nad njima? Šta je sa hićom i milionima nevinih koje ste pobili u II svetskom ratu genocidaši odvrati nepopravljivi.

 2. padre says:

  Znači Srbija treba da prizna, da je genocidna, da bi je primili, pa je onda zbog toga neće rpimiti, jer, ko bi se družio sa jednim genocidnim narodom, dosta su jim Nemci, Belgijanci, Francuzi,Holanđani,Hrvati i još po neko!

  • jovan says:

   Sve bogate Zapadne kraljevine plus USA, su kolonojalne pljackaske horde stvorene na genocidu nad Afrikanaca, Indijanaca i Slovena (Rusa i Srba). Svaka pojedinacno od njih ima stotine miliona ubijenih i eksplatisnih ugradjenih u temelje njihovih "demoNkratija".

  • Strsljen says:

   sve ovo prosto znaci da se da Rusijo par baza i da se udje u voni odbrambeni savez. 30.ooo rusa u vonim bazam sirom srbije a treba ih imatintei sa aerodromima i svo oruzije koje imaju i postanemo Kaljingrad. Vrata raja . Pa neka izvole . Odjebite visebtu jebevropu.

 3. 1389 says:

  Nikad u EU, nikad priznanje lažnog takozvanog genocida...

 4. Leda says:

  Stalno neke ucene... Prvo predajte Miloševića, pa Karadžića, pa Mladića, Hadžića, pa sve generale koji su branili otadžbinu od NATO agresora, pa traže da priznamo "nezavisno Kosovo", pa da priznamo genocid i tako dalje... Alo, bre!!! Sva politička vođstva od 2000. godine su plaćena od NATO ubica i na njih ne treba računati... Narod treba da uzme svoju sudbinu u ruke. Srbi trebaju da tuže sve članice NATO pakta zbog bombardovanja, zbog izgubljenih života, kako civila, tako i vojnika. Treba da ih tuže svi koji su oboleli od karcinoma, jer imamo epidemiju nakon bombardovanja. Srbi trebaju da dele snimke nepreglednih kolona prognanih Srba iz Krajine po svim društvenim mrežama, kao i u države koje su nam prijateljske. Neka njihovi tv kanali prenose te snimke. Stalno deliti strašne slike i dokumentarce o strahotama genocida u Jasenovcu i ostalim logorima. Deliti snimke bombardovanja NATO pakta. Ubijanje civila, rušenje mostova, pogodjenu zgradu RTS-a i zarobljeno telo Milovana Jankovića između betonskih ploča, kako mu glava visi i seku mu noge. Sve snimke treba deliti zbog srpskih žrtava. Ne može žrtva biti dželat. Dužni smo im da se istina prikaže i da sva nedela dželata srpskog naroda razotkrijemo. Kakva EU?... To su nacisti. Nastavljaju tamo gde su stali u Drugom svetskom ratu. Sve je počelo sa padom Berlinskog zida i podigla se stara nacistička zmija. Treba je udarati istinom gde god stignemo. Delite svaki snimak stradanja Srba.

 5. petrovgrad says:

  Cilj zapada je da natera da Mi Srbi priznamo da vise Srbija ne postoji. Taj film nece gledati.Da sebi pucamo u nogu.

 6. Pendrek says:

  Znaju oni da Srbija nikada nece uci u EU sto je jako dobro za nas. Mi imamo najbolji razlog da postanemo na balaknu jedna neutralna zemlja poput CH. BiH nikada nece imati buducnost to je leglo islamskog terorizma i nezadovljnih gradjana. Srebrenica to je oslobodjen gradic u Republici Srpskoj i to je sve.

 7. Rafmanjinov says:

  Dosadni su više sa tim lažima, majko mila koji debil moraš biti da poveruješ u te laži, ali to je EU i njene vrednosti. Boli nas uvo za Srebrenicu i isto toliko za EU.

 8. Beli Orao says:

  Kad katolik zajaše baliju , rado ću da gledam tu scenu ! Republika Srbska neće ni u Evrupu ni u NATO , da Bog zabavili se o sebi samim !!!

 9. Velika Metla says:

  Posserem vam se na sred toga memorijalnog centra !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *