Сребреничани на испиту!

Srebreničani na ispitu!

14 novembra 2015

121139_zarko-markovic-1_89fPiše: Žarko Marković

Sjećate li se Abdurahmana Malkića, živopisnog funkcionera SDA, koji je u dva mandata bio načelnik Srebrenice? Iz aktivnog političkog života povukao se prije četiri-pet godina. Neki tvrde da njegovu siluetu povremeno vide u rodnim Poznanovićima, drugi ga pak sreću pred vlastitom kućom u Vogošći, treći misle da još živi u iznajmljenom stanu u Srebrenici, mada je tamo rijetko boravio i dok je bio načelnik. Malkić je, naime, bio jedan od onih srebreničkih funkcionera koji su na sve strane drobili o potrebi ulaganja u tu opštinu, a da sam u njoj nikada nije živio. U međuvremenu je i uslovno osuđen na zatvorsku kaznu.

Dok je bio načelnik, u Srebrenicu je stiglo na desetine miliona maraka stranih donacija, sve pod plaštom priče o obnovi područja koje je „pretrpjelo genocid“. A Malkić je donacijama gazdovao domaćinski. Bukvalno. Tako je jednu tranšu domaćinski skrenuo ka vlastitom domaćinstvu, u već pomenute Poznanoviće, iako pare nisu bile planirane za to. Obnovio je vlastitu kuću, u selu u kojem niko ne živi, a sve je opravdao rečenicom da mu odgovara samoća dok boravi u Poznanovićima i odmara se od stalnih obaveza.

Aktuelni načelnik Ćamil Duraković bio je Malkićev savjetnik. Prije nekoliko godina izjavio je da Malkić nije mnogo uvažavao mišljenja saradnika, pa ni to da nema razloga da se obnavljaju kuće u Poznanovićima, dok drugi zaseoci nemaju ni asfalt. Malkić mu je tada odbrusio da „voli slušati“, ali da „kad sluša gluposti, ne može dozvoliti da se ide u beskraj sa tom gluposti“. I bio je u pravu. Kome je još glupo obnavljati i graditi vlastite kuće tuđim parama?

Priznajem da sam se u više navrata proteklih godina ogriješio o Ćamila Durakovića, pa ponekad, osim u slučaju kada je branio Nasera Orića po Švajcarskoj, neopravdano bio i pregrub prema njemu. Jer, kad Durakovića stavite na istu vagu s Malkićem, jasno je čiji tas preteže zbog težine mulja u koji je zaglibljen. Srebrenica je davno nazvana najvećom perionicom novca na Balkanu, a u srijedu Vučić i Dodik obećaše 13 miliona. Duraković zasad ne izgleda kao osoba koja bi i te milione oprala, a rečenica da „dobro zna gdje neće završiti pare“, govori mnogo. Ostaje mu da svoju energiju i želju iskoristi na pravilan način, što će, u vremenu kada gotovo svaki foteljaš ima svoje Poznanoviće, biti đavolski težak posao.

(PressRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Srebrenica je srpski grad jos odavno pre dolaska turaka i poturcavanja. Da nismo ovakvi Srbi, svi drugi bi tu cinjenicu uvek stavljali na pocetak svake price o srpskom gradu muceniku, gde su se samo Srbi smanjivali vekovima, ubijani, muceni i proganjani, sve dok su u zadnjem ratu poturceni muslimani srpskog porekla zavrsili posao ubijanjem i proterivanjem i zadnjih srpskih tragova. Medjutim, vecina i sadasnjih srpskih novinara naseda na pricu o samo masakru nad muslimanskim koljacima, i trazi nadu u dobru volju onih koji ne zele dobro Srbima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *