Sreća okrenula leđa sirijskim pobunjenicima

Sreća okrenula leđa sirijskim pobunjenicima

5 avgusta 2013

president-bashar-al-assad-has-assumed-personal-command-of-syrias-military1206570420Vladine snage u Siriji stalno pobeđuju. Posle zauzimanja gradova Kusejr i Talkalah one su zauzele strateški važan grad Homs. Taj uspeh ima poseban, simbolički značaj, jer su metežnici nazivali Homs revolucionarnom prestonicom. Međutim, u redovima samih protivnika Bašara Asada se povećava raskol – konflikti umerenih opozicionera i islamskih radikala često se završavaju ubistvima.

Sreća u sirijskom konfliktu postepeno prelazi na stranu Bašara Asada. Uspeh u borbi za Homs su pristalice legitimne sirijske vlade nazvali prekretnicom, koja će uticati na tok daljeg suprotstavljanja sa metežnicima. Delimično je to stvarno tako, uveren je ekspert za Bliski Istok profesor Georgij Mirski.

Homs je zaista važni grad. Tokom dve godine vladine snage nisu mogle da ga zauzmu. To je jedinstvena stvar! Dve godine čitava armija, jaka, do zuba naoružana, nije mogla da zauzme grad, koji je, prema rečima predsednika Bašara Asada, branila šačica nekih terorista i bandita.

Zauzimanje Homsa, kao i druge poslednje uspehe vladinih snaga, uslovljava priključenje sirijskom konfliktu boraca libanske grupacije Hezbola. Bašar Asad je alavit. Isti pravac šiitskog islama ispovedaju i mnogi članovi njegove vlade. Nije ni čudo, što Hezbola, koja se sastoji od šiita, smatra svojm dužnošću da podrži jednoverce. Komentar predsednika Instituta Bliskog Istoka Evgenija Satanovskog.

Vladine snage pobeđuju, prvo, na račun toga, što imaju avijaciju i oklopnu tehniku. Drugo, na račun toga, što im se oslobodila živa snaga. Ona se oslobodila na račun ekstremista Hezbole, koji su im pritekli u pomoć. Ima ih oko 8 hiljada, koji deluju na strani Bašara Asada. Oni su omogućili Damasku da deblokiraju snage, jer se sve do sada armija bavila isključivo zaštitom državnih ustanova, vojnih baza, avijacione infrastrukture. Kada imate dovoljan broj boraca da bi prešli u kontraofanzivu, vi u nju prelazite.

Međutim, kod metežnika su se istakli islamski radikali, među njima i povezani s Al-Kaidom. Početkom nedelje su oni ubili jednog od lidera Višeg saveta Kurda Sirije Isu Husoa. Usled toga su sirijski Kurdi, koji su pre toga čuvali neutralitet, objavili sveopštu mobilizaciju. Istovremeno su islamisti stigli da oneraspolože protiv sebe čak i one, koji su se nedavno borili rame uz rame s njima protiv vladinih snaga. U poslednje vreme stotine boraca opozicije iskoristilo je amnestiju, koju je objavila vlada, i položilo oružje. To su oni učinili, smatrajući da su današnje vlasti mnogo manje zlo nego islamski radikali. Učešće u borbama Hezbole ističe da pitanja građanskih sloboda u Siriji je davno u drugom planu, u zemlji se vodi punovredni religiozni rat.

Danas sirijske ustanike aktivno podržavaju sunitske monarhije Persijskog zaliva. Pri tome sami metežnici računaju na pomoć iz SAD. Međutim, američke vlasti ne žure da se uvuku u sirijski konflikt. One se s pravom boje da će se isporučeno opozicionerima oružje naći u rukama islamskih ekstremista, a ne boraca za demokratiju. Pored toga američka vojna lica su izračunala da će učešće u suprotstavljanju Asada i njegovih oponenata koštati budžet SAD milijarde dolara, i to uspeh takvog mešanja nije garantovan.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *