СРЕБРЕНИЦУ су измислили да би имали разлог да мрзе и убијају Србе!

SREBRENICU su izmislili da bi imali razlog da mrze i ubijaju Srbe!

11 jula 2016

10-preko-srebrenice_720ZA Bošnjake je Srebrenica postala kolektivna žrtva i osnivački mit, kakav postoji u korenu svake nacije, te nacionalno-verski i patriotski nadahnjuje nove generacije. Ono što su za Srbe Kosovska bitka, vidovdanski mučenici, povlačenje preko Albanije, Jasenovac, oba svetska rata, i što Hrvati prave od Blajburga i Vukovara, Bošnjacima postaje Srebrenica. Srebrenica je nedodirljiva i, vidimo, srpski političari su nepoželjni i da se poklone žrtvama.

Ovim rečima Nenad Kecmanović, profesor na Fakultetu političkih nauka, objašnjava zašto Srebrenica muslimanima služi kao glavna politička tema za obračun protiv Srbije i Srba u BiH.

Inače, omraza prema svemu što dolazi iz Beograda ili Banjaluke svake godine eskalira uoči 11. jula – dana kada se pre 21 godinu dogodio zločin nad muslimanima u ovoj istočnobosanskoj enklavi, koja je formalno bila pod zaštitom UN. Od tada do danas taj događaj služi da se Srbi pred svetom prikažu kao narod zločinaca koji je pokušao da ponovi Holokaust. A pripisati Srbima genocid znači udariti u same temelje Republike Srpske, koja bi u tom slučaju bila proglašena genocidnom tvorevinom i – lakše ukinuta.

Profesor Kecmanović razloge za mistifikaciju događaja u Srebrenici vidi i u tome što su ostali elementi antisrpske ratne i poratne kampanje vremenom demistifikovani i relativizovani:

– Danas se više ne govori da je u prvih nekoliko meseci građanskog rata pobijeno 200.000 muslimana, nego da je tokom celog rata nastradalo oko 100.000 pripadnika svih naroda ukupno i proporcionalno. U Hagu se više ne barata sa 8.000 žrtava u Srebrenici nego najpre sa pet pa onda sa četiri. Sada više niko ne osporava da su mudžahedini koji su se na poziv Izetbegovića borili na strani Armije BiH bili islamski teroristi i rasadnik bele Al kaide u Evropi. Postalo je jasno da Islamska deklaracija nije bila „san jednog vjernika“ nego politički program. Probila se istina i o troipogodišnjem sistematskom nasilju muslimanske vojske i policije nad sarajevskim Srbima. Pokazalo se da bošnjačka vlast u kontinuitetu od Alije do Bakira pokušava da dominira nad Srbima i Hrvatima i ne prihvata ravnopravnost druga dva naroda.

Da je Srebrenica postala mit oko kojeg se vrti narodotvorni proces bosanskoherecegovačkih muslimana, smatra i Dušan Proroković, stručnjak za geopolitiku. A u temelje tog procesa, navodi on, udara svako preispitivanje šta se u Srebrenici dogodilo i težnja da se dođe do istine.

Inače, srebrenički mit karakteriše i manipulacija brojem žrtava. Dok se srpske žrtve ili precizno broje ili umanjuju, broj stradalih muslimana, naročito u Srebrenici, uvećava se nekad i višestruko.

Istoričar Čedomir Antić pažnju posvećuje upravo tom aspektu:

– Za razliku od Jasenovca, gde se Hrvatska, SAD i EU takmiče u preciznom sagledavanju stvari, često relativizaciji broja žrtava i njihovom poreklu, kad je reč o Srebrenici sve je moguće… Recimo, da u broju žrtava budu osobe poginule ili umrle na drugom mestu, druge godine.

Naši sagovornici slažu se da su stvaranju srebreničkog mita kumovali strani mentori.

Po mišljenju Čedomira Antića, Evropska unija i SAD Srebrenicu smatraju opravdanjem svojih geopolitičkih stavova, Srebrenica je i način da islamskom svetu bude „dokazano“ da SAD i EU nisu baš uvek protiv muslimana, a ne treba zanemariti i pojavu sa kojom smo suočeni – kulturni rasizam, dugotrajnu mržnju prema Srbima, Rusima, pravoslavnoj civilizaciji…

TEŽNJE VELIKE BRITANIJE

PROFESOR Kecmanović podseća da su Britanci u ime Zapada prošle godine pokrenuli inicijativu da se Srebrenica trajno stavi van svake dalje diskusije, istraživanja novih činjenica, i naučnog preispitivanja i da se sankcioniše svako ko javno posumnja da je to bio genocid.

– Moralo bi da se ćuti o žrtvama Orićevih pokolja po srpskim selima oko Srebrenice. Bili bi zabranjeni dokazi da je forenzički utvrđeno „samo“ 1.200 žrtava. Više niko ne bi smeo da pominje Alijino svedočenje da je Klinton tražio 5.000 muslimanskih žrtava da bi animirao javno mnjenje za intervenciju NATO-a. Srebrenica je neophodna da opravda bombardovanje osiromašenim uranijumom Srbije i srpskih položaja u Bosni. Ali, i da sakrije činjenicu da je bosanski rat zapaljen više spolja nego iznutra.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Neka se objavi koliko su Srba pobili muslimani u Srebrenici i srpskim selima oko Srebrenice, a zatim koliko su za osvetu pobili Srbi njih. To je bio građanski rat, pucao je poznanik u poznanika.Žrtve treba tačno ustanoviti, nema razloga za nikakvu mitologiju. Svakog je od nas majka rodila. One koji od toga prave mitologiju poslati u govnjaru. Tamo takvi i spadaju.

 2. Portopranco says:

  Konačno je došlo vrijeme da se objavi što se događalo sa Srbima u Srebrenici za vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji od 1991. - 1995. godine. Da saznamo što im je svih tih godina radio zlikovac Naser Orić i njegova banda, koliko ih je pobijeno, a koliko je Srba iz Srebrenice na kraju rata ostalo živo.

 3. nepodobni komentar says:

  Ustanoviti gde danas žive mnoge srebreničke "žrtve",sinovi koje majke oplakuju i sa tim podacima izaći pred javnost. Ko nam je u vladi i na vlasti to će vrlo teško biti ali se nadamo istini. Mnoge "žrtve zločina" u srebrenici se danas slobodno šetaju po zapadnim zemljama.

 4. Stepanac Blaženi says:

  "Jasenovac su izmislili da bi imali razlog da mrze i ubijaju Hrvate"!

 5. Rastko says:

  Srebrenica je režirana i nametnuta od strane Zapada radi zavađanja naroda u Bosni. Prvobitna namjera jeste bila intenziviranje mržnje prema Srbima zbog sklonosti ka Rusima, ali su se zatim uključili i neki drugi interesi. Islama, Njemačke i opet Zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *