СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА: Страдало је неколико стотина – документи Хашког трибунала фалсификују бројку!

SREBRENIČKA PODVALA: Stradalo je nekoliko stotina – dokumenti Haškog tribunala falsifikuju brojku!

19 juna 2015

Bosnia SrebrenicaU Banjaluci je večeras promovisana knjiga „Srebrenička podvala“, autora Ratka Škrbića, koja govori o velikoj podvali o broju stradalih u Srebrenici u julu 1995. godine.

Škrbić je rekao da je pri izradi knjige isključivo koristio dokumenta haškog tužilaštva i da je prikazao da je broj stradalih bošnjačkih civila i vojnika u julu 1995. godine u Srebrenici neuporedivo manji nego što se to prikazuje, odnosno da je reč o nekoliko stotina stradalih.

On je naveo da je proučavanjem tih dokumenata prikazao i da haško tužilaštvo nikada nije razdvojilo žrtve koje su legitimne i „one koje su pobijene“.

U prilog tome, Škrbić je rekao da je samo tokom pokušaja proboja 28. divizije takozvane Armije RBiH poginulo 3.000 njihovih vojnika, a da nema preciznih podataka koliko ih je poginulo u borbi za Srebrenicu pre proboja.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo u Hagu nema podataka koliko je bošnjačkih vojnika poginulo od 1992. godine.

„Haško tužilaštvo uvek kaže da je Vojska Republike Srpske napadala na Srebrenicu ili na zaštićenu zonu UN. To nije tačno, jer je VRS uvek napadala na 28. diviziju i to onda kada je napad bio iznuđen“, naglasio je Škrbić.

On je podsetio da je Srebrenica bila zaštićena zona UN koja je po međunarodnom ratnom pravu morala biti demilitarizovana, što nije bilo urađeno već su iz te zone bošnjačke snage napade srpske civile i vojnike i posle se povlačili u njenu sigurnost.

„Sve je to najbolje potvrdila tadašnja komanda UNPROFOR-a u Zagrebu kada je navela da svaki napad na jedinice 28. divizije ne zadovoljava standarde napada na zaštićenu zonu“, naveo je Škrbić.

(RTRS / SRNA)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *